web
analytics

10 păcate capitale în cadrul unui interviu de angajare

imagesPregătirea unor răspunsuri bune la întrebările tipice ale unui interviu de angajare contituie o bază solidă pentru asigurarea succesului întrevederii cu posibilul tău angajator. Dar mulți candidați eșuează deoarece comit câteva păcate capitale în cadrul acestor interviuri. În acest articol, vă vom împărtăși câteva dintre cele mai comune greșeli ale candidaților. Asigură-te că nu vei face nicio greșeală din cele pe care le vom enumera.

 

1.    Să întârzii la un interviu

A întârzia la un interviu este o greșeală imensă. Recrutorii pot avea un program prestabilit de interviuri pentru restul zilei, iar o întârziere cu siguranță îi va enerva chiar și înainte de a ajunge să te cunoască. Planifică-ți întotdeauna cu grijă drumul tău către interviu și asigură-te că știi cum să ajungi acolo și că ai un avans de timp în cazul în care apar chestii neprevăzute în trafic. Dacă ajungi mai devreme, te poți opri la o cafea în apropiere și poți citi un ziar cu noutățile din societate. În caz că ești în întârziere, anunță-i telephonic, cât de repede poți, pe intervievatorii tăi despre această întârziere.

 

2.    Să te îmbraci necorespunzător la un interviu

Aspectul său fizic spune cine eşti. Dacă eşti îmbrăcat necorespunzător, recrutorul poate crede că nu eşti suficient de profesionist pentru job-ul respectiv. Dacă nu ştii cum să te îmbraci, alege o ţinută elegantă. Costume, cămăşi, cravate sunt opţiunile potrivite.

3.    Să fii nepoliticos cu personalul

Ești observant și evaluat din momentul în care ai sosit în incinta posibilului tău loc de muncă. Fiecare persoană care interacționează cu tine – sau care doar te vede – poate oferi un feedback despre tine intervievatorului tău.

4.    Să arăți că ești nesigur pe tine

Prima impresie contează! Dacă pari agitat în primele tale minute, îți vei îngreuna situația deoarece te vei lupta cu această primă impresie pe care deja ai creat-o intervievatorilor tăi.

Când intri în biroul în care ești așteptat, zâmbește larg și salută persoanele din acea încăpere, fă cunoștință cu acestea, spunându-le cu entuziasm că îți pare bine de cunoștință, strânge mâna cu încredere cu aceste persoane și așează-te jos, după ce și acestea s-au așezat pe scaune. Creează impresia că ești o persoană încrezătoare și optimistă.

Poți face complimente intervievatorilor cu privire la organizația lor sau orice comentariu pozitiv cu privire la orice îți vine în minte:

·         Sunt impresionat de locația aceasta, îmi place cu adevărat zona recepției.

·         Este grozav să mă aflu aici; a propos, persoanele de la receptive sunt foarte amabile.

Asigură-te ca afirmațiile tale să fie autentice și exprimă-le cu sinceritate!

5.    Să monologhezi

Răspunsurile lungi sunt plictisitoare. Dacă vorbești prea mult, vei plictisi intervievatorii. Reține că ai putea fi al șaselea candidat din ziua respective sau al douăzecilea în cursul a câteva zile. Încearcă să nu vorbești mai mult de 2 minute odată. Chiar dacă intervevatorul pare concentrate la ceea ce îi răspunzi, încearcă să le captezi atenția având întreruperi de genul: Este util acest aspect? Pot continua? Intervievatorii sunt, în general, destul de politicoși încâît să mențină contactul visual cu tine chiar dacă se plictisesc incredibil de tare în timpul interviului. Așadar, fii atent la aceste detalii și fie încearcă să fii mai succinct, fie injectează puțină energie în discursul tău dacă vezi că nimeni nu este atent la ceea ce spui.

6.    Să dai răspunsuri monosilabice

Eșecul în a oferi suficiente detalii poate fi o altă greșeală fatală. Evită să dai răspunsuri monosilabice. Chiar dacă ți s-a adresat o întrebare ușoară de genul: Ați ajuns ușor până aici? , răspunsul tău ar trebui să cuprindă una sau două propoziții. Răspunsurile simple de tipul ”Da” sau ”Nu” îi vor face pe intervievatori să creadă că vor scoate cuvintele cu cleștele de la tine.

Pentru cele mai multe întrebări – în special cele care îți solicită exemple de situații în care ai fost implicat – încearcă să răspunzi cu cel puțin 5 sau 6 fraze.

7.    Să uiți cine conduce interviul

Una din regulile nescrise ale interviurilor este aceea că intervievatorii sunt cei care conduc interviul și trebuie să te conformezi acestei situații. Oricât de neobișnuită ți s-ar părea o întrebare, încearcă să formulezi un răspuns. Chiar dacă ți se spune să povestești ceva din copilărie sau să le spui o glumă,  trebuie să faci tot posibilul să dai un răspuns satisfăcător.

8.    Să îți vorbești de rău fostul angajator

 O atitudine negativă nu atrage pe nimeni. În plus, lumea este mică, așa că ai grija ce spui despre foștii tăi angajatori. Indiferent de motivele pentru care ai plecat de la fostul loc de muncă, există modalitati mai diplomate prin care poți explica asta, chiar dacă atmosfera, șeful sau condițiile de acolo te-au nemulțumit. Poți spune că ești interesat de noi responsabilități și de mai multe provocări sau că pur și simplu job-ul pentru care aplici acum ți s-a părut irezistibil.

 

9.    Să discuți despre bani prea devreme

Cei mai mulți dintre noi muncesc pentru a-și câștiga traiul. Desigur, este importany și să te bucuri de munca ta, dar adevărul este că mulți oameni nu ar mai munci dacă și-ar permite acest lucru! Totuși intervievatorii consideră că a întreba despre salariu și beneficii prea devreme în procesul intervievării ca fiind mai degrabă o stângăcie. Dacă va trebui să treci printr-o serie de interviuri, lasă discuția despre bani la întâlnirea finală. Cel mai bun moment de a discuta despre bani este după ce ai fost selectat pentru postul respectiv. 

În circumstanțe diferite, discută despre bani numai după ce intervievatorii te întreabă despre acest aspect întâi.

10.Să nu ai întrebări de adresat

Dacă le vei spune intervievatorilor că nu ai întrebări pentru ei, le vei transmite clar mesajul că nu ești tocmai interesat de slujbă. Și dacă nu ești prea interest, atunci de ce ți-ar acorda ei acel post? Întotdeauna să adresezi cel puțin 2 sau 3 întrebări. Dacă vei considera că ți s-au lămurit unele aspect pe parcursul interviului, îi poți întreba, de exemplu, ce anume le face plăcere să lucreze în cadrul acelei organizații.

 

Referinte:

Rob Yeung, Answering Tough Interview Questions for Dummies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.