web
analytics

Cum să gestionăm corect diabetul gestațional- aspecte privind DIETA, EXERCIŢIUL FIZIC și TRATAMENTUL diabetului gestațional

Odată diagnosticată cu diabet gestațional, mama ar trebui să-și monitorizeze glicemia în mod constant, pentru a detecta şi preveni apariția unor concentraţii de glucoză suficient de mari pentru a pune în pericol propria viață şi a copilului. Glicemia poate fi, totuși, menținută la valori normale, printr-o dietă specifică.Diabet gestational

Dieta pentru diabetul gestațional

Aceasta îşi propune să ofere o nutriţie adecvată atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Planul de dietă de zi cu zi ar trebui să includă suficiente calorii pentru a se asigura o creştere în greutate corespunzătoare pentru mamă, cu menţinerea glicemiei în limite normale. Aportul caloric zilnic recomandat este 30 kcal/kg/zi pentru femei cu o greutate normală și 25 kcal/kg/zi pentru femeile cu un indice de masă corporală > 30 kg/m2. Caloriile ar trebui planificate cu grijă pentru a evita cetoza, deoarece cetoza manifestată în cazul mamelor cu diabet zaharat în timpul sarcinii a fost asociată cu niveluri mai scăzute ale IQ-ului copilului şi cu o dezvoltare psihomotorie puțin mai lentă.

Meniul zilnic ar trebui să includă 3 mese moderate şi 3 gustări intermediare. Conform planului nutriţional, mesele zilnice ar trebui să includă fiecare grup de substanțe nutritive:

Carbohidrații – Aceștia influențează glicemia, motiv pentru care trebuie distribuiți pe tot parcursul zilei. Este recomandat să se limiteze hidrații de carbon la maxim 40% din totalul consumului caloric zilnic. Deasemenea, se recomandă restricționarea caloriilor provenind din carbohidrați la 33 % din totalul caloric rezervat pentru micul dejun, deoarece rezistența la insulină este mai mare dimineaţa. Limitarea consumului de carbohidraţi scade nevoia de administrare de insulină.

Carbohidrații sănătoși sunt cei oferiți de cerealele integrale și legume. Viitoarele mame cu diabet gestaţional pot servi fiecare zi 6 sau mai multe porții din acești carbohidrați: o porție înseamnă 1 felie de pâine, 30 g de cereale, ½ de cană de orez gătit sau paste. Alte opţiuni-1 porție de legume bogate în amidon, cum ar fi: cartofi, cartofi dulci, porumb; 1 porție de fasole, fasole roşie şi linte, fructe, lapte, iaurt, lapte de soia.

Doza zilnică de legume ar trebui să fie de 3-5 porții (exemplu: 1 cană de legume cu frunze verzi; 1 ceașcă de legume fierte sau legume crude tocate; 3/4 cană de suc de legume etc).

Fructe: 2-4 porții pe zi: 1 fruct întreg de mărime mică spre medie; 1/2 ceaşcă de fructe tocate, congelate, fierte, conservate sau proaspete; 3/4 de cană cu suc de fructe.

Carbohidrații care trebuie evitați sunt: băuturile răcoritoare, sucurile de fructe îndulcite excesiv, prăjituri,  biscuiţi, produse de patiserie.

  • Proteinele nu afectează direct nivelul de glucide din sânge, dar sunt foarte importante pentru creşterea şi întreţinerea organismului. Alimentele bogate în proteine includ carne macră, pui fără piele, peşte, ouă, brânză cu conținut scăzut de grăsime. Produsele lactate şi unele legume sunt surse mixte de proteine și carbohidrați.

Mamele cu diabet gestațional ar trebui să mănânce 2-3 porții de proteine zi: o porție este egală cu 100 g de carne fiartă, de  pasăre de curte sau de peşte; 1/2 cană de fasole gătită; 1 ou; 2 linguri de unt de arahide. Carnea trebuie să fie fără grăsime şi este recomandat să se coacă, frigă sau să se fiarbă în loc să se prăjească.

  • Grăsimile – Chiar dacă este recomandat a se evita cât mai mult posibil grăsimile, grăsimile şi uleiurile nu se elimină complet din dietă, deoarece acestea sunt o excelentă sursă de energie pe termen lung, iar copilul are nevoie de ele pentru dezvoltarea creierului.

Exercițiul fizic

Oamenii de ştiinţă au dovedit că mamele care fac mișcare au un control glicemic îmbunătăţit. Femeile care urmează dieta pentru diabetul gestațional şi fac și exerciţiu fizic, prezintă niveluri semnificativ scăzute ale nivelului de hemoglobina glicozilată comparativ cele care țin numai dietă. Orice medic obstetrician recomandă mamelor cu diabet gestațional să combine dieta cu un program de exerciții moderate.

Tratamentul cu insulină

Formele severe de diabet gestațional nu pot fi controlate cu dietă şi exerciţiu fizic, astfel încât terapia cu insulină este recomandată. Folosirea insulinei așa cum s-a indicat de către medicul specialist,  scade rata macrosomiei, riscul de a apărea complicații metabolice fetale, distocie de umăr la nastere şi complicaţii respiratorii. Doza optimă de insulină este determinată luând în considerare particularitățile fiecărei paciente.

Read more:

Gestational Diabetes Mellitus, Tracy L. Setji, MD; Ann J. Brown, MD; and Mark N. Feinglos, MD, CM, Clinical Diabetes,2005 ;

The effects of carbohydrate restriction in patients with diet-controlled gestational diabetes, Major CA, Henry MJ, De Veciana M, Morgan MA, 1998;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.