web
analytics

Câteva modalităţi de a-ți menține ficatul sănătos

După piele, ficatul ocupă locul doi între organele din corpul uman, în ceea ce privește dimensiunea. Acest organ îndeplinește o gamă largă de funcţii, inclusiv cea de detoxifiere, de sinteză a proteinelor, de producţie a unor substanțe bio-chimice necesare pentru digestie, de stocare a glicogenului, descompunere de celule roşii şi producere de hormoni. Ficatul secretă bila, un compus alcalin, care ajută la digestie prin emulsionarea lipidelor.cum sa protejam ficatul

Ficatul intervine în procesarea tuturor macronutrienților: proteine, grăsimi și hidraţi de carbon. Acest lucru înseamnă că tot ce se consumă trece prin ficat, astfel încât acest organ este constant supus la acțiunea nocivă a unor toxine: pesticide, hormoni, aditivi alimentari, alcool, medicamente, microorganisme etc. Ficatul functioneaza ca un filtru pentru aceste substanţe nocive. Pentru a proteja organismul de influenţa lor, ficatul le transformă în substanțe mai puţin dăunătoare sau le elimină în totalitate. Cu toate acestea, uneori, unele toxine rămân în organism, ascunzându-se în celulele hepatice sau creând radicali liberi care pot afecta ficatul şi pune în pericol starea de sănătate. Acesta este motivul pentru care este important să sprijini sanatatea ficatului prin orice modalitate posibilă: prin alimentele mâncate, medicamente luate, băuturile consumate.

Cum îţi poţi proteja ficatul?

  • Mănâncă alimente organice – Consumul de alimente care nu sunt contaminate cu pesticide, hormoni de creștere și aditivi chimici, reprezintă o modalitate bună de a proteja sănătatea ficatului. Alimentele organice sau eco sunt cele care nu provin din organisme modificate genetic, nu conțin pesticide,  îngrăşăminte, antibiotice, hormoni de creştere şi alte medicamente.
  •  Evită grăsimile hidrogenate și fructoza – S-a dovedit ştiinţific că o dietă bogată în grăsimi trans și fructoză duce la obezitate și boli de ficat.
  • Mănâncă fructe și legume proaspete– În special cele bogate în sulf, cum ar fi ceapa, usturoiul, broccoli, varză de Bruxelles, varza, conopida sunt cea mai bună opţiune pentru detoxifierea ficatului prin eliminarea toxinelor, inclusiv a medicamentelor şi pesticidelor.
  • Evită alcoolul- Alcoolul poate distruge celulele hepatice ducând la leziuni hepatice, care cauzează inflamaţii ale ficatului, hepatită alcoolică, ciroză.
  • Limitează utilizarea de produse chimice de uz casnic – Cu cât îți expui ficatul la mai multe substanţe chimice cu atât îi va fi mai greu să-și mențină  sănătatea. Sunt recomandate produsele naturale de curăţare şi produsele naturale de îngrijire personală.
  • Detoxifică-ți corpul cu regularitate – Detoxifierea poate sprijini şi îmbunătăţi procesul de eliminare a toxinelor din organism.
  • Utilizează medicamentele corect – A lua medicamente în doze incorecte, pentru prea mult timp, sau în combinație cu alte substanţe, cum ar fi  împreună cu alcool sau droguri, poate afecta ficatul.
  • Evită fumatul – Fumatul îngreunează mult procesul de eliminare a toxinelor din organism.
  • Ia protectori hepatici – Aceștia pot sprijini sănătatea ficatului.

Ţine minte că numai un ficat puternic este un ficat care te poate apăra întregul organism de asaltul zilnic al toxinelor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.