web
analytics

Deficiența de vitamina D pe perioada sarcinii poate conduce la apariția unor probleme pentru mama și bebeluș

Pregnancy dietVitamina D este vitamina care favorizează absorbția și metabolismul calciului şi fosforului. Din cele cinci forme de vitamina D cunoscute, D2 și D3 sunt cele mai importante pentru organismul uman.

Pentru a te asigura că ai suficientă vitamina D, ar trebui să expui la soare, deoarece organismul sintetizează D-ul sub influența soarelui. Alte surse alternative de vitamina D sunt: peştele gras (somonul şi sardinele), ouăle, cerealele pentru micul dejun fortificate etc.

Principalele funcţii ale vitaminei D în organismul uman sunt:

 • Menţinerea calciului şi fosforului la niveluri normale;
 • Asistență pentru unele funcţii ale celulei şi asistarea unor funcţii neuromusculare;
 • Combaterea depresiei, a cancerului de prostată, cancerului de sân, a hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiovasculare, stimularea fagocitozei și a activității anti-tumorale;
 • Menținerea unui sistem imunitar forte.

În ceea ce privește sarcina și nivelul de vitamina D din organismul viitoarelor mămici, o meta-analiză recentă a 31 de studii efectuate pe această temă în intervalul 2008-2012, realizată de Dr. Doreen Rabi, un endocrinolog şi profesor asistent la Universitatea de medicina din Calgary, Canada, a analizat toate dovezile existente privind impactul vitaminei D asupra sarcinii și asupra nașterii. Studiul a arătat că deficitul de vitamina D poate fi asociat cu unele complicații apărute pe perioada sarcinii și la naștere, inclusiv:

 • Un risc crescut cu 49 % pentru viitoarele mămici de a dezvolta diabet gestațional;
 • Un nivel ridicat al glicemiei la copil, ca urmare a nivelului excesiv de glucoză din sângele mamei;
 • Șanse cu 79 % mai mari de pre-eclampsie sau hipertensiune arterială;
 • Risc cu 187 % mai mare de a dezvolta vaginită bacteriană, o infecție vaginală care poate declansa nașterea înainte de termen;
 • Risc cu 85% mai ridicat de a da naștere unui copil cu  o greutate mai mică decât cea normală.

Nivelurile de vitamină D din timpul sarcinii nu au fost asociate cu vreun efect asupra lungimii copilului la naştere sau asupra circumferinţei capului.

Dr. Rabi a subliniat că rezultatul cercetărilor sale arată numai o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D şi complicaţiile în timpul sarcinii şi nu dovedeşte că nivelurile scăzute de vitamina D conduc la probleme în mod necesar.

Unul dintre obiectivele cercetării de la Universitatea din Calgary a fost și determinarea nivelului adecvat de vitamina D pe perioada gravidității. Întrucât acest lucru nu a putut fi stabilit cu exactitate, până când experţii vor determina cantitatea perfectă de vitamina D în timpul sarcinii, Dr. Rabi sfătuiește femeile gravide să se asigure că se acoperă necesarul zilnic de vitamina D recomandat în prezent adulților: 600 UI.

 

 • buzzle.com
 • medpagetoday.com

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.