web
analytics

Bărbații sunt mai fericiți decât femeile?

O cercetare recentă efectuată în Anglia arată că, în general, bărbații sunt mai fericiți în viață decât femeile, mai ales în privința aspectului fizic, a condiției fizice și a veniturilor. Un studiu detaliat asupra a 12 aspecte ale vieții moderne a ajuns la concuzia conform căreia bărbații experimentează niveluri mai ridicate de fericire la 7 dintre aceste aspecte. Femeile au înregistrat scoruri mai ridicate decât bărbații la categoriile dragoste, viața de familie, viața sexuală, sănătate generală, casă. De asemenea, pe bărbați îi fac mai fericiți decât pe femei perspectivele carierei, modul în care sunt percepuți de ceilalți, partea financiară și siguranța muncii.barbati mai fericiti ca femeile

Cea mai mare barieră în a simți mulțumirea în viața de zi cu zi o reprezintă grijile financiare, care afectează 46 % dintre respondenți.

De asemenea, studiul împarte în jumătate pe cei care au o perspectivă optimistă a vieții și pe cei care caută motive să fie optimiști în viață.

Totuși, s-a remarcat o tendință clară în creștere spre fericire odată cu înaintarea în vârstă – persoanele peste 55 de ani s-au dovedit a fi cele mai predispuse să se considere optimiste tot timpul. În mod interesant, generația tânără s-a arătat mai puțin încrezătoare și mai predispusă să aibă o perspectivă mai deprimată în ultima vreme.

Studiul a mai constatat că, în pofida crizei economice, creșterea costurilor vieții și a stagnării pieței imobiliare, majoritatea a adoptat o atitudine pozitivă, alegând să vadă partea luminoasă a vieții, ca în celebra piesă:
Monty Python – Always Look on the Bright Side of Life

Un alt proiect de cercetare desfășurat în 2003 a investigat un lot de 38.000 de bărbați și femei din 44 de țări, făcând referire la disparitățile dintre gradul de fericire al femeilor și cel al bărbaților.  În ansamblu, femeile s-au considerat mai satisfăcute de viață decât bărbații. Mai mult decât atât, femeile din anumite țări, și anume din Pakistan, Japonia și Argentina, au părut să fie semnificativ mai fericite. Diferențele constatate cu privire la ceea ce afectează nivelurile de fericire la femei și bărbați explică această ușoară discrepanță de gen.  Femeile, de exemplu, tind să se axeze pe problemele personale și domestice, în timp ce bărbații sunt preocupați de aspecte din exteriorul casei.

Vârsta s-a dovedit a fi un factor determinant în a stabili dacă femeile sau bărbații sunt mai fericiți. Un studiu publicat în ”The Journal of Happiness Studies” a stabilit vârsta de 48 de ani ca fiind o vârstă standard la care fericirea bărbaților o depășește pe cea a femeilor. În tinerețe, femeile găsesc mai multă bucurie în a-și forma o familie și relații de lungă durată, în timp ce bărbații depun eforturi să avanseze în cariera profesională. Cu timpul, situația se inversează dat fiind că femeile resimt dezamăgirea de a nu fi realizat scopurile vieții, iar bărbații își vor fi îndeplinit aceste scopuri. Ulterior, la 64 de ani, bărbații încep să își aprecieze familia chiar mai mult decât femeile.

De asemenea, nivelurile de fericire diferă de la o țară la alta. Astfel, lucrurile sunt total diferite în țări în care femeile au puține drepturi și sunt rău tratate. În astfel de țări, orice mică victorie sau schimbare crește semnificativ gradul de fericire. De exemplu, femeile din Africa, Asia și Orientul Mijlociu sunt mai fericite decât bărbații atunci când acestea au acces la noile tehnologii, internet sau telefon mobil.

Mai mult de jumătate dintre femeile din România (55%) declară că sunt fericite cu viaţa pe care o au, printre elementele care contribuie la fericirea lor numărându-se atitudinea faţă de viaţă, relaţia cu partenerul şi statutul social, potrivit unui studiu pan-regional al Discovery Networks.

Cercetătorii subliniază faptul că aceste informaţii reprezintă câteva tendinţe, nu adevăruri garantate, întrucât principiul judecăţii sănătoase în privinţa fericirii şi a sănătăţii psihologice se aplică cu adevărat în viaţa de zi cu zi: oamenii ar trebui, deci, să identifice acele lucruri care îi fac să fie fericiţi şi să încerce să schimbe circumstanţele care îi fac nefericiţi, pentru a avea o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.

În final, îți adresăm o întrebare care contează pentru tine: Acum ești mai fericit sau mai puțin fericit decât acum 10 ani? Ce poți face astăzi ca să te ajuți să schimbi lucrurile în mai bine?

 

Sources

  • Alleyne, Richard. “Women happier than men and enjoy life more in old age.” Telegraph. July 18, 2008. (May 5, 2009)
  • Grohol, John M. “Men Happier Than Women?” PsychCentral. Sept. 26, 2007. (May 5, 2009)
  • Pew Research Center. “Global Gender Gaps: Women Like Their Lives Better.” Oct. 29, 2003. (May 5, 2009)
  • Woodrow Wilson International Center for Scholars. “Happiness Paradoxes.” Wilson Quarterly. Vol. 32. Issue 4. Autumn 2008.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.