web
analytics

Amintirile din copilărie- De ce se trec atât de ușor? Cum împiedicăm uitarea lor?

Începând chiar din primele momente ale vieții noului-născut,  părinții fac tot posibilul pentru a crea pentru copilul lor experiențe de viață cât mai plăcute. Dar cât de mult din aceste minunate evenimente își va aminti copilul peste ani?

amintiri copilarie

Este cert că majoritatea adulților nu-și mai amintesc  lucrurile care s-au întâmplat în prima parte a copilăriei lor. Nu ne amintim nimic sau mai nimic din primii trei ani – trei ani și jumătate din viața noastră. Fenomenul se numește amnezia copilăriei sau amnezie infantilă. Termenul  a fost inițial folosit de psihologul Sigmund Freud în 1899 pentru a defini lipsa amintirilor din copilărie la pacienții săi adulți.

De ce, adulți fiind, avem dificultăți în a ne aminti primii 3 ani din propria noastră viață?

Oamenii de știință sunt de părere că amnezia copilăriei apare deoarece creierul unui copil mic nu este încă suficient de dezvoltat pentru a forma  și stoca amintiri de durată . Adevărul este că, la un anumit moment dat pe parcursul copilăriei, memoria nu mai poate accesa amintirile timpurii. La vârsta de 7 ani, majoritatea copiilor își pot aminti mai mult de 60% dintr-un eveniment trăit înainte de 3 ani, în timp ce copiii de 8 sau 9 ani își amintesc mai puțin de 40%. S-ar părea, așadar, că amnezia infantilă debutează chiar în copilărie. Chiar dacă încă nu este clar întru-totul de ce amintirile timpurii sunt atât de fragile, cel mai probabil, amnezia copilăriei este cauzată de imaturitatea structurilor și circuitelor din creier care stochează amintirile și le fac accesibile pentru viitor.

De ce să ne mai deranjăm să creem experiențe de viață uimitoare, minunate pentru copiii noștri, dacă oricum nu și le vor aminti?

Există unele amintiri timpurii care pot supraviețui amneziei infantile: amintirile asociate unor emoții deosebit de puternice. Evenimentele cu o puternică încărcătură emoțională, cu o semnificație importantă, nu pot fi uitate. Leziuni urmate de  vizite la camera de urgență, evenimentul nașterii unui frățior, distracția memorabilă într-un parc de amuzament- acestea sunt câteva dintre amintirile ce pot rămâne peste ani, și, uneori, detaliile amintite în legătură cu acestea sunt copleșitoare.

Oricum, este mult mai probabil ca o persoană să-și amintească experiențele negative. Dar indiferent dacă este vorba de experiențe negative sau pozitive,  părinții pot juca un rol deosebit de important în ceea ce își amintește un copil. Cercetatorii au aratat că atunci când un părinte îl ajută pe copil să dea formă, structură și context unei amintiri (îi creează o poveste), este mai puțin probabil ca amintirea respectivă să se estompeze. Amintindu-și contextul în care pot interveni niște pericole sau se pot produce niște leziuni poate ajuta copilul să stea departe de viitoare experiențe negative. Amintirea unor experiențe pozitive poate ajuta copilul să se dezvolte într-un adult pozitiv, optimist.

Cu ajutorul familiei, povestea vieții unei persoane poate include evenimente care, în mod normal, trebuiau să se fi pierdut ca urmare a intervenției amneziei copilării. Fotografii, filmări video, povești spuse de  membrii familiei pot ține departe uitarea.

Pe de altă parte, chiar dacă ai încercat din greu să creezi pentru copilul tău niște experiențe minunate, iar peste ani el nu-și va mai aminti nimic legate de ele, ține tu minte că nu amintirea acelor experiențe este cea care contează cu adevărat pentru copil, ci trăirea în sine a experienței. Momentul magic. Momentul ce scrie fericirea supremă pe chipul copilului tău.

Citește mai mult:

  • npr.org/blogs/health/2014/04/08/299189442/the-forgotten-childhood-why-early-memories-fade
  • Bauer PJ and Larkina M (2013). The onset of childhood amnesia in childhood: A prospective investigation of the course and determinants of forgetting of early-life events. Memory (Hove, England) PMID: 24236647
Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.