web
analytics

Carbohidratii – de ce avem nevoie de carbohidrati?

CARBOHIDRATII. AI POFTA DE NISTE CARBOHIDRATI?

carbohidratii in alimentatie

 Un raspuns afirmativ te situeaza printre cele 7 miliarde de oameni ai planetei Pamant care iubesc carbohidratii, chiar daca unii dintre ei nu stiu ce sunt acestia. Gustul dulce este cel pe care majoritatea dintre noi il prefera si nu numai pentru ca e placut sa il simtim pe limba, dar si pentru ca ne da o senzatie confortabila de bine, datorita secretiei de serotonina care se declanseaza in creier. Ceea ce ar trebui sa stim este ca, de fapt, dulcele zahar e un dulce carbohidrat.

 

Ce sunt carbohidratii?

Carbohidratul este un compus organic ce are in structura sa carbon, hidrogen si oxigen, iar raportul hidrogen: oxigen este de 2:1. Carbohidratii pot fi priviti ca hidrați de carbon, de unde si numele lor. Ei sunt inițial sintetizati in plante print-o serie complexa de reacții care implică fotosinteza.

Carbohidratii indeplinesc trei functii importante in organism: genereaza energie pentru celulele corpului, stocheaza energia in muschi si ficat in forma glicogenului si regleaza digestia si tractul digestiv.

In incercarea de a intelege mai bine carbohidratii, ar trebui de stiut ca, in afara de zaharul deja mentionat, mai sunt si alte forme de carbohidrati. Dupa structura lor chimica, acestia pot fi clasificati in carhohidrati simpli (monozaharidele si dizaharidele) si complecsi (polizaharidele). Carbohidratii simpli includ: glucoza (principalul constituent al polizaharidelor), fructoza, galactoza, sucroza (obisnuitul zahar), maltoza si lactoza si sunt din plin in: zahar de masa, zahar brun, sirop de artar, miere, gemuri, jeleuri, băuturi din fructe, bauturi racoritoare, bomboane etc. Carbohidratii complecsi sunt: amidon, glicogen, celuloza, hemiceluloza, fibre solubile și insolubile; provin din legume verzi, cereale integrale (fulgi de ovaz, paste, paine din cereale integrale), legume bogate in amidon (cartofi, cartofi dulci, porumb, dovleac), fasole, linte, mazare etc.

Metabolismul carbohidratilor

Metabolismului glucidic se referă la diferitele procesele biochimice responsabile pentru formarea, descompunerea și conversia carbohidratilor in organismele vii. Aceste procese încep, de fapt, inca din gura unde o enzima numita amilaza salivara incepe ruperea legaturilor moleculare. Restul procesului de digestie are loc, in mare parte, in intestinul subtire, unde enzimele descompun moleculele mari de carbohidrati intr-un produs mai simplu numit glucoza. Glucoza este absorbita în fluxul de sânge. Cea mai mare parte din glucoza este utilizata pentru generarea energiei necesare tuturor celulelor. Glucoza in exces este depozitata sub forma de glicogen in ficat si tesutul muscular și este utilizata atunci când nivelul de glucoza din sange scade. Cand glicogenul este depozitat la capacitate maxima,  glucoza ramasa poate fi convertita in acizi grași și stocata ca tesut adipos.

Fibrele din carbohidrati nu pot fi digerate de corpul uman, asa ca nu au valoare calorica sau energetica. Fibrele ajuta la formarea bolului alimentar, regleaza digestia si ajuta la eliminarea reziduurilor.

Carbohidratii in regimul tau

Dumnezeu nu a creat carbohidatii egali. Unii sunt benefici sanatatii si mentinerii greutatii, altii dauneaza. Asa ca, daca mai devreme te-ai bucurat de gustul de dulce, iar acum efectul serotoninei a disparut, e cazul sa incepi sa te simti vinovat. Carbohidratii complecsi si nu cei simpli ca zaharul sunt recomandati pentru  silueta ta.

Dar chiar daca incerci sa slabesti, carbohidratii nu ar trebui scosi complet din dieta ta, pentru ca absenta lor inseamna lipsa energiei necesare corpului pentru a alimenta activitatile celulare. Cand limitezi cantitatea de carbohidrati din alimentatie, s-ar putea sa experimentezi schimbari bruste de dispozitie, greata, ameteala, stare de slabiciune si deprimare. Pe masura ce creierul ramane fara glucoza, este tot mai greu sa te concentrezi. Privarea organismului de carbohidrati pe o perioada lunga de timp va duce la utilizarea lipidelor si proteinelor ca surse de energie. Slabesti, dar pot aparea si efecte secundare nedorite. Pentru a le evita, cea mai buna optiune este o dieta mai saraca in carbohidrati, ce aduce in organism cantitati moderate de carbohidrati compusi, bogati in fibre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.