web
analytics

Cum să prevenim formarea pietrelor la rinichi

Există mai mulţi factori care pot crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi: dieta, moștenirea genetică, mediul, greutatea corporală şi consumul de lichide. Dintre toate acestea, dieta pare a fi una dintre cauzele cele mai importante. Ceea ce mâncăm poate promova sau inhiba formarea pietrelor la rinichi. Dietele bogate în sare (sodiu), calciu, oxalați, proteine, potasiu, adăugate unui istoric familial defavorabil, echivalează cu piatră la rinichi.

În funcţie de tipul de piatră,  persoanele ce au deja pietre sau au o tendinţă constantă, naturală de a forma acest tip de cristale, trebuie să urmeze anumite diete speciale.

Există patru tipuri majore de pietre la rinichi:

  • pietrele din calciu – Sunt reprezentate de  cristale dure, compuse din oxalați de calciu sau din săruri fosfatice insolubile.

Oxalații din calciu sunt cauzați de excesul de calciu şi de excreţia de oxalat înaltă.cum apar pietrele la rinichi

Fosfații de calciu sunt cauzați de conținutul ridicat de calciu al urinei alcaline.

  • pietrele cauzate de acidul uric–  Acestea apar când urina este persistent acidă. Când concentrația de acid uric în urină este mare, acesta poate forma pietre singur sau în asociere cu calciul.
  • pietrele struvite – Apar în asociere cu  infecţiile renale.
  • pietrele din cistină – Apar ca urmare a unui defect genetic rar, numit cistinurie, care poate cauza prezența în exces a cistinei în urina, ducând la formarea pietrelor de cistina in rinichi.

Când vine vorba de dietă și pietrele din calciu, persoanele afectate de acestea ar trebui să renunțe sau să reducă drastic sarea și sodiul consumate. Aportul zilnic de sodiu trebuie să fie limitat la maxim 2000 mg. Extra sodiul cauzează pierderea de mult calciu prin urină, crescând riscul pentru dezvoltarea de noi pietre. Alimentele procesate şi conservate sunt interzise deoarece conţin cantităţi mari de sodiu. Nu trebuie redus calciul. Corpul are nevoie de calciu, iar acesta trebuie luat din alimente, în primul rând, și nu din suplimente. Produsele lactate, precum laptele, brânza şi iaurtul sunt cele mai indicate.

Pentru oxalați, dieta ar trebui să limiteze anumite alimente care conțin cantități mari din acest compus. Oxalații provin atât din unele alimente, dar este, de asemenea, și un produs-deşeu al organismului, rezultat prin arderea altor substanțe. Principalele surse de oxalat sunt: fasolea, berea, sfecla, fructele de padure, ciocolata, cafeaua, afinele, legumele verzi, nucile, portocalele, rubarba, sifonul (cola), cartofii dulci, ceaiul, tofu, tărâțele de grâu.

Pentru o dietă cu puțini oxalați, aportul zilnic ar trebui să limiteze la 40-50 mg zilnic. Aportul de calciu ar trebui să fie de 800 şi 1.200 mg de calciu pe zi, cu excepţia cazului în care medicul sfătuiește altfel. Calciul trebuie să existe în organism în cantitatea optimă, pentru că acest mineral formează în intestin un compus împreun cu oxalatul şi părăsesc corpul împreună. O dietă scăzută în calciu lasă oxalații liberi în intestin de unde este absorbit înapoi în sistemul, putând produce pietere la nivel renal. Acelaşi lucru se întâmplă la persoanele cu sindrom de malabsorbţie, atunci când aportul grăsime trebuie să fie controlat. Excesul de grasime se combină cu calciul din alimente, oxalații sunt iar liberi,  se resorb în colon şi înapoi în fluxul de sânge. Oxalatul în exces și resorbit poate să se combine cu calciul din organism, rezultând noi pietre la rinichi.

O dietă cu puțini oxalați ar trebui să limiteze și incidența pietrelor struvite, care sunt produse atunci când ai o infectie la rinichi şi bacteriile produc amoniac, care face urina alcalina. Anumite săruri nu se dizolvă în urina alcalina si cristalizează, formând pietrele struvit. Dieta contra pietrelor struvite include o mulţime de apă de băut (cel puţin 8-10 pahare de apa zilnic), merișor şi mâncăruri cu merișor, deoarece acestea sunt eficiente în prevenirea infecţiilor tractului urinar. Ar trebui să se evite, de asemenea, consumul de cantităţi mari de alimente bogate în magneziu. Alimentele bogate în magneziu includ arahidele, tofu, broccoli, spanacul, șardul elvețian, migdalele, boab le de soia.

Pietrele de cistină se formează ca un produs al aminoacidului cistinei şi metioninei. Urina acidă încurajează formarea de piatră cisteină. Cel mai simplu mod de a reduce cantitatea de cistină în organism este de a limita consumul de proteine şi de a evita alimentele cu conţinut ridicat de metionină.

Alimente care ajuta la ridicarea pH-ul urinei includ sucuri de legume, legume proaspete si multe fructe.

Alte reguli de dietă contra pietrelor la rinichi:

• Limitează cantitatea de carne, inclusiv carnea de vită, de pui, de porc, peştele şi ouăle.

• Creşte cantitatea de fibre. Poți mânca: tărâţe de ovăz, fasole, pâine de grâu integrale, varză şi morcovi.

• Servește limonadă din lămâi adevărate. Ele conțin mult acid citric, care poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

• Nu lua niciun fel de micronutrienţi (vitamine şi minerale), fără sfatul medicului.

• Bea cel puţin trei litri (12 căni) de lichid pe parcursul zilei. O  urină mai puțin concentrată reduce riscul formării de piatră.

 

Dacă ai avut pietre la rinichi înainte, există o mare probabilitate de forma pietre noi, dacă nu eşti atent la dietă.

 

“Your Guide to a Low Oxalate Diet” – a Litholink Patient Resource Guide;

www.medindia.net

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.