web
analytics

Cauzalitate in budism. Cele şase principii de urmat pentru a evita şi vindeca bolile

În tinerețe, prin educația primită, Buddha a devenit familiar cu domeniul medicinii. Mai târziu, când  a devenit Cel Luminat, a reușit să înțeleagă în mod superior natura bolilor şi vindecarea acestora. El putea vindeca bolile corpului şi a minţii, iar cheia eliminării acestora era găsirea cauzei inițiale, generatoare de suferință. Stabilea apoi remediul adecvat, bazându-se pe cunoştinţele sale. Deasemenea, el a devenit capabil să le arate și altora modul în care trebuie să trăiască pentru a se bucura de sănătatea fizică şi mentală supremă.buddha

Între cauzele care conduc la apariția bolilor, budiștii menționează dezechilibrul dintre elementele corpului şi cele trei otrăvuri ale psihicului- lăcomia, furia şi ignoranţa.

Conform budismului, organismul este compus din patru elemente trecătoare, instabile: pământ, apă, foc şi vânt. Fiecare dintre cele patru elemente poate provoca o sută şi una boli,  rezultând un total de patru sute şi patru boli posibile. Opinia budistă afirmă că bolile legate de cele patru elemente sunt, de obicei, cauzate de mâncatul in exces sau de suprasolicitări. Un dezechilibru între cele patru elemente şi boala-efect pot apărea din cauza unei diete inadecvate celor patru anotimpuri exterioare. Consumul unei cantități rezonabile de alimente şi alegerea produselor alimentare în funcţie de schimbările sezoniere sunt doi factori importanţi în menţinerea echilibrului între cele patru elemente și un mod de a permite energiei corpului (chi) să circule fără obstacole prin organism.

Lăcomia, furia şi ignoranţa, denumite “cele trei otrăvuri,” sunt, de asemenea, motive pentru care oamenii sunt afectați de boală. Dacă se permite ca organismul să fie controlat de una din cele trei otrăvuri, riscurile pentru sănătatea fizică şi psihică sunt numeroase.

Lăcomia este definită ca o dorința necorespunzătoare şi excesivă pentru ceva. Prea mult ataşament faţă de ceea ce oamenii primesc prin cele cinci simțuri- auz, văz, miros, gust şi atingere, poate provoca boală fizică şi psihică. Pentru a evita boala, atunci când o persoană întâlneşte o multitudine de senzaţii  ca parte naturală a vieţii de zi cu zi, este mai bine să menţină o atitudine echilibrată  față de aceste senzații, alegând Calea de Mijloc, care este nici indulgenţă excesivă, nici privare, ci calea dintre ele. Pentru a menţine o stare optimă de sănătate fizică şi mintală, calea de mijloc trebuie abordată și în ceea ce privește somnul, alimentația și exercițiul fizic.  Prin controlul lăcomiei și dorinței, prin practicarea cumpătării, viața este mai bună și lipsită de boli.

Furia este  cea mai toxică emoție  în comparaţie cu alte două otrăvuri şi răul care poate fi produs de aceasta depăşeşte toate efectele pe care le-ar putea produce celelalte. Deşi furia este de natură psihologică, ea determină și consecinţe fizice grave. Furia provoacă o circulație proastă, cu efecte devastatoare asupra intregului organism. Ea acţionează ca un blocaj asupra corpului şi minții, iar acestea devin nereceptive la tratament. Pacientul care trece peste furie va experimenta un sentiment de linişte și se va vindeca mai uşor şi mai repede.

Ignoranța face imposibilă înţelegerea lucrurilor aşa cum sunt ele, mai ales atunci când este vorba de boală. În loc să vadă adevarata cauza şi efectul  acesteia, lucru ce ar ajuta la eradicarea bolii, şi în loc să-și folosească înţelepciunea pentru obținerea unei îngrijiri corespunzătoare, oamenii sunt distrași de remedii ineficiente, folosind metode nefondate, terapii incorecte şi medici nepotriviți, doar pentru că acestea sunt mai la îndemână.

În budism, există optzeci  și patru  de mii de metode, care sunt folosite pentru a vindeca optzeci  și patru  de mii de boli. De exemplu, Buddha îi învăța pe bolnavi că, pentru a elimina lăcomia, se poate medita asupra impurității. Mânia și ura pot fi învinse prin practicarea bunătății şi compasiunii universale. Dacă oamenii sunt ignoranți, aceștia ar trebui să mediteze asupra cauzei şi efectului şi a legii instabilității universale, pentru a se putea obișnui cu ideea de non-ataşament. Nimic nu apare independent de o cauză inițială şi nimic din ceea apare nu va dura pentru totdeauna; tot ceea ce este la un moment dat, va înceta într-o bună zi să  mai existe.

Există şase principii de urmat pentru a evita şi pentru a vindeca bolile:

1. Generozitatea vindecă lăcomia.

2. Studiul  preceptelor împiedică încălcarea preceptelor.

3. Toleranţa vindecă ura.

4. Sârguința vindecă lenea.

5. Meditaţia vindecă mintea frenetică, agitată.

6. Intelepciunea vindecă ignoranţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.