web
analytics

Câteva efecte benefice ale mișcării asupra sănătații fizice

 

sanatate prin sportExercițiul fizic regulat este o parte importantă a unui stil de viață sănătos. Oamenii care au o viață activă trăiesc mai mult și este mai puțin probabil să se îmbolnăvească de boli  grave.  S-a demonstrat că exercițiul fizic are efecte pozitive nu numai asupra fizicului, ci influențează și sănătatea mintală, contribuind și la obținerea unei stări de bine general.

Exercițiul fizic și sănătatea

Exercițiul fizic regulat este unul dintre factorii principali în prevenirea unor boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, obezitatea.

În ceea ce privește sănătatea sistemului cardiovascular, beneficii majore pot fi obținute prin exerciții cardio. Activități fizice susținute care includ exerciții cardio sunt asociate cu scăderea cu 50% a bolilor cardiovasculare și cu scăderea cu 20 % a mortalității în rândul bărbaților. Femeile sedentare de vârstă medie (care fac mișcare mai puțin de o oră pe săptămână) au șanse de două ori mai mari de a muri de pe urma vreunei boli cardiovasculare decât femeile active. (Myers et al. 2004)

Riscul apariției diabetului de tip 2 este diminuat de exercițiul aerobic. În timpul acestei activități, nivelul de insulină și metabolismul glucidic se măresc, ceea ce înseamnă că organismul poate transporta mai eficient glucoza către țesuturi pentru a o transforma în energie. (Steyn et al. 2004) Îmbunătățiri  ale metabolismului glucozei pot fi obținute și prin antrenamentul de forță. (Pollock et al. 2001).

Activitatea fizică determină și reducerea riscului de cancer de colon, la femei și bărbați, și de cancer de sân la femei. Bărbații și femeile activi  reduc cu 30-40 % riscul de a dezvolta cancer de colon, iar femeile care fac mișcare diminuează cu 20-40% riscul de a face cancer de sân. Sunt necesare între 30 și 60 de minute de exercițiu moderat și intens pentru a obține aceste beneficii. (Lee 2003)

Scăderea în greutate este unul dintre beneficiile cel mai frecvent asociate cu exercițiul fizic. De regulă, exercițiile cardio de joasă intensitate, dar desfășurate pe o perioadă mai lungă de timp, contribuie la o scădere în greutate corectă, sănătoasă, prin consumul de calorii destinat chiar activității fizice. Un alt motiv pentru care exercițiul face posibilă scăderea în greutate este că, prin activitate fizică susținută, crește nivelul masei musculare, ceea ce face ca rata metabolismului bazal să crească. Rata metabolismului bazal se referă la cantitatea de energie pe care corpul o consumă în stare de repaos. Cam 70% din consumul zilnic de calorii este dedicat metabolismului bazal. Astfel, dacă masa musculară crește, crește consumul de calorii și apare scăderea în greutate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.