web
analytics

Combaterea hipotiroidismului pentru îmbunătățirea ratei metabolice și prevenirea creșterii în greutate

    Dacă dieta şi  exercițiul fizic nu te ajută să ajungi la greutatea dorită oricât de mult te-ai strădui,  s-ar putea să suferi de hipotiroidism.

    Hipotiroidismul apare în cazul în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni. Deficitul hormonilor tiroidieni afectează toate sistemele organismului. Tiroida controlează inclusiv procesele metabolice, sinteza proteică și sensibilitatea generală a organismului față de acțiunea altor hormoni. Principalii hormoni pe care îi secretă tiroida sunt tiroxina, triiodotironina și calcitonina.

    Simptomele hipotiroidismului includ: creştere în greutate, ten pământiu/palid, oboseală, uitare, pierderea apetitului sexual, impotență, iritabilitate şi păr, unghii şi dinţi bolnavi.

    Netratat, hipotiroidismul la adulți, poate duce la probleme mult mai grave decât creșterea în greutate, complicațiile posibile incluzând pericardita (acumularea de lichid in jurul inimii), creșterea nivelului de colesterol și trigliceride, creșterea riscului de a face boli ale arterelor coronare și de accidente vasculare cerebrale. Hipotiroidismul grav poate duce la comă mixedematoasă.

“Funcţionarea normală a glandei tiroide este esenţială pentru menţinerea metabolismului în parametri optimi şi pentru prevenirea acumulării de grăsime corporală,” –  Burton Goldberg , ”Medicină alternativă”.

    O glandă tiroidă subactivă încetineşte metabolismul, cauzează exces de greutate, accentuarea celulitei și retenţia de apă în țesuturi. Îndepărtarea pe cale chirurgicală a tiroidei a demonstrat clar influența acesteia asupra metabolismului. Chiar şi un hipotiroidism moderat  te pot face să câştigi ușor în greutate.

“Un aport insuficient de iod specific dietei moderne de azi duce la o formă gravă şi cronică de hipotiroidism”- Donald R. Yance, Jr., „Medicina naturistă. Vindecare și Cancer”.

    Din fericire, funcționarea  glandei tiroide poate fi optimizată prin creşterea aportul de iod. Deși iodul este prezent în corp în cantități foarte mici – 20-30 mg, tiroida nu poate funcționa corect în absența acestui mineral.

    Pentru adulți, necesarul zilnic de iod este de 100-130 mcg. În perioada maternitățtii, necesarul zilnic de iod este apreciat la 125-150 mcg.

    Crescând nivelul aportului de iod,  funcţia tiroidiană  se poate îmbunătăți, iar rata metabolică poate reveni la normal. Adaosul de iod în sarea de masă, în alimente și apă poate elimina foarte ușor riscul de hipotiroidism. Aportul zilnic necesar de iod poate fi asigurat prin consumul de pește, alge marine, carne și lactate.

    Cu privire la sarea iodată, pentru ca aceasta să își păstreze un procent corespunzător de iod, trebuie depozitată  corespunzător, conform instrucțiunilor producătorului, și nu trebuie pusă în mâncare în timpul fierberii. Este recomandat să se adauge sare iodată alimentelor atunci când sunt consumate. Deasemenea, procesarea alimentelor prin fierbere face ca  iodul din carne sau pește  să scadă cu 50%, din legume și fructe cu 30%, iar din lapte cu 25%.

    Dacă bănuiți că hipotiroidismul este vinovat că nu pierdeți în greutate și intenționați să suplimentați cantitatea de iod, suplimentarea iodului trebuie să fie rațională, cu recomandarea medicului, întrucât excesul este la fel de dăunător pentru organismul uman ca și hipotiroidismul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.