web
analytics

Regimul alimentar zilnic la copil: Gustarile intre mese

Deși copiii au o rată a metabolismului mai mare decât a adulților și consumă o mulțime de energie pentru creștere și dezvoltare, de cele mai multe ori, copiii nu pot să mănânce cantități mari de hrană în timpul meselor principale pentru a acoperi aceste nevoi.  Acesta este motivul pentru care regimul lor alimentar zilnic ar trebui să includă 2 sau 3 gustări sănătoase.

Când este timpul potrivit pentru o gustare?

De obicei, copiii si adolescenții au nevoie să mănânce la fiecare trei-patru ore pe tot parcursul întregii zile pentru a beneficia de aportul caloric optim necesar activităților desfășurate. În funcție de  vârsta lor, planul alimentar zilnic ar trebui să includă 3 mese principale și 2 sau 3 gustari pentru copiii mai mici și 3 mese principale și gustări 1 sau 2 pentru copii mai mari.

Momentul pentru gustare ar trebui să fie atent planificat pentru orice copil, deoarece a mânca dezordonat, aleator poate duce la unele probleme nedorite, cum ar fi obezitatea sau tulburările de alimentație. A fi de acord ca regulă cu  gustările neplanificate duce la atrofierea senzației naturale de  foame sau sațietate a copiilor. Este bine cunoscut faptul că o gustare care nu este corect planificată poate strica pofta de mâncare a copilului. Cel mai bun moment pentru a-i oferi o gustare este la aproape două ore după ce se termină masa principală și cu una-două ore înainte de a începe următoarea masă. Coordonându-li-se corect  gustările cu mesele principale, copiii vor fi ajutați să  își mențină o greutate sănătoasă. Mesele și gustările ar trebui să acopere un necasar zilnic de energie de aproximativ 100 de calorii / kg / zi, așa cum prevede și Organizația Mondială a Sănătății.

Câteva  gustări sănătoase, necostisitoare, pentru copiii dumneavoastră sunt:

 • fructe proaspete, cum ar fi pere, banane, kiwi;
 • cuburi brânza, felii sau string cheese;
 • biscuiti sau turte de orez cu brânză;
 • paine- feliată,prajita, rulouri, etc;
 •  sandwich-uri mici;
 •  iaurt;
 • milkshake de casă folosind iaurt si fructe;
 • cereale pentru micul dejun cu lapte neîndulcit;
 •  supă făcută în casă;
 •  felii sau batoane de legume;
 • lapte.

Gustările pline de calorii goale, cum ar fi deserturile și băuturile dulci, snacks-urile sărate (de exemplu: chipsuri de cartofi, tortilla, snacks-uri, covrigei), ar trebui să fie evitate pe cât posibil. Nu trebuie să se utilizeze acest tip de gustări ca și recompensă.

Unde ar trebui să ia gustări copiii?

Desemnarea unei anumite zone pentru gustare este la fel de importantă ca și un plan al gustărilor bine structurat, pentru că îi învață pe copii cu auto-controlul și îi face disciplinați în ceea ce privește mâncarea. Bucătăria este locul perfect atât pentru mese, cât și pentru gustări.Cel mai nepotrivit  loc ce poate fi ales este în fața televizorului. Toată lumea știe că a mânca fără a fi atent la ceea ce mânânci poate duce la supraalimentare, lucru ce determină creșterea nesănătoasă în greutate.

Referinte:

Kim Fleischer Michaelsen, Lawrence Weaver a.o.- FEEDING AND NUTRITION FOR INFANTS AND YOUNG CHILDREN, Guidelines for the WHO European Region,2003;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.