web
analytics

Ce este diabetul gestațional?

Grețuri matinale, amețeală, creşterea apetitului, schimbarea pigmentului pielii, durere şi inflamaţia ligamentelor, schimbări bruște de dispoziție… Acestea sunt câteva dintre efectele “blânde” ale furtunii hormonale ce are loc în corpul unei femei gravide. La polul opus, printre simptomele de sarcină “nu prea blânde”, diabetul gestațional ocupă un loc de top, din pricina efectelor negative pe care le poate avea asupra mamei și copilului.

despre diabetul gestationalDiabetul gestațional este o afecţiune ce presupune niveluri crescute de glucoză în sânge pe perioada sarcinii (mai ales în timpul celui de-al treilea trimestru), la gravidele care nu au fost diagnosticate anterior cu diabet. Această afecțiune apare ca urmare a creșterii cantitative a unui anumit tip de hormoni produși de placentă, hormoni care interferează cu capacitatea insulinei de a face față  glucidelor, iar rezultatul final este rezistenţa la insulină. Deși, în mod normal, pancreasul unei femei gravide produce de trei ori cantitatea normală de insulină, în unele cazuri, pancreasul nu poate produce suficient de multă insulină pentru a depăşi efectul nivelului crescut de hormoni produși de placentă, situație în care se manifestă diabetul gestațional. De obicei, acest fenomen intervine în stadiile avansate ale sarcinii, de obicei, între a 20-a şi a 24-a săptămână de sarcină.

În funcţie de populaţia studiată, această stare poate afecta un procent important dintre viitoarele mămici (pentru anumite grupuri etnice, până la 14 %).

National Diabetes Data Group (NDDG) – USA:  diabetul gestațional= intoleranță la glucide de severitate variabilă cu debut sau cu primă identificare în timpul sarcinii”.

Spre deosebire de diabetul tip 1 şi 2, diabetul gestațional, de obicei, dispare în termen de şase săptămâni după nașterea copilului.

Ce categorii de mame sunt mai expuse riscului de diabet gestațional?

• mame cu vârsta de peste 30 de ani;

• mame supraponderale;

• mame cu un istoric familial de diabet zaharat de tip 2;

• mame din Asia de Sud, Vietnam, China, Orientul Mijlociu, Africa;

• mame care au mai născut copii mari sau care au avut complicatii obstretrice;

• mamele care au  mai avut diabet gestațional în sarcini anterioare.

Care sunt simptomele diabetului gestațional?

Datorită multiplelor schimbări care au loc în corpul viitoarei mame, simptomele de diabet gestațional sunt greu de observat. Uneori, senzația de sete mai accentuată pe perioade lungi de timp sau creșterea producției urinare pot fi observate, dar aceste simptome sunt puse cel mai adesea în sarcina gravidității.

Cum este diagnosticat diabetul gestațional?

În timpul sarcinii, viitoarele mămici ar trebui să facă periodic teste de sânge pentru a verifica nivelul glicemiei. O atenție sporită trebuie dedicată perioadei dintre săptămânile 24 şi 28 de sarcină. Testul cel mai comun este testul de toleranță orală la glucoză. Acesta implică ingerarea unei băuturi care conţine 50 de grame de glucoză, iar o oră mai târziu se măsoară nivelul glicemiei. Pentru valorile  mai mari decât cele normale (> 7.8 mmol/L), se recomandă testul de toleranță la glucoză (GTT). Pentru acesta, pacienţii nu mănâncă zece ore înainte de test și nici în timpul testului (se poate bea apă). Prima mostră de sânge se ia după aceste 10 ore de post negru, după care se consumă o băutură be 75 gm grame de glucoză şi se recoltează alte două probe de sânge după o oră și apoi după alte două ore.

Este periculos diabetul gestațional pentru mamă sau pentru copil?

Dacă este ţinut sub control, diabetul gestational nu este un impediment pentru ca orice mamă să nască un copil sănătos. Cu toate acestea, dacă diabetul gestațional nu este corect gestionat  poate cauza probleme atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.