web
analytics

Ce alegi: masă de prânz adevărată sau un sandwich? Poate fi prânzul, de fapt, un sandwich?

Fapte reale:

  • Într-un an, britanicii cumpară aproximativ trei miliarde sandwich-uri preambalate.
  • Un sandwich este opţiunea numărul 1 pentru masa de prânz pentru 75% din populaţia lumii.

sandwich masa pranz

În mod tradiţional, pentru majoritatea ţărilor europene, masa de prânz era masa servită între 11.30 AM şi 3.00 PM, ora 1.00 fiind momentul zilei cel mai des dedicat acestei mese. Prânzul poate consta din două feluri de mâncare și un desert. Primul fel înseamnă, de obicei, un aperitiv – inclusiv supă, iar felul principal este o mâncare mai elaborată, cu carne sau peşte.

Masa de prânz este o masă importantă a zilei, deoarece ea aduce organismului toată energia necesară pentru restul zilei. Felul în care te achiți în continuare de sarcini, starea de spirit, pofta de mâncare sunt influenţate de masa de prânz.

Pentru a te simți plin de energie, prânzul trebuie să fie echilibrat nutritiv. El trebuie să conţină toate categoriile de macronutrienți: proteine, glucide, grăsimi, vitamine, minerale şi apă. Pentru un adult sănătos, de vârstă medie, care încearcă să își menţină greutatea şi care nu este interesat să piardă în greutate, masa de prânz înseamnă 30-35% proteine, 30-35 % glucide complexe şi nu mai mult de 30-35 % grăsime.

Un prânz echilibrat alimentar trebuie să includă carbohidrați cu un indice glicemic scăzut, precum cei din pâine integrală, fasole, biscuiți sau paste, acompaniați de proteine slabe ca tonul, pieptul de pui sau ouăle și de salată de legume.

Deoarece majoritatea oamenilor sunt la locul de muncă atunci când ar trebui să mânce masa de prânz, prânzul devine tot mai mult doar o gustare rapidă ce aduce dietei zilnice o mulţime de calorii.

Sandvișul a devenit opţiunea cea mai comună pentru masa de prânz. Este adevărat că un sandviș poate conţine toți macronutrienții necesare unei bune funcționări a organismului: proteine din carne, glucide complexe şi fibre din pâinea wholegrain, grăsime din dressing şi alte substanţe nutritive precum antioxidanți, minerale și vitamine din clasicele frunze de salata verde şi felii de roşii. O altă opţiune frecventă este salata de legume, cu adaos de proteine slabe și cu puține grăsimi mononesaturate din dressing. Salatele au puține calorii, dar sunt bogate în vitamine, minerale și fibre. De exemplu, un bol mic de spanac crud are aproximativ 7 calorii, dar conţine aproximativ 20 % din necesarul zilnic de vitamina A. Dacă pe lângă salată sau supa pe bază de legume este adăugat un sandwich sau o porție de sushi, atunci acesta este un prânz bogat și perfect echilibrat nutrițional.

Indiferent de ceea ce am alege – un sandviş, o salată sau o masa caldă cu  trei feluri de mâncare, trebuie să asigurăm organismului un aport de carbohidrați suficient pentru a acoperi necesarul de energie pentru creier şi pentru mușchi.  Limitarea aportului de carbohidrați te lasă lipsit de energie şi îți sporește pofta de mâncare și pofta de zahăr mai târziu, după-amiază. Pentru a evita aceste situații, uneori este suficient să mănânci ceva puțin de genul 1-2 felii de pâine integrală, câțiva biscuiți integrali sau cutie mică de fasole sau  porumb. Dacă omiți cu totul masa de prânz, acest lucru nu poate fi decât rău pentru silueta ta, pentru că vei dori, cu siguranţă, să mănânci mai mult, mai târziu, seara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.