web
analytics

Cum afectează diabetul gestațional copilul?

diabetul gestationalPentru a se proteja pe ele şi pe copiii lor de efectele negative ale diabetului gestațional, viitoarele mame ar trebui să facă periodic teste de sânge pentru a-și verifica glicemia. Nivelul glicemic normal este sub 105 mg / dL atunci când testarea se face după câteva ore de post şi sub 120 mg / dL atunci probele de sânge se recoltează la 2 ore după masă.

De ce este importantă monitorizarea glicemiei în timpul sarcinii?

Testele de glicemie efectuate în mod regulat pot identifica prezenţa diabetului gestațional. Această afecțiune poate avea efecte negative asupra copilului și a mamei.

Cum afectează diabetul gestațional copilul?

În cazul nou-născuților, mai multe complicaţii sunt asociate cu diabetul gestațional, inclusiv macrosomia, nașterea prematură, sindromul de stres respiratoriu, hiperbilirubinemia, hipocalcemia şi policitemia.

Macrosomia (greutate excesivă la naştere). În diabetul gestațional, spre deosebire de glucide,  insulina nu traversează placenta, astfel încât se acumulează niveluri ridicate de glucoză în sângele copilului. Copilul are mai multă energie decât are nevoie, iar această energie suplimentară este stocată ca și grăsime, cauzând dezvoltarea excesivă a copilului. (4,5 kg sau mai mult). Această stare este cunoscută ca și  “macrosomie”. Un copil afectat de macrosomie poate avea probleme de respiraţie la naştere şi hipoglicemie.

Naşterea prematură. Hiperglicemia în sarcină creşte riscul de a naște un copil înainte de a 37-a săptămână de gestație. Nu este stabilit clar de ce se declanșează nașterea înainte de termen (travaliu spontan, ruptura prematură a membranelor și/sau col uterin deschis), dar mai multe studii au arătat că naşterea precoce este asociată cu existența diabetului gestațional.

Sindromul de stres respiratoriu. Copii care sunt născuți înainte de termen pot avea plămâni care nu sunt suficient de maturi pentru a face procesul respirator posibil, astfel încât au nevoie de ajutor să respire până ce plămânii lor devin mai puternici.

Nivel scăzut al  glicemiei (hipoglicemie). Este posibil ca la scurt timp dupa naștere unii copii născuți de mame cu diabet gestaţional să prezinte hipoglicemie. De obicei, acești copii au un nivel mai crescut  de insulină în sânge, astfel încât glicemia poate scădea foarte rapid  la scurt timp după naştere. Episoadele severe de hipoglicemie pot duce la convulsii, astfel încât nivelul de glucide din sânge trebuie să fie monitorizat cu atenţie în primele 12-24 de ore de viaţă. Alăptarea imediată şi, uneori, o soluţie de glucoză intravenoasă poate readuce glicemia copilului la normal.

Hiperbilirubinaemia. Bilirubina este o substanţă care formează în mod normal, atunci când corpul reciclează celulele roşii vechi sau deteriorate din sânge. Atunci când ficatul bebelușului nu este suficient de matur pentru a descompune bilirubina, cantităţi mari de această substanţă poate circula prin ţesuturi până în creier şi poate provoca convulsii şi leziuni ale creierului. Culoarea gălbuie a pielii şi a albului ochilor este un semn de hiperbilirubinaemia. Diabetul gestațional a fost adesea asociat cu hiperbilirubinemia.

Hipocalcemia. Dupa naștere, un copil născut de o mamă cu diabet gestaţional poate pierde o mulţime de magneziu prin urină, care atenuează hormonul paratiroidian, cauzând hipocalcemia neonatală.

Diabetului de tip 2, mai târziu în viaţă. Bebelușii mamelor care au diabet gestațional au un risc mai mare de a deveni obezi sau de a face diabet zaharat tip 2, mai târziu în viaţă.

referinte:

  • Widness JA-“ Fetal risks and neonatal complications of diabetes mellitus and metabolic and endocrine disorders”, Appleton-Lang; 1989;
  • Kim C, Newton R, Knopp R. Gestational diabetes and the incidence of type 2 diabetes: a systematic review. Diabetes Care 2002;
  • Romon M, Nuttens MC, Vambergue A, et al. Higher carbohydrate intake is associated with decreased incidence of newborn macrosomia in women with gestational diabetes. J Am Diet Assoc 2001;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.