web
analytics

Abordarea holistică a schimbării eului aflat în cautarea binelui

minte corp suflet

În acţiunea noastră de a ne construi un nou eu, cu un nou viitor mai bun, trebuie să abordăm problema din punct de vedere holistic.  Toate aspectele ființei noastre- trup, minte și suflet, trebuie luate în calcul. Omiterea vreunei componente ne îndepărtează de scopul final. Nu are importanţă cu care dintre ele începem, atâta timp cât includem şi celelalte componente pe parcurs.

Începând cu trupul, putem să ne concentrăm mai întâi asupra aspectului cel mai banal cu privire la acesta: nutriţia. Trebuie să descoperim modul în care  alimentele afectează modul în care ne simţim și să facem cele mai bune alegeri pentru hrănirea trupului nostru. Pentru accentuarea stării de bine și a stării de sănătate, putem lua în considerare ierburile şi vitaminele, homeopatia şi terapia cu flori Bach.

Un plan alimentar corect, în beneficiul nostru, se completează automat cu exerciţiul fizic. Acesta ne întăreşte oasele şi ne păstrează trupurile tinere. Orice forma de mișcare fizică este indicată. Poți lua în considerare și unele forme de mișcare precumThai-Chi, artele marţiale şi Yoga. Poți experimenta și una dintre  formele de tratament ca Rolfing, Heller Work sau Trager. Masajul, reflexologia,biooenergia, manipularea oaselor pot fi, de asemenea, benefice.

Pentru minte, putem explora tehnici de vizualizare, imaginerie asistată şi afirmaţii. Sunt foarte multe tehnici terapeutice: Gestalt, hipnoza, psiho-dramă, regresie în vieţile trecute, terapie prin artă, interpretarea viselor. Meditaţia, în oricare din formele ei, este o cale minunată de a linişti mintea şi de a permite ştiinţei tale interioare să iasă la suprafaţă.

Pe tărâm spiritual, există rugăciunea şi meditaţia. De asemenea, practicarea iertării şi dragostei necondiţionate sunt practici spirituale eficiente.

Dacă inițial orice lucru ni se va părea greu, este bine să ne amintim că nimeni nu s-a născut învățat și că toate obiceiurile, indiferent că țin de trup, de mintal sau spiritual, pot fi deprinse.  Orice lucru nou pe care are nevoie de practică multă ca să devină parte din viaţa noastră. Un model de abordare holistică a dezvoltării eului din perspectiva organizării zilnice poate fi următorul:

  • Dimineața, ne ridicăm din pat după ce am trecut în revistă o serie de afirmații pozitive și după ce am mulțumit pentru toate lucrurile bune de care avem parte.
  • Duș, după care o jumătate de oră de meditație,  vizualizare, afirmații pozitive și rugăciune.
  • 15 minute de exercițiu fizic- de regulă, exerciții de tip aerobic.
  • Mic dejun format din alimente ușoare, pline de prana – energie vitală.
  • Înainte de prânz, invocare de  afirmații pozitive.
  • Prânz.
  •  După-amiaza – exerciții și activități de relaxare; exercițiu fizic.
  •  Cina – legume fierte şi cereale, uneori cu puțin peşte sau pui.
  • Înainte de culcare – studiu; scrierea afirmaţiei pozitive a acelei zile de 10-20 de ori; meditație; înainte de a  adormi, ne propunem să dormim bine și să ne trezim a doua zi.

Ar fi minunat dacă acest tip de program holistic ar fi urmat de întreaga familie.

Read more:

  • Louise L. Hay- „You Can Heal Your Life”, Hay House, 2009;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.