web
analytics

Budism si vindecarea in budism

buddha

O scurtă prezentare a esenței budismului şi a vindecării budiste

 

Buddha, născut ca Siddharta Gautama, este prințul legendar, fiul al lui Suddhodana, şeful tribului Sakya, care la vârsta de 29 de ani,  a renunțat la familia și  la situația sa materială și a pornit într-o călătorie spirituală, luând calea abstinenței și meditației, pentru a găsi înţelepciunea absolută şi împlinirea spirituală. Ceea ce el căuta a fost o mai bună înţelegere a vieții şi o modalitate de a învinge suferința lumească.

 

Timp de şase ani, el a practicat artele ascetice, a învătat meditaţia yoga şi s-a familiarizat cu multe filosofii religioase contemporane lui. Niciuna dintre acestea nu l-au ajutat să găsească ceea ce el își dorea, aşa că a încercat să găsească eliberarea din suferinţă prin disciplină fizică, durere şi post crâncen. S-a lipsit de alimente până când aproape că a fost răpus de înfometare, dar a ajuns la concluzia că această metodă nu a făcut decât să intensifice suferința. Din moment ce nici plăcerile vieţii şi nici practicile ascetice nu i-au adus înţelepciunea dorită, el și-a dat seama că numai  calea dintre aceste două extreme- Calea de Mijloc, i-ar putea aduce starea de pace profundă după care tânjea.

 

Pentru el a urmat o perioadă lungă şi dificilă de meditaţie şi contemplare, care a culminat cu obținerea unei înțelegeri corecte și profunde a condiţiei umane. După ce a reușit să învingă toate tentațiile, el a atins starea de Nirvana (Nibbana) – înţelepciunea care l-a eliberat din samsara, ciclul neîntrupt al naşterii, vieții, morții, urmate de o nouă renaştere. In acest moment, el a câştigat titlul de Buddha- Cel Trezit sau Cel Luminat.

 

Starea de conştientizare pe care el a atins-o, cunoscută ca Iluminarea, este experiența  adevăratei realități, o “trezire” care conduce la înţelegerea adevăratei naturi a lucrurilor. În acel moment de echilibru, nu există nicio satisfacţie sau nemulţumire, ci doar neutralitatea, ca stare ce permite vederea lucrurilor egale, indiferente. Este punctul în care mintea ajunge în starea sa de existență pură.

 

Cel luminat poate vizualiza şi trăi adevărata condiţie existențială, cea de energie pură, care curge infinit si spre infinit împreună cu întregul univers, ca un tot unitar. Corpul şi tot ceea ce este legat de acesta nu au niciun sens. Naşterea, îmbătrânirea, moartea își pierd semnificația, totul devenind un amalgam al unei existenţe neîntrerupte. Primejdia, suferinţa, durerea, boala nu mai există. Nu mai este fericire sau tristete, satisfacţie sau nemulţumire, plăcere sau dezamăgire. Când Cel Iluminat moare, el devine una cu universul şi se pierde ca individualitate. Este vindecat de viaţă și de a trăi.

 

Nu este uşor pentru oamenii din societatea actuală, să obțină Nirvana sau măcar puțină pace interioară. Nu ar trebui să fie greu, dar nu este uşor. Oamenii au tendinţa de a se agăţa de lucruri şi situaţii, chiar dacă sunt conştienţi de faptul că lucrurile sunt trecătoare şi că trecătoare sunt satisfacțiile pe care le aduc. Mai ales atunci când este vorba despre boală, noţiunile de “abandon” și  “renunțare” pentru a obţine  eliberarea de suferință sunt peste puterea de întelegere și asimilare a unui bolnav. Dacă s-ar ghida după principiile budismului, atunci se îmbolnăvesc, oamenii ar trebui să nu opună rezistenţă   problemelor medicale. Combaterea simptomelor şi îngrijorarea continuă privind boala adăuga doar și mai multă suferinţă mentală, la suferinţă fizică deja existentă. În primul rând, oamenii trebuie să înveţe să se împrietenească cu boala lor, să o accepte, să și-o asume. De asemenea, este important pentru ei să înţeleagă semnificaţia mai profundă a vieţii în sine. Întâmpinarea bolii, a vieții sau morții, senin, fără cramponare sau disperare, va elibera mintea bolnavilor de negare, teamă şi anxietate, iar starea lor de suferință fizică nu  se va agrava.

Deoarece este foarte greu pentru bolnavi să se detașeze de boală și să atingă iluminarea care le-ar putea da puterea de a se vindeca pe ei înşişi, prin controlul superior al corpului lor, tot doctrina budistă prevede că aceștia trebuie să ceară pentru ajutorul unui medic, care să îi ajute să descopere originea bolii, să îi înțeleagă rostul și să le dea medicaţia adecvată pentru vindecarea bolii, de așa natură încât aceasta să nu mai reapară.
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.