web
analytics

Cum să devii ZEN! Reguli de dieta ZEN

„Omul nu trebuie să provoace suferință altor fiinţe pentru a se hrăni, astfel încât consumul de carne este interzis”.

ZEN         Aceasta este una dintre multe reguli de dietă Zen, o dietă care a apărut datorită călugărilor budişti cu multe sute de ani în urmă.

         Dietă  Zen înseamnă să îți planifici mesele după reguli dietetice stricte, cum ar fi:

         1. Mănâncă de trei ori pe zi

În trecut, calugarii din mănăstirile Zen mâncau doar două mese pe zi: un mic dejun foarte devreme şi un prânz. În serile reci de iarnă, călugării obișnuiau să-și pună pe stomacul înfometat o piatră caldă, numit “yakuseki”, pentru a suporta mai ușor frigul şi foamea. În timp, această practică a fost înlocuită cu o masă reală, dar cina este încă numită “yakuseki” după vechiul obicei.

  2.  Nu ucide pentru a te hrăni. Nu trebuie să mănânci carne roșie sau peşte.

 3. Omul trebuie să preţuiască tot ce are, astfel încât toate părţile componente ale unui aliment trebuie să fie utilizate.

 4.  Nicio bucățică de mâncare nu trebuie lăsată în farfurie. Hrana nu trebuie irosită.

  5. Omul trebuie să ducă o viaţă ascetică, să se mulțumească cu puţin, iar modestie și asceză alimentară înseamnă și limitarea consumului de alimente puternic aromate, precum prazul, ceapa, usturoiul. Condimentele se evită pe cât posibil.

6. Ingredientele alimentare sunt fie yin, fie yang, sau o combinaţie a acestora. Trebuie găsit echilibrul între yin şi yang, deci trebuie mâncate atât alimente  yin, cât şi yang. Produsele Yin sunt pasive, tăcute, reci şi întunecate şi trebuie consumate cu atenţie. Ingredientele Yang sunt calde şi active.

Alimentele proaspete sunt mai mult yang. Cele vechi, prelucrate, rafinate, stătute, ofilite sunt mai mult yin.

7. Pregătirea mâncărurilor Zen înseamnă potrivirea celor cinci gusturi (iute, acru, dulce, amar şi sărat) cu cele cinci culori (verde, galben, roşu, alb şi negru) și cu cele cinci moduri de a pregăti alimentele (proaspete, prin fierbere, prăjire, prăjire sau la abur).

8. Cerealele trebuie să reprezinte baza fiecărei mese.

9. Nu consuma lichide în exces, deoarece acestea sunt yin (mai ales ceaiul negru, cafeaua şi sucurile).

10. Nu mânca alimente tratate cu pesticide, îngrăşăminte sau conservanți.

11. Nu consuma fructe sau legume care nu sunt de sezon.

12. Mănâncă încet. Concentrează-te pe fiecare gust și textură. Alimentele trebuie mestecate cel puţin 30 de ori pentru a încuraja şi ajuta absorbţia lor de către intestin.

13. Bea o ceaşcă de ceai verde după fiecare masă.

14. Alimentele trebuie să fie gătite la foc, pentru că energia electrică şi cuptorul cu microunde produc grave furtuni energetice în organism.

15. Exercițiul fizic este o parte importantă a modului de viaţă Zen. Mișcarea face corpul mai yang. Respiraţia profundă, de asemenea, face corpul mai yang, adăugând oxigen țesuturilor. O plimbare de jumătate de oră sau un antrenament blând pe bicicletă sau ridicarea de greutăţi de câteva ori pe săptămână sunt exerciții bune pentru un corp sănătos, echilibrat yin-yang.

Dacă decizi să urmezi dieta Zen ca stil de viaţă, este important să te consulți cu un medic, pentru că dieta schimbă drastic sursele de alimente. Începe dieta cu schimbări lente, treptate, luând-o progresiv, zi de zi. Elimină carnea încet din dietă şi concentrează-te mai mult pe alimente abundente în minerale şi vitamine. Urmată corect, dieta poate vindeca o mulţime de probleme de sănătate, curăţând totodată corpul de toxine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.