web
analytics

Cum să combați febra musculară

Aţi experimentat vreodată dureri musculare şi rigiditate după o ședință mai intensă de exercițiu fizic? Desigur că da. Toți am avut acest tip de experienţe şi toţi am fost de părere că este nedrept să ne simțim rău după exercițiul fizic, când, de fapt, trebuia să ne simțim mai bine, știind că exercițiul este bun pentru organism.

febra musculara cauze

Exercițiul intens, mai ales după o perioadă mai lungă de inactivitate fizică, duce la febră musculară şi rigiditate. Acest fenomen apare atunci când micro fibrele musculare se rup. Pentru a apăra zona rănită, corpul trimite lichid în zonele respective, provocând umflare. Umflarea declanşează receptorii pentru durere, făcându-ne să resimțim durerea și rigiditatea musculară. Durerea atinge cota maximă în aproximativ 48 de ore, iar apoi dispare treptat. Odată ce leziunile musculare minore sunt reparate, mușchiul devine mai puternic şi aceeași activitate ca înainte nu mai va conduce la febră musculară.

Adevărul este că pe majoritatea oamenilor îi descurajează durerea şi rigiditatea şi renunţă la exercițiul fizic. Dar ar trebui să ştim că debutul febrei musculare poate fi întârziat și atenuat.

Cei mai mulți experți recomandă împachetarea cu gheață a zonei cu febră musculară. Și  aplicarea de căldură poate acționa pentru reducerea durerii, dar efectul poate fi simţit atâta timp cât compresa fierbinte este pe mușchiul afectat. Atunci când dispozitivul fierbinte nu mai este pe mușchi, durerea se întoarce. O opţiune bună este combinarea gheții cu căldura: iniţial, inflamaţia poate fi redusă cu gheaţă, apoi căldura pot fi folosită pentru a creşte fluxul de sânge în zona. Căldura, de asemenea, poate ajuta la combaterea durerii articulare.

Un alt mod de a lupta contra febrei musculare este de a lua unele medicamente anti-inflamatorii, cum ar fi ibuprofenul (Advil, Motrin, Nurofen), naproxenul (Aleve) sau aspirina. Toate acestea ajută la ameliorarea disconfortului și durerii, dar nu pot fi luate pentru perioade mai lungi, deoarece pot afecta capacitatea muşchilor de a se repara.

Sfaturi utile pentru a preveni durerile musculare şi rigiditatea

 • Incepe ședința de exercițiu fizic cu câteva exerciții de încălzire.
 • niște stretching, când mușchii au deja încălzirea făcută.
 • Incepe antrenamentul cu exerciții mai uşoare şi crește intensitatea exercițiului treptat. Este recomandat ca  nivelul de efort să crească doar aproximativ cu 10% la un moment dat.
 • Ia vitamine bogate in antioxidanți, precum vitamina C.
 • Ia preventiv un medicament anti-inflamator.
 • Fă-ți un masaj bun cu cremă antiinflamatoare. Masajul întinde mușchii şi facilitează eliminarea toxinelor.
 • Mănânca proteine după un exerciţiu  fizic intens pentru a preveni durere post-antrenament.
 • Include ghimbirul în dietă. Oamenii care au luat ghimbir cu 8 zile înainte de a se antrena intens au raportat niveluri mai reduse de durere. La fel, daca iei 100 mg de coenzimă Q10 zilnic, durerile musculare vor fi reduse cu 50%.
 •  Este recomandat nu întrerupi exercițiile fizice. Dacă alegi să le întrerupi, pur și simplu te vei simți mai rău. În ziua de după un antrenament intens, ar trebui să faci cel puţin câteva exerciții de intensitate moderată pentru a scăpa de febra musculară. Încearcă stretching-ul, alergarea uşoară, exersarea cu greutăți mai uşoare sau chiar o plimbare. Activitățile fizice de recuperare combat durerile musculare şi rigiditatea prin stimularea fluxului sanguin şi îmbunătăţirea circulaţiei către mușchi fără a accentua durerile musculare.
 • Caută alinare în brațele partenerului. Alintul creşte nivelul de oxitocina, un hormon care ajută corpul uman să se descurce cu durerea şi să se recupereze de pe urma leziunilor fizice.

Atunci când durerea musculară apare mai devreme de 1-2 zile (de obicei, imediat după sesiunea de exercițiu fizic şi nu este acidul lactic, care este eliminat într-o oră după exercițiu) şi este acută,  intensă, ar putea fi un semn că rănile sunt mai severe. Apelați la medicul dumneavoastră dacă durerea este severă sau durează mai mult de câteva zile.

 

 • sciencedaily.com
 • fitsugar.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.