web
analytics

10 căi spre obiceiuri menite să îți aducă fericirea

imagesCei mai mulți dintre noi obișnuiesc să creadă că fericirea se întâmplă atunci când se petrece un eveniment extraordinar în viața noastră și de cele mai multe ori avem tendința să așteptăm ca asemenea evenimente să vină la noi. O responsabilitate principală, însă, ne revenine nouă, și anume aceea de a crea noi înșine obiceiuri care să ne împlinească și să ne facă să ne simțim fericiți. Astfel, psihologia pozitivă ne îndeamnă să adoptăm o abordare proactivă pentru a crea propria fericire, să descoperim și să consolidăm ceea ce funcționează deja, mai degrabă decât să reparăm ceea ce nu merge. Deși obiceiurile au nevoie de timp pentru a se forma, vei constata, cu efort și cu autodisciplină, că fericirea nu este imposibil de realizat dacă folosești următoarele strategii:

  • 1.    Redefinește fericirea

Fericirea presupune lucruri diferite pentru oameni diferiți – este o experiență complet pozitivă. Ceea ce te face fericit este diferit de ceea ce îl face pe altul fericit. Ia un stilou și o foaie de hârtie și fă o listă cu cât mai multe exemple de emoții pozitive. Acestea nu trebuie să fie propoziții complete, poți scrie pur și simplu idei, cuvinte-cheie care surprind fericirea într-o lumină nouă. Asigură-te că în lista ta adaugi emoții pozitive suplimentare sau culori noi în spectrul fericirii și nu uita că fericirea este un fenomen de o bogăție infinită. Prin extinderea definiției fericirii, poți crește șansele de a trăi întreg spectrul de emoții pozitive, fiind astfel mai des fericit.

  • 2.    Nu îți limita potențialul

Potențialul pe care fiecare dintre noi îl posedă este restricționat adesesa de propriile limite. Recunoașterea lor reprezintă primul pas spre eliminarea acestora. Îți place să scrii în timpul liber? Poate este timpul să participi la un concurs de creație literară sau să scrii unui grup de scriitori. Ai participat la o alergare de plăcere de 5 kilometri? Poate e timpul să încerci o cursă mai lungă. Acționează în afara zonei tale de confort și vei găsi singur prilejul să îți depășești limitele autoimpuse.

  • 3.    Folosește-l mai puțin pe trebuie

O mulțime de oameni nefericiți continuă să facă ceea ce fac chiar dacă știu că aceasta este cauza nefericirii lor. Cele mai multe dintre aceste comportamente uzuale provin de la un singur cuvânt: trebuie. Fiecare dintre noi are responsabilitățipe care e bine să le respecte și, de fapt, o mare parte din fericirea noastră provine din respectarea angajamentelor pe care le avem față de familie, serviciu și comunitate. În același timp, cu toții ajungem să ne confruntăm cu o multitudine de trebuie care ne obosesc.Încă din copilărie suntem obișnuiți cu acest trebuie: Trebuie să îți faci ordine în cameră. Nu trebuie să alergi prin casă. Deseori acestea nu sunt propriile noastre reguli, ci sunt impuse din exterior. Fă o listă cu toți acești trebuie din viața ta. Gândește-te când ai început să consideri o activitate ca pe ceva care trebuie făcut și cine a încurajat acest lucru. Apoi taie orice trebuie din lista ta care nu are sens pentru tine. Încearcă să creezi noi tipare ce se potrivesc mai bine în viața ta și scopurilor tale prezente.

  • 4.    Oferă-ți câte o happy hour

Nu este nevoie să aștepți o ocazie specială pentru a te putea bucura. Alcătuiește o listă de activități ce induc fericirea și încearcă să le planifici tot mai des în programul tău în intervalul a 60 de minute. Asigură-te că le tratezi cu aceeași importanță cu care ai trata o întâlnire cu șeful tău sau o întâlnire cu clientul tău cel mai important. Chiar și în perioadele cele mai aglomerate, asigură-te că-ți rămâne un răgaz, pe care să îl petreci pe cont propriu, într-un loc liniștit și relaxant.

  • 5.    Fă mici schimbări în viața ta

Modalitatea cea mai bună de a realiza schimbări masive și semnificative în viață este planificarea mai multor schimbări mici, dar frecvente. În acest sens, pentru acei dintre voi cărora le plac algoritmurile matematice, următoarea ecuație ilustrează cel mai bine această idee:

(schimbări mici) X (făcute frecvent) = SCHIMBARE MARE!

Altfel spus, nu trebuie să îți schimbi viața peste noapte; dacă faci în mod regulat mici schimbări pozitive, vei avea în cele din urmă parte de beneficii semnificative care îți vor schimba viața.

  • 6.    Fă-o astăzi

Evitarea este un mijloc frecvent de a trata problemele. Evitarea înseamnă să nu te confrunți cu ceva ce te deranjează, să negi realitatea unei situații. O astfel de abordare funcționează destul de bine pe termen scurt, dar doar pe termen scurt. Când avem probleme nerezolvate, trăim o neliniște emoțională, care poate fi în mod semnificativ stresantă, deci dacă ceva nu este bine sau te deranjează, fă ceva în legătură cu asta. De îndată ce te implici, vei trăi cu siguranță emoții pozitive, cum ar fi fericirea, mândria și satisfacția.

  • 7.    Recunoaște-ți punctele forte

Fiecare dintre noi are propriile defecte unice și acestea fac viața noastră atât de interesantă și bogată. Trebuie doar să te accepți pentru ceea ce ești și pe toți ceilalți pentru ceea ce sunt și să cauți partea bună în tine și în ceilalți.

Pentru a afla punctele tale forte, pune-ți câteva întrebări:

·         Ce anume te motivează?

·         Când simți cel mai mult că trăiești?

·         Când te simți cel mai mult în apele tale?

·         Ce abilități noi înveți ușor?

·         Ce aștepți cu nerăbdare?

·         Ce anume din trecutul tău îți trezește nostalgia?

Lasă deoparte modestia cel puțin câteva minute și scrie toate lucrurile pe care le apreciezi cel mai mult la tine, în relațiile tale și în munca ta. Implică-te în activități care îți etalează punctele forte și evită să te subevaluezi pentru slăbiciunile tale!

  • 8.    Practică exerciții de recunoștință

Dacă dorești să vezi numai partea bună a lucrurilor, trebuie pur și simplu să consolidezi momentele pozitive pe care le-ai trăit. O modalitate de a face acest lucru este să exersezi recunoștința în fiecare seară, înainte de a merge la culcare, sau în fiecare dimineață, când te trezești și începi ziua. De exemplu:

·         Notează pe o listă 3-5 lucruri din viața ta pentru care ești recunoscător și alocă-ți timp ca să reflectezi asupra lor.

·         Meditează asupra lucrurilor din lumea asta despre care merită să fie apreciate.

·         Notează pe o listă cei mai importanți 5 oameni din viața ta. Apoi, pentru fiecare din listă scrie 5 lucruri pentru care te simți recunoscător față de acea persoană. La final, vei avea 25 de lucruri pentru care poți să fii recunoscător și, dacă faci un pas înapoi și reflectezi la această listă, te vei simți mai fericit.

·      Notează pe o listă toate aspectele diferite ale locului tău de muncă sau ale casei tale sau ale altor îndatoriri pentru care te simți recunoscător. Acesta este un exercițiu deosebit de folositor, întrucât foarte multe persoane au tendința să se concentreze exclusiv asupra aspectelor negative de la serviciu sau din alte contexte de viață.

  • 9.    Creează-ți un sistem de recompense

Răsplătește-te atunci când practici strategiile sau lucrurile despre care știi că sunt bune pentru starea ta de spirit și pentru spănătate. Altfel spus, laudă-te! Spune-ți cu convingere că ai făcut un lucru bun.

Recompensele ar trebui să fie tangibile, dar și adaptate la dimensiunea și importanța eforturilor și realizărilor tale. Luând în consiiderare acest lucru, cumpără-ți ceva special atunci când realizezi ceva semnificativ; planifică o activitate specială (cum ar fi achiziționarea unui bilet la spectacolul de teatru preferat) în momentul în care ți-ai însușit cu succes o deprindere sau ai încheiat o sarcină aducătoare de fericire.

  • 10.Amintește-ți să fii fericit

Oamenii pur și simplu uită să practice lucrurile despre care au descoperit că îi fac fericiți și uită și chiar și de ce fericirea în sine este atât de importantă în viața lor. Astfel, pentru a nu uita să pui în aplicare strategiile care îți aduc fericirea, utilizează mementouri, ca atunci când vrei să te asiguri că nu uiți alte lucruri importante.

 

 

Referințe:

Timothy J. Sharp, 100 de căi spre fericire. Un ghid pentru oamenii ocupați

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.