web
analytics

Celulita – O lupta pe care o poti castiga!

Celulita (adiposis edematosa) este o afecţiune în care depozitele de grăsime aflate sub piele îi dau acesteia aspect de coajă de portocală. Celulita apare atunci când colagenul și elastina, care alcătuiesc ţesutul conjunctiv, nu mai asigură ţesutului adipos susținerea necesară, iar celulele grase sunt împinse în sus, creând aspectul de gropițe la suprafața pielii. Celulita este mai vizibilă pe fese și coapse.   dieta anticelulita

Câteva dintre cauzele celulitei sunt:

  • Hormonii – Estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni şi prolactina sunt considerate parte din procesul de producţie a celulitei.
  • Genele – Unele persoane sunt mai predispuse la celulită, în funcţie de sex, rasă, rata metabolismului, distribuţia corporală a grăsimii etc.
  • Dieta de proastă calitate.
  • Stilul de viaţă – Fumătorii și persoanele sedentare au mai multe şanse de a dezvolta celulita.
  • Îmbrăcămintea strâmtă – limitarea fluxului de sânge prin purtarea de haine strâmte poate contribui la formarea celulitei.

O dietă neadecvată este unul dintre principalii factori care încurajezează formarea celulitei. Cele mai importante principii care trebuie  urmate de o dietă axată pe reducerea şi prevenirea celulitei sunt:

1. Reducerea aportului caloric zilnic – Mai puţine calorii ajută la reducerea cantității de grăsime stocate în țesutul adipos.

2. Limitarea cantității de sodiu – Sodiu trage apa în celule, unde tinde să o stocheze. Singurele variante de stopare a acestei probleme sunt consumul de mai multe lichide pentru a elimina excesul de sodiu și limitarea cantității de sodiu din alimentele consumate zilnic.

3. Evitarea grăsimilor saturate, a zahărului, alcoolului şi a nicotinei – Aceste substanţe au o influență proastă asupra sistemului limfatic, care poate crea fibre ce se leagă de pereții celulari ai ţesutului adipos, strângând celulele grase și făcându-le astfel să se umfle și mai mult.  În afară de substanțele amintite, alimentele care contribuie la formarea celulitei sunt: alimentele prăjite; alimentele conservate; carnea roșie sau prelucrată; brânza cu conţinut ridicat de grăsimi; prăjiturile şi produsele de patiserie; pastele făinoase; pâinea albă, orezul alb.

4. Creşterea cantității de antioxidanţi – Antioxidanţii din fructe şi legume neutralizează radicalii liberi, care deteriorează colagenul ce înconjoară celulele adipoase. Surse excelente de antioxidanţi sunt: roșiile, castraveții, sparanghelul, morcovii, conopida, broccoli, ceapa, ciupercile, avocado, pepenele verde, afinele, zmeura, murele, grapefruitul, lămâia, portocala, varza, salata verde, ouăle, brânza de vaci, laptele cu conținut scăzut de grăsime, iaurtul, peştele, puiul sau curcanul, uleiul de măsline şi nucile.

5. Consumul a cel puțin 2 litri de apă sau ceai neîndulcit de plante în fiecare zi.

Un exemplu de meniu zilnic aferent dietei anti-celulită include:

  • Mic dejun

-1 ou fiert;

-2 felii de pâine integrală, unse cu un strat subţire de unt de arahide;

-250 ml suc de grapefruit.

  • Masa de prânz

-3-4 cartofi fierţi cu ulei de măsline şi ţelină tocată;

-100 grame somon.

  • Cina:

-Un bol de supă de roșii;

-50 de grame de orez brun;

-100 grame de carne de curcan sau de pui fără grăsime.

  • Gustări:

Orice gustare cum ar fi un pumn de nuci/alune/semințe, o portocală, căpșuni, zmeură, mure, o bucată de pepene verde sau un măr este o opţiune bună.

În completarea dietei, se recomandă utilizarea unei creme anticelulitice pentru a regenera pielea, a inhiba stocarea grăsimii şi pentru a îmbunătăţi fluxul de sânge, care furnizează substanțe nutritive şi oxigen organismului. Pentru a spori efectul cremei anticelulitice se recomandă un masaj zilnic de 5 minute pentru fiecare zona afectată.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.