web
analytics

Apa – element esential pentru viata!

apaSete, dureri de cap, oboseala, slabiciune, constipație, amețeli, piele uscata si rosie, batai rapide ale inimii, crampe, scaderea cantității de urina si coloratia inchisa a acesteia, scaderea tensiunii arteriale,  limba umflata, pierderea cunoștinței și, in cazuri extreme, moarte.

Acestea sunt cateva dintre simptomele lipsei de apa (deshidratare). Cu cat  procentul de apa pierduta creste, cu atat aceste simptome devin mai grave. Deshidratarea usoara intervine cand pierderile de apa sunt între 1% și 2%, in timp ce forma severa apare atunci cand organismul pierde cam 10-15% sau mai mult din fluidele sale. De obicei, pierderile mai mari de 15% cauzeaza moartea.

De ce aceste simptome? De ce este apa atat de importanta pentru organism?

55-60% din masa corpului uman este reprezentata de apa (tesuturile musculare contin 75% apa; tesuturile grase -10%; oasele-22%). Acest compus natural simplu, cu formula chimică H2O, poate fi gasit in intreg corpul, ocupand un procent important din volumul celulelor, tesuturilor, organelor si  fluidelor corporale. Chiar daca nu contine calorii sau nutrienti organici, lipsa apei duce la disfunctionalitati majore ale organismului.

Proprietatile fizice și chimice ale apei o fac indispensabila pentru viata. Ca solvent, apa dizolva tipuri diferite de materiale și le transporta ca molecule esentiale si particule in interiorul corpului. Acest fluid banal, dar foarte important, mentine circulatia sangelui si asigura miscarea hormonilor, anticorpilor, oxigenului si a substanțelor nutritive prin sistemul limfatic si fluxul sanguin, catre fiecare celula. In procesul de osmoza, apa difuzează prin diferitele tesuturi sau membrane celulare, facand posibila deplasarea ionilor si  a moleculelor.

Apa funcționeaza ca un mediu bun pentru reactii chimice. Unele dintre aceste reacții importante pentru viata, cum ar fi descompunerea de carbohidrati sau proteine ​​în timpul procesului digestiv, au loc doar în prezența apei ca si catalizator. Deasemenea, crearea unor molecule complexe, precum hormonii sau acizi nucleici, are nevoie de apa ca factor principal.

Acest fluid regleaza si temperatura corpului. Apa are proprietati chimice unice care fac ca schimbarile bruste de temperatura sa nu o influenteze in mod determinat si care chiar fac posibil ca apa sa actioneze ca tampon fata de schimbarile de temperatura din mediul inconjurator, cum ar fi cele ale aerului. Apa este capabila sa absoarba o cantitate neobisnuit de mare de caldura inainte ca propria sa temperatura sa urce.

Apa este un lubrifiant eficient in cavitatile toracica și abdominala, unde pot aparea frictiuni intre organele situate unul lângă celălalt,  si in articulații, unde  oasele, ligamentele si tendoanele trebuie să se miste lin, fara interactiuni mecanice intre diferitele structuri. Pentru anumite parti ale corpului, apa functioneaza chiar ca un strat absorbant al socurilor mecanice. Maduva spinarii, ochii si chiar fetusul sunt exemple ale beneficiarilor acestei functii a apei.

 

Apa are rolul de a curata organismul de toxine si reziduuri, in principal prin urina si transpiratie. Urina este produsa de catre rinichi, a caror functionare este intru totul dependenta de apa. Ei filtreaza zilnic volume mari de sange, iar prin acest proces mentin echilibrul hidric al corpului si determina excretia de toxine si de exces de fluide, prin intermediul vezicii urinare.

De cata apa are nevoie organismul pentru a se mentine sanatos si pentru a functiona normal?

Intrucat organismul pierde zilnic apa prin respiratie, transpiratie, excretie urinara si miscari peristaltice, rezerva de apa trebuie reintregita prin consumarea de lichide si alimente bogate in acest lichid. In conditii obisnuite, oamenii pot supravietui, in medie, numai trei pana la cinci zile fara sa consume apa; supusi la temperaturi mai joase sau mai calde, nevoia de apa devine mai mare, iar durata in care este posibila viata se scurteaza.

Pentru a determina necesarul zilnic de apa, o regula simpla stabileste ca, pentru fiecare 1000 de calorii pe care organismul le utilizeaza, ar trebui baut un litru de apa. Pentru ca aportul caloric zilnic este, in medie, de 2000 de calorii, nutritionistii recomanda, de regula, sa se bea 8 pahare de apa (aproximativ 2 litri).

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.