web
analytics

Ce efect are cafeaua asupra apetitului?

Această întrebare a constituit obiectul unui studiu intreprins de cercetatorii australieni Matt Schubert şi Ben Desbrow de la Griffith University, Australia.

Demersul in cercetarea cu privire la efectul cafelei asupra apetitului a fost inițiat ca urmare a observării comportamentului alimentar a consumatorilor de cafea. Deși mulți dintre aceștia susțin că o cafea le este suficientă ca mic dejun, totuși, pentru unii dintre ei ”o cafea” înseamnă o cafea cu mult zahăr, cu multă frișcă, cu ciocolată și cu un ”adaos” de brioșă.

Ca urmare, cercetătorii și-au propus să investigheze cum influențează cafeaua preferinţele de alimentare şi ce implicaţii are acest lucru pentru controlul greutăţii.

coffee_1011724aÎn cadrul studiului, care este încă în derulare, participanților voluntari au fost împărțiți în grupe. O parte dintre aceștia au primit câte două cafele dimineața- una la micul dejun și una două ore mai târziu, o altă grupă a primit comprimate cu cofeină, iar alții nu au primit cafea deloc sau au primit cafea fără cofeină.

Voluntarii au fost atent monitorizați în intervalul mic dejun-prânz  (4-5 ore) şi le-au fost evaluate cu exactitate senzațiile de sațietate /foame şi pofta pentru anumite alimente.

Deși studiul este încă în desfăşurare, Matt Schubert a observat că grupa care a experimentat  o senzație de foame mai puțin accentuată este cea care a servit în cursul dimineții două cafele. Această  tendinţă nu a fost la fel de clară în cazul celor care beau cafea decofeinizată sau care au luat pur și simplu cofeină. Acest lucru poate fi important pentru controlul greutății, pentru că, evident, orice scădere a poftei de mâncare poate ajuta la reducerea aportului alimenta, deci la scadere.

Pe de altă parte, cercetatorii de la Atena Medical School sunt de părere că cafeaua fiartă grecească îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară şi are ca efect și creșterea duratei de viață. Constatările lor, care au fost publicate în revista ”Medicina vasculară” (ediția martie 2013), au fost bazate pe observații efectuate pe locuitorii din Ikaria, o insulă grecească. Ikarienii sunt printre cei mai longevivi oameni din lume.

Totuși, dacă vreți să trăiți mai mult sau să slăbiți bând multă cafea, să țineți cont că prea multă cafea te poate face să auzi zgomote, care, de fapt, nu se aud (halucinații auditive). Concluzia a fost raportată de o echipă de crecetători de La Tobe University, Australia. 92 de participanți la studiu, care au consumat mai multă sau mai puțină cofeină, au trebuit să indice ori de câte ori au auzit piesa “White Christmas” într-un colaj de sunete neclare, dar de frecvențe perceptibile de urechea umană. Un procent semnificativ dintre participanţii ce au consumat multă cafea au raportat că au auzit melodia de mai multe ori, deși, în realitate, aceasta nici măcar nu era înregistrată în colajul respectiv de sunete. În concluzie, sunt există o legătură între unele simptome de psihoză şi consumul exagerat de cafeină.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.