web
analytics

Ai nevoie de mai multă energie pentru antrenamentele de durată? Încearcă următoarele variante de ”combustibil”!

Nu eşti un atlet de performanță, care se pregătește pentru marele maraton, dar simți că ar trebui să alergi încâ un kilometru și pur și simplu nu mai ai  energia necesară. Ce poți face pentru a avea mai multă energie şi pentru a-ți crește rezistenţa fizică nu este deloc complicat, ci, din contră,  chiar plăcut:

  • Bea un pahar de lapte cu ciocolată. Acesta este un truc folosit și de sportivii profesionişti. Un experiment a arătat că laptele cu ciocolată aduce un plus de energie egal sau chiar mai  eficient decât energia datorată unor băuturi folosite, de regulă, de sportivi (gen Gatorade). Sportivii care au băut între două reprize de exerciții lapte cu ciocolată  au fost la fel de performanți și au rezistat la fel de mult ca și cei care au băut alte energizante. Marele avantaj al laptelui cu ciocolată este că acesta este mai sănătos decât băuturile sport, deoarece este mai natural, iar echilibrul carbohidrați și proteine este optim.
  • Delectează-te cu nişte miere. Aceast aliment delicios își datorează dulceața monozaharidelor din fructoza şi glucoza conținute în compoziţia sa chimică unică. Această combinaţie de glucide (fructoză şi glucoză) crește semnificativ nivelul de energie făcând posibilă efectuarea unor exerciții de lungă durată mai eficient chiar decât glucoza pură. Așadar, dacă vrei să reziști mai mult atunci când vine vorba despre antrenamentul fizic, poți să te bucuri de o lingură plină de miere. Este delicioasă şi conţine pe lângă  carbohidrați, și vitamine, și antioxidanți. Dacă vei alege o miere mai închisă la culoare, pe lângă gustul dulce, te vei bucura și de efectul de protejare împotriva mai multor boli, ca urmare a  acțiunii compușilor pe care acest tip de miere îi conține.
  • Bea o cafea. Se știe că această băutură stimulează nivelul de energie. Acest lucru nu este singurul avantaj al unei cești de cafea băute înainte de antrenament: cafeaua îmbunătăţeşte rezistenţa fizică şi micșorează timpul de reacţie. Deasemenea, reduce cam la jumătate febra musculară de după exercițiile fizice mai intense.
  •  Servește o porție generoasă de iaurt. Activitățile fizice intense pot influenţa sistemul imunitar, lăsându-te vulnerabilă la infecțiile tractului respirator. Probioticele din iaurt te pot ajuta să îți menții starea de sănătate. Acest lucru a fost dovedit în 2008, când un grup de 20 sportivi de anduranța, care au luat zilnic probiotice, și-au întărit semnificativ sistemul imunitar, prin stimularea celulelor T, şi au redus la jumătate durata de timp necesară refacerii după infecţii ale tractului respirator superior.
  •  Mănâncă seminţe Chia. Acestea au fost folosite de către misterioșii indienii Tarahumara din Mexic pentru a rezista la mile întregi de fugă prin canioanele aride. Combinaţia de substanţe nutritive conţinută de semințele chia (carbohidrați, proteine, fibre, antioxidanți și acizi graşi omega-3) le face o alegere excelentă pentru sportivii de anduranță. Dacă decizi să încerci semințele chia, comparativ cu celelalte patru alimente magice care pot fi găsite în aproape fiecare bucatarie, va trebui mergi până la un magazin de specialitate, gen Plafar, dar chiar merită deranjul! Încearcă-le!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.