web
analytics

5 lecţii primite de la cel mai fericit om de pe pământ

Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin l-au numit pe călugărul tibetan de origine franceză, Matthieu Ricard, doctor în genetică moleculară, drept “cel mai fericit om din lume”.

De-a lungul ultimului deceniu, la îndemnul lui Dalai Lama şi al unor specialişti de prestigiu din domeniul neuroştiinţelor şi al neuroplasticităţii, Ricard s-a alăturat unor practicieni avansaţi ai meditaţiei în vederea efectuării unor cercetări asupra efectului educaţiei şi al meditaţiei asupra creierului. În plus, la aceste studii de cercetare au mai participat şi persoane novice în practica meditaţiei care  s-au angajat în efectuarea unor meditaţii de 30 de minute pe zi  timp de 3 luni.

meditatie, reducere stres

În ambele cazuri, rezultatele studiului au indicat că meditaţia susţinută în mod regulat poate determina schimbări în ceea ce priveşte funcţia şi structura creierului, ceea ce reprezintă o descoperire promiţătoare în sine.

Totuşi, ceea ce face ca Ricard să constituie un caz remarcabil este faptul că, atunci când cercetătorii au ataşat 256 senzori pe craniul lui în timpul meditaţiei, a fost prima oară  când s-a înregistrat un asemenea nivel ridicat de unde gamma, asociate cu atenţie, învăţare, memorie şi conştiinţă.

Mai mult decât atât, scanări RMN au relevat faptul ca Ricard a experimentat niveluri extrem de ridicate de emoții pozitive și un nivel neglijabil de emoții negative.

Aşadar, probabil că se merită să ascultăm ceea ce are de spus Ricard pe tema fericirii, având în vedere că s-a pregătit ca biolog molecular în Franţa şi apoi s-a mutat în Himalaya în 1972 pentru a studia budismul.

1. Fericirea este o responsabilitate interioară. Conform cu afirmaţiile lui Ricard, “fericirea este o stare de împlinire interioară şi nu o satisfacţie a împlinirii dorinţelor pentru lucrurile exterioare.” Cu alte cuvinte, nu casa, nici maşina sau relaţia perfectă produc adevărata fericire. Chiar dacă aceste situaţii produc plăcere pe termen scurt, în orice moment lucrurile ar putea să se schimbe, transformându-se în situaţii dificile pentru noi. După cum explică Ricard, “dacă permiţi circumstanţelor exterioare să influenţeze starea ta mentală, atunci cu siguranţă vei avea de suferit; vei deveni ca un burete sau ca un cameleon.”

2. Fericirea poate de asemenea să cuprindă emoţii pe care în mod obişnuit le asociem cu disconfortul. Ricard crede că adevărata fericire depinde în principal de dezvoltarea păcii interioare, puterii interioare, a iubirii altruiste şi a forţei de îndurare. Ca rezultat, vom rezona cu suferinţele oamenilor. “Tristeţea nu este incompatibilă cu fericirea deoarece fericirea nu reprezintă doar o senzaţie plăcută. Tristeţea te poate ajuta să simţi compasiune. Chiar şi atunci când eşti trist, poţi continua să faci lucruri minunate.”

3. Fericirea poate fi întreţinută prin a nu ne lăsa încurcaţi de propriile noastre emoţii. După cum afirmă Ricard, “furia este o emoţie distructivă care ne reduce la statutul de marionete.”. În loc să ne identificăm cu furia, vom recunoaşte că noi nu suntem această furie, la fel de bine cum ştim că norii nu sunt cerul. “Nu vei dori doar să o suprimi, altfel vei deveni asemenea unei bombe cu ceas.  În schimb, priveşte-ţi furia  şi las-o să dispară. Când încetezi să mai pui combustibil în foc, acesta încetează să mai ardă.”

4. Fericirea poate fi întreţinută prin meditaţie şi educaţia minţii. Împreună cu mai mulţi alţi cercetători în domeniul neuroplasticităţii (specialitate care studiază modul în care creierul uman are abilitatea de a se schimba de-a lungul vieţii, având la bază experienţele şi comportamentul fiecăruia), Ricard consideră că oricine se poate auto-educa pentru a obţine un grad mai ridicat de fericire prin meditaţie: “Meditaţia nu reprezintă doar o stare de beatitudine sub un copac de mango. Aceasta schimbă total creierul.” Ricard de asemenea declară că “Fericirea este o aptitudine şi cere timp şi efort.” Ricard recomandă moduri variate de instruire a minţii, precum Reducerea Stresului bazată pe conştientizare, un curs de 8 săptămâni dezvoltat de Kabat-Zinn şi susţinut în prezent în toată lumea.

5. Fericirea se regăseşte în ajutarea celorlalţi. Ricard recunoaşte că fericirea noastră nu este imună la întâmplările din exterior, afirmând că fericirea autentică ne determină să reacţionăm propriu-zis.  “Spre deosebire de plăcere, fericirea autentică poate fi influenţată de împrejurări, dar nu este dependentă de ele. Aceasta ne dă, de fapt, resursele interioare pentru a face faţă mai bine împrejurărilor.” “Motivul primordial al meditaţiei este transformarea noastră cu scopul de a fi mai capabili de a schimba lumea.”

Referinţe:

Matthieu, R (2006). Happiness: A Guide to Developing Life’s Most Important Skill. New York, NY: Little, Brown and Company.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.