web
analytics

Cum să pierzi în greutate după sarcină

Tocmai ai devenit mama unui copil fericit şi sănătos şi ești deja dornică să scapi de greutatea în plus, câștigată în timpul sarcinii. Dacă în ziua de dinaintea naşterii abia puteai să-ți vezi picioarele din cauza burticii, în a doua zi după, abia aștepți îți redescoperi vechile forme. Din păcate, ți-a luat nouă luni pentru a pune greutatea în plus, deci va trebui să aștepți nițel mai mult decât sperai pentru a ajunge, din nou, la vechea măsură.

slabirea dupa sarcinaEste adevărat că o pierdere semnificativă în greutate are loc chiar la naştere. Ia în considerare că faci un copil de 3-4 kilograme, scapi de aproximativ o jumătate de kilogram de placentă și de 1-1,5 kilograme de sânge şi lichid amniotic. Dacă le pui pe  toate  la un loc, vezi că, în mod natural,  organismul tău de mămică nouă scapă, în medie, de cel puţin 5-6 de kilograme. În perioada de după naştere, vei mai pierde alte 2-3 kg, deoarece organismul va elimina apa reţinută în celule în timpul sarcinii. Sângele suplimentar din timpul gravidității, se elimină și el după naștere, contribuind la pierderea generală de greutate.

Considerându-le pe toate, marele total de la naştere şi din prima săptămână de după, va însuma aproape 9-10 kilograme. Totuși, pentru majoritatea mămicilor, mai rămâne grăsimea adunată pe burtică, șolduri și coapse.

Dacă îți alăptezi copilul, o parte din această grăsime se va consuma în acest proces. Alăptarea arde o medie de 500 de calorii pe zi, ceea ce înseamnă o jumătate de kilogram pe săptămână. Mamele care alăptează mai frecvent pierd în greutate mai repede decât mamele care alăptează mai rar şi mamele care alăptează pentru perioade mai scurte de timp au tendinţa de a pierde în greutate mai încet decât mamele care alăptează mai mult.

Pentru greutatea care se încăpățânează să rămână chiar și după alăptare, trebuie să îți schimbi obiceiurile alimentare. Când ai fost insarcinată, s-ar putea să fi mâncat mai mult pentru a sprijini creşterea şi dezvoltarea copilului. Dacă atunci ai dat frâu liber poftelor alimentare, acum este timpul să te abții. Încearcă să mănânci pe cât de sănătos posibil şi evită ispitele.

Totuși, atâta timp cât vei alăpta copilul, nu încerca diete extreme. În general, dieta este importantă pentru tine, pentru propriile tale nivele de sănătate şi de energie și este mai puțin relevantă pentru copilul tău și pentru laptele tău. Dacă te vei înfometa în perioada cât alăptezi, corpul tău va folosi depozitele de grăsime înmagazinate în timp ce ai fost insarcinată şi va compensa parţial cu ele consumul suplimentar de substanţe nutritive pentru producția laptelui matern, dar nivelul tău de energie va fi foarte scăzut şi nu vei fi capabilă să ai grijă de propriul tău copilul. Cu alte cuvinte, calitatea laptelui tău nu va scădea în mod necesar, dar vei fi tu slăbită, obosită și expusă la riscul de a te îmbolnăvi. Cel mai bun sfat este să faci totul cu moderație.

Pentru a fi mama cea mai bună pentru copilul tău și mama cea mai sexy pentru ceilalți, mănâncă sănătos și echilibrat. Dieta ta trebuie să se concentreze pe alimente bogate in fibre (fructe, legume şi cereale integrale), deoarece acestea îți pot furniza multe substante nutritive importante și te pot ajuta  în același timp să te simţi mai sătulă, mai mult timp. Totuși, nu exagera cu unele fructe sau legume, cum ar fi cireşele, citricele, fasolea, varza, brocoli, conopida etc, pentru a evita colicile bebelușului.

Mănâncă mese mai mici, mai des și numai atunci când îți este foame. Nu sări mesele, ci înconjoară-te cu alimente sanatoase. Dacă mâncarea gen junk food reprezintă o ispită prea mare, ține-o la distanță, iar dacă vrei să mănânci doar de dragul de a mânca, găsește altceva de făcut, care să te distragă de la poftele tale.

Rutina de zi cu zi ar trebui să includă activităţi fizice. De îndată ce medicul tău îți spune că poți să faci mișcare, dă-i drumul la mișcare! Activităţile fizice te vor ajuta să slăbești mai repede şi îți vor spori nivelul de energie, îmbunătăţindu-ți starea psihologică. Deoarece burtica a dus aproape întreaga greutate în timp ce erai gravidă, exerciţiile ar trebui să vizeze mușchii abdominali. Concentrează-te pe ele, dar nu exclude alte forme de mișcare, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau înotul. Cea mai bună opţiune este plimbarea cu copilul tău. Așa te bucuri și de el și faci și mișcare.

Oricum, amintește-ți să fii răbdătoare. Acordă-ți şase luni sau chiar mai mult pentru a reveni la greutatea dinaintea sarcinii, indiferent dacă alăptezi sau nu. Învață să accepți modificările care au intervenit în corpul tău, pentru că, uneori, chiar dacă vei reuși să revii la kilogramele de dinainte, s-ar putea descoperi că greutatea ta este acum distribuită diferit  față de cum era înainte de  sarcină. Să ții cont că toate acestea sunt doar detalii; lucrurile cu adevărat importante sunt sănătatea copilul tău și propria ta sănătate.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.