web
analytics

Depresia duce la obezitate, iar obezitatea poate cauza depresie. Scapă de ele odată!

Depresia trebuie luată foarte în serios nu numai din perspectiva sănătății mintale, ci și ca factor determinant al sănătății fizice. Relația dintre depresie și obezitate este o relație de interdependență, care funcţionează în ambele sensuri: persoanele deprimate au tendința să se îngrașe, să devină obeze și să dezvolte boli de inimă și cancer, în timp ce persoane supraponderale, pe lângă toate riscurile de a suferi fel de fel de complicații de natură fizică, devin, de regulă,  și depresive.

Pe de o parte, este un lucru absolut adevărat că a mânca emoţional, ca  metodă de a face faţă problemelor și stresului, inclusiv depresiei, poate duce la kilograme în plus şi, în timp, la obezitate. În mai multe studii desfășurate în timp, indivizii care au raportat un nivel ridicat de depresie au manifestat și tendinţa de a câştiga în greutate într-un ritm mai rapid decât persoanele fericite. Principalele motive pentru îngrășarea pe fondul depresiei sunt dezechilibrele hormonale şi ale sistemului imunitar, care pot aparea  în organismul uman. Nivelurile anormale ale anumitor neurotransmițători produși de creier, cum ar fi serotonina şi cortizolul, care joacă un rol important în determinarea stării de spirit, sunt un factor care poate declanșa ușor depresia. Aceste substanţe nu numai că determină bunadispoziție, dar au și un rol important în controlul poftei pentru alimente bogate în carbohidraţi, iar acest lucru duce, desigur, la a mânca mai mult şi, automat, la creșterea în greutate. Mai mult, oamenii care sunt deprimați nu doar au tendința de a mânca în exces, ci experimentează și dificultăţi în a adera la programe de exercițiu fizic. A fi deprimat înseamnă, așadar,  mai puțină activitate fizică – un alt lucru care contribuie, de asemenea, la excesul de greutate.despre depresie

Pe de celaltă parte, obezitatea crește riscul de a dezvolta depresie. Persoanele obeze au, de regulă, o impresie proastă despre propriul corp, lucru ce le alimentează sentimentele de vinovăție, rușine și de dispreț față de propria persoană. Conștientizarea stării de obezitate pentru multe persoane înseamnă o stare de stres continuu, care, în timp, poate duce la complicaţii severe de ordin psihologic, inclusiv depresie.

Adevărul este că, indiferent care dintre cele două afecțiuni a fost prima – depresia sau obezitatea, niciuna dintre acestea nu poate fi eliminată uşor. Curele de slăbire te pot ajuta să scapi de kilogramele nedorite, dar îți pot afecta în sens negativ starea de spirit, făcându-te să te simţi și mai deprimat. Și este foarte greu să ții o cură de slăbire atunci când te simți mizerabil și ți se pare că totul este în zadar! Antidepresivele, este adevărat că te pot face să te simți mai bine, dar, de obicei, cauzează creştere în greutate, astfel încât ar trebui să fie reduse la minimum.

Idealul ar fi ca, în cadrul unui tratament sub supraveghere, obezitatea şi depresia să fie tratate în acelaşi timp. Este important să te adresezi unui consilier sau unui specialist în sănătate mintală, atunci când ești obez și deprimat. Terapia te poate ajuta să te simți mult mai bine şi te poate sprijini în a găsi puterea și motivația pentru a te alătura unui program de fitness. S-a dovedit că activitatea fizică regulată ajută la reducerea simptomelor de depresie, precum şi la diminuarea greutății. Scăderea în greutate aduce mai multă energie şi poate îmbunătăţi starea de spirit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.