web
analytics

Bebelușii de 1 an care transpiră mai puțin ca răspuns la situaţii înfricoşătoare sunt mai agresivi la vârsta de 3 ani

Sangry baby2pecialistul în psihologie, Stephanie van Goozen, de la Universitatea Cardiff, împreună cu colegii ei, a reușit să demonstreze faptul că transpirația în mică măsură la bebelușii de 1 an, înregistrată ca răspuns la situaţii înfricoşătoare, poate fi asociată cu tulburări de conduită și cu comportament agresiv la vârste mai mari. Un sentiment de frică mai estompat la vârsta de un an indică faptul că acești copii, la vârste mai mari,  sunt mai susceptibili să manifeste un comportament antisocial.

Obiectivul studiului a fost de a stabili dacă un comportament agresiv pot fi prezis încă din copilăria timpurie. Copiiilor implicaţi în acest studiu li s-au ataşat la picioare niște electrozi la vârsta de un an. Acești electrozi au fost utilizați pentru a măsura conductanța pielii în repaus ca răspuns la zgomote înfricoșătoare şi ca reacție la întâlnirea cu un robot înfricoșător controlat de la distanţă. Deasemenea, s-au adunat informaţii despre temperamentul copiilor de 1 an și de la mamele lor. Ulterior, când copiii au împlinit 3 ani, cercetatorii au colectat din nou date despre comportamentul agresiv al acestor copiii , comportamentul fiind evaluat de mamele lor.

Concluzia a fost că bebelușii de 1 an cu o conductanță a pielii inferioară în repaus şi în timpul întâlnirii cu robotul înspăimântător sunt la 3 ani mai agresivi, atât fizic, cât şi verbal. Un alt rezultat al studiului a arătat că descrierea temperamentului făcută de mame la 1 an nu poate prezice agresivitatea înregistrată doi ani mai târziu. Aceste constatări sugerează că în timp ce măsurătorile fiziologice (conductanța pielii) pot prezice încă din fază  incipientă viitoarea agresivitate, observaţiile mamelor nu sunt la fel de relevante.

Van Goozen a concluzionat că “Acest studiu arată că este posibil să se identifice copiii care prezintă un risc mai ridicat să dezvolte comportamente antisociale cu mult timp înainte ca aceste comportamente problematice să devină observabile. Identificarea timpurie a precursorilor tulburărilor de comportament poate permite implementarea unor programe eficiente de prevenire a conduitelor agresive şi poate reduce costurile economice şi psihologice pe care societatea le suportă din pricina de comportamentelor antisociale.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.