web
analytics

9 căi spre un corp fericit

Stilul de viață aglomerat și corporatist de astăzi are un efect negativ asupra stării de sănătate în general.  Atunci când corpurile noastre nu mai sunt în formă, funcționează slab și suferă efectele stresului, este foarte greu să mai fim fericiți. Cei care fac exerciții, au grijă de corpul lor și își rezervă măcar un răgaz pentru relaxare, își antrenează nu doar fizicul, ci și mintea pentru a funcționa mai eficient și pentru a maximiza capacitatea de fericire.

Fă exerciții chiar acum!

Exercițiile reprezintă o componentă esențială pentru o viață sănătoasă. Începerea exercițiilor poate părea descurajantă pentru cei care nu mai sunt obișnuiți cu asta, dar este la fel de simplu ca statul în picioare sau ca mersul pe jos. Cea mai grea parte este, însă, să ieși pe ușă; odată ce vei ieși afară, vei descoperi că motivația ta crește. Nu contează ce faci, orice cantitate de mișcare este mai bună decât niciuna.

A face exerciții este un puternic antidepresiv și unul dintre cele mai rapide, mai simple și mai eficiente mijloace de a-ți ridica moralul. Când ne antrenăm intens, creierul eliberează endorfine – aceiași neurotransmițători care ne fac să ne simțim în al nouălea cer atunci când ne îndrăgostim. Deci data viitoare când te simți prost, oprește-te și determină-te să faci ceva activ. Întinde-te, plimbă-te în jurul blocului, urcă alergând un deal abrupt sau fă niște abdomene; fă orice îți pune corpul în mișcare!exercitii sa fii fericit

Gândește-te la tine ca la un atlet: monitorizează-ți progresul și realizările și recompensează-te pentru că te ții tare și faci exerciții. Ia-te în serios și nu-ți bate joc de exerciții!

Exercițiile devin progresiv mai atractive pentru tine pe măsură ce te antrenezi și, ca rezultat, se transformă într-o obișnuință care te întărește.

Practică meditația de concentrare asupra prezentului

Concentrarea asupra trăirilor actuale implică a fi intenționat atent la gândurile și acțiunile tale din prezent, abținându-te în același timp de la orice fel de judecată. Acest tip de meditație poate fi practicată ca parte din orice activitate – de exemplu, în timpul mersului pe jos. Astfel, te poți concentra asupra respirației tale și asupra mișcării picioarelor tale.Asigură-te că menții o concentrare stabila pe aceste două lucruri și fă tot posibilul să te aduni dacă ești distras. Acest tip de exercițiu poate fi aplicat la aproape orice gest și nu va spori doar conștientizarea kinestezică (a mișcărilor, a locului unde se găsește locul tău în spațiu), dar și conectarea corp-minte.

3.   Practică respirația controlată

O metodă de relaxare este respirația controlată. Aceasta este cea mai eficientă în reducerea anxietății și în a te ajuta să îți păstrezi calmul. În plus, este rapidă și ușor de practicat oriunde te afli. Pur și simplu, urmează aceste instrucțiuni:

·       Fă-te cât mai confortabil, în funcție de locul în care te afli.

·  Începe prin a respira normal și nu face niciun efort pentru a-ți schimba respirația în vreun fel. Lasă-ți corpul să-și stabilească propriul ritm natural, concentrându-te treptat pe respirația ta.

·    Fii atent la cum respire, fă-o lent și egal. Apoi, când ești gata, începe să îți spui în minte ”Inspir! Atunci când tragi aer în piept și ”Mă relaxez!” atunci când expiri. Repetă exercițiul de mai multe ori.

·      Pe măsură ce respiri calm și repeți aceste două formule simple, imaginează-ți că, de fiecare data când spui ”Mă relaxez”, devii mai liniștit și mai relaxat Imaginează-ți cum toată încordarea și stresul se scurg din tine cu fiecare expirație și cu fiecare repetare a formulei ”Mă relaxez”.

Dacă ești distras de vreun zgomot sau dacă gândurile tale rătăcesc, îndreaptă-ți ușor atenția înapoi la respirația ta și la cele două formule simple. Reia exercițiul de meditație ori de câte ori este nevoie.

Recomandarea noastră este să faci 3-5 ședințe de exerciții pe zi, iar fiecare ședință să aibă doar 3-5 minute.

4.    Practică relaxarea prin vizualizare

Relaxarea prin vizualizare este foarte eficientă în crearea unor sentimente de calm și liniște și este forma de relaxare care se aseamănă cel mai mult cu meditația. Ea poate fi practicată oriunde, dar este în mod tipic mai ușor de făcut într-un spațiu liniștit. Premiza centrală este de a vizualiza orice crezi că este relaxant și liniștitor sau chiar ceva care te inspiră și te motivează. În consecință nu ezita să experimentezi și să vii cu idei noi.

Este recomandat să începi prin a te face cât mai comod și prin a-ți potoli respirația până când ai atins un ritm constant. Inspiră adânc de câteva ori, expiră lent și gândește-te la lucruri relaxante. Imaginează-te într-un loc frumos, unde totul este așa cum ai vrea să fie. Ai putea fi pe o plajă, într-o pădure tropicala, lângă un lac sau chiar într-un scaun confortabil. Imaginează-te cât mai calm și mai relaxat cu putință. Poți simți cum corpul este calm și destins. Tot ce poți auzi este liniștitor și relaxant. Cerul este albastru, apa este limpede, iar scaunul este moale, cald și teribil de confortabil. Implică-ți toate simțurile și asigură-te că poți reveni în acest loc imaginar ori de câte ori dorești să te relaxezi.

5.    Ia o gustare sănătoasă

În loc să îți bombardezi corpul cu o hrană lipsită de orice valoare nutritiva, gândește-te la mâncare ca la o investiție în bunăstarea ta – combustibilul bun va face că organismul tău sa funcționeze bine. Alegerea gustărilor sănătoase nu te va determina să te simți bine doar pe termen scurt, ci îi vei face corpului tău o favoare pe termen lung. Deci aprovizionează-te cu următoarele alimente sănătoase și bucură-te de ele cu moderație:

·         Fructe proaspete;

·         Legume proaspete;

·         Cantități mici de fructe uscate;

·         Iaurt cu conținut scăzut de grăsime;

·         Brioșe cu conținut scăzut de grăsime și bogate în fibre;

·         Alune nesărate și cereale.

De asemenea te poți inspira în ceea ce privește alimentația sănătoasă din articolul 13 alimente care combat stresul.

6.    Rehidratează-te

Fericirea necesită energie, iar deshidratarea duce la letargie. Deci este evident că fericirea, cel puțin în parte, necesită o hidratare adecvată, ceea ce presupune să bei apă suficientă în fiecare zi. Cu toții ar trebui să bem un minimum de 8 pahare în fiecare zi, adică un pahar pentru fiecare oră și jumătate când suntem treji.

De asemenea poți consuma alimente cu conținut bogat de apă pentru a suplimenta acest necesar de hidratare a organismului (vezi articolul 15 alimente care te ajută să te hidratezi).

7.    Fă mai multe lucruri neprevăzute

Activitatea spontană implică găsirea unor modalități de a rămâne activ în viața ta normală, zilnică. Ai putea fie să urci scările ori de câte ori ai posibilitatea, în loc să sari într-un lift sau pe o scară rulantă, fie să te dai jos din autobuz sau tramvai cu o stație mai devreme și să mergi pe jos o parte din drumul spre locul de muncă sau școală.

Practicarea unor activități neprevăzute îți poate îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea și bunăstarea.

8.    Dezmorțește-te

De cele mai multe ori echivalăm exercițiul cu un efort ce conduce la un puls rapid al inimii și la sudoare. Cu toate acestea, o parte la fel de importantă a exercițiului este încălzirea și destinderea prin exercițiile de întindere a mușchilor (stretching). Exercițiile de întindere ajută la activarea mușchilor tăi și la prevenirea accidentelor. Destinderea este în mod intrinsic benefică. Exercițiile ușoare pot fi relaxante și îți permit să intri în contact cu corpul tău. Așadar, la sfârșitul unei zile solicitante nu uita să-ți iei un răgaz pentru a-ți destinde și relaxa mușchii.

9.    Râzi!

Râsul relaxează corpul, îmbunătățește relaxarea mentală, îți crește imunitatea, te apropie de ceilalți și, bineînțeles, îți susține moralul.

 

Referințe:

 Timothy J. Sharp, 100 de căi spre fericire. Un ghid pentru oameni ocupați

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.