web
analytics

10 modalități de dezvoltare a capacității tale de reziliență

dezvoltare capacitate rezilientaDezvoltarea rezilienței este o călătorie personală. Oamenii reacționează diferit la evenimentele traumatice și stresante. Este simplu, pentru oricare dintre noi, sa fie optimist atunci cand toate îi merg bine. Dar ce facem când lucrurile nu ne ies așa cum ne dorim?

În astfel de momente, este pusă în miscare rezilienţa. Ca resursă terapeutică, rezilienţa este o adaptare psihologică pozitivă în fața unui factor stresor semnificativ ce afectează dezvoltarea si chiar supraviețuirea.

In acest articol iti vom arata 10 modalitati de dezvoltare a capacitatii tale de rezilienta:

1.    Evită să percepi perioadele de criză ca fiind ceva de nedepășit

Nu poți schimba faptul că evenimentele stresante pur și simplu se întâmplă, însă ceea ce poți schimba este modul în care interpretezi și reacționezi la evenimente.Încearcă să vezi mai departe de present cum circumstanțele viitoare vor fi un pic mai bune. Observă modalitățile în care ai putea deja să te simți cumva mai bine în ceea ce privește situațiile dificile.

2.    Acceptă că schimbarea este o parte din viață

Anumite scopuri pot să nu mai fie atinse din cauza unor situații neașteptate din viață. Acceptarea circumstanțelor care nu pot fi schimbate te pot ajuta să te concentrezi pe cele pe care le poți modifica

3.    Deplasează-te în direcția scopurilor tale

Dezvoltă scopuri realiste. Fă ceva în mod regulat – chiar dacă pare o mica realizare – care să tea jute să te direcționezi către scopurile tale. În loc să te concentrezi pe sarcinile care nu pot fi realizate, întreabă-te în sinea ta: ”Ce lucru știu că aș putea să îl realizez astăzi și care m-ar putea ajuta să mă mișc în direcția în care vreau să merg?”

4.    Acționează decisiv

Acționează asupra situațiilor defavorabile cât de mult poți. Fă acțiuni decisive, în loc să te detașezi complet de probleme și stress și să îți dorești ca acestea să dispară.

5.    Caută oportunitățile de autodescoperire

Oamenii învață mereu ceva despre ei și pot afla că s-au dezvoltat până la un anumit nivel datorită confruntării cu pierderea sau eșecul. Mulți oameni care au experimentat tragedii și greutăți au raportat relații mai bune, un sentiment mai puternic al puterii personale chiar dacă s-au simțit în același timp vulnerabili, având un sentiment crescut de mândrie, un grad mai dezvoltat de spiritualitate și o apreciere mai mare pentru viață.

6.    Cultivă o perspectivă pozitivă asupra propriei tale persoane

Dezvoltarea încrederii în abilitatea ta de a rezolva probleme și încrederea în instinctele tale construiesc reziliența.

7.    Creează legături

Relațiile bune cu membrii apropiați ai familiei, cu prietenii și alte persoane sunt foarte importante. Acceptarea sprijinului din partea celor cărora le pasă de tine întărește reziliența. Unii oameni descoperă că, fiind activi în grupuri sociale, organizații religioase sau alte tipuri de grupuri,  pot oferi support social și pot ajuta valorificându-și astfel puterea de a spera. Sprijinirea celor care au nevoie poate adduce beneficii și celui care ajută.

8.    Păstrează lucrurile în perspectivă

Chiar și atunci când te confrunți cu evenimente foarte dureroase, încearcă să consideri situațiile stresante într-un context mai larg și să păstrezi o perspectivă pe termen lung. 

9.    Păstrează o viziune plină de speranță

O viziune optimist te poate ajuta să îți formezi așteptări pozitive în privința lucrurilor ce se vor întâmpla în viața ta. Încearcă să vizualizezi ceea ce dorești decât să te îngrijorezi cu privire la ceea ce te temi să se întâmple.

10.Ai grijă de tine

Fii atent la nevoile și sentimentele tale. Angajează-te în activități care te bucură și pe care le găsești relaxante. Fă exerciții în mod regulat. A avea grijă de corpul și de mintea ta te va ajuta să gestionezi situații care necesită reziliență.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.