web
analytics

Deoarece afecteaza peste 65% din populatia adulta din lume, este bine sa stim daca avem sau nu INTOLERANTA LA LACTOZA

Lactoza este un dizaharid alcătuit din galactoză şi glucoză. Acest compus se găsește mai ales în laptele de vacă şi în produsele lactate.

Incapacitatea de a digera lactoza este cunoscută sub denumirea de intoleranţă la lactoză, care este cauzată de un deficit de lactază, o enzimă produsă de intestinul subțire, care ajută la metabolizarea lactozei.

Simptomele de intoleranţă la lactoză apar la 30 minute – două ore după consumul de lapte sau de produse lactate şi includ: greaţă, crampe, gaze, balonare, diaree.

Intoleranța la lactoză este extrem de frecventă, ea afectând până la 65% din populaţia adultă din lume. Pentru majoritatea oamenilor, această condiție evoluează în mod natural pe măsura înaintării în vârstă, când intestinul începe să producă mai puţin de lactază.

Dacă aţi fost diagnosticat cu intoleranţă la lactoză, trebuie să determinaţi ce nivel de lactoză nu produce simptome pentru dumneavoastră. Încercați diferite cantităţi şi tipuri de produse lactate pentru a afla ce puteţi tolera. Este posibil să descoperiţi că prin combinarea de cantităţi mici de lapte sau produse lactate cu alte alimente, puteţi tolera lactoza. Dacă sunteţi printre cei mai puțin norocoși, care nu tolerează lactoza absolut deloc, puteţi utiliza un înlocuitor de lactază (Lactaid).

De obicei, persoanele cu intoleranţă la lactoză trebuie să evite laptele, produse lactate şi orice alte produse care conţin lactoză (inclusiv unele medicamente). Ele pot folosi lapte, brânză şi alte produse lactate fără lactoză, care sunt disponibile la multe supermarket-uri.

Deoarece produsele lactate sunt foarte importante pentru o nutriție echilibrată, întrucât conţin calciu și alte minerale, pentru oamenii care au intoleranță la lactoză este recomandat să le înlocuiască cu alte surse cum ar fi:

intoleranta la lactoza

  • Legume: broccoli, fasole pinto, țelină, salata verde, spanac si varza;
  • Fructe de mare și pește: ton, sardine, somon (cu oase moi, care pot fi mestecate).
  • Orice alte alimente îmbogăţite cu calciu.

Consumul de 2-4 porții pe zi din aceste alimente bogate în calciu vă va asigura cantitatea necesară de calciu.

Pentru a vă asigura că aveţi suficient calciu în organism, va trebui să verificaţi și nivelul de vitamina D. Aceasta vitamina ajută organismul dumneavoastră la asimilarea și utilizarea calciului. Dacă nu aveţi suficientă vitamină D din expunerea la soare, din consumul de lapte fortificat, din ouă şi peşte, puteţi să luaţi și un supliment de vitamina D. Acelaşi lucru este valabil și pentru calciu.

Dacă nu puteți consuma sau nu asimilați suficient calciu din aportul zilnic de alimente bogate în acest mineral,  discutați   cu medicul personal sau cu un dietetician cu privire la posibilitatea de a lua un supliment de calciu. Cantitatea de calciu variază de la individ la individ în funcție de necesarul zilnic și de cât calciu  este obţinut din surse alimentare.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.