web
analytics

Despre postul creștin, ca dietă

Întrucât Postul Paștelui a început, creștinii trebuie să se gândească la post și la a posti.

În religia creștină, prin post, se neagă toate dorințele ce țin de natura materială a omului pentru a crea posibilitatea realizării unei comuniuni cu Dumnezeu. La nivel fizic, postul înseamna abstinenţă de la mâncare, în timp ce la nivel spiritual, este un act de smerenie înaintea lui Dumnezeu, prin care creștinul caută intervenția divină în evenimentele din lumea noastră fizică. Postul Mare este cel mai important post din creştinismul ortodox, care îi pregăteşte pe creştini pentru cea mai mare sărbătoare a anului bisericesc, Paştele. Scopul acestui post este de a comemora moartea lui Isus Hristos şi Învierea Sa.

Când creştinii țin post, urmând exemplul lui Hristos, o fac ca o formă de rugăciune; ei încearcă să găsească o modalitate de a se proteja împotriva lăcomiei şi a gândurilor, faptelor şi cuvintelor impure, ca să se apropie de Dumnezeu. Postul lucrează pentru stabilirea unei legături cu Dumnezeu prin rugăciune, sacrificiu, negare de sine şi prin săvârșirea de acte filantropice.

La nivel spiritual, perioada de post este un timp alocat pentru rugăciune. La nivel fizic, postul presupune abţinerea de la a mânca produse de origine animală (doar în anumite zile, creştinii pot mânca peşte), produse lactate, ulei, vin roşu sau orice alte băuturi alcoolice. De asemenea, postul înseamnă și abținerea de la activitatea sexuală.detoxifiere, slabire prin post

Creștinii nu ar trebui să postească pentru a pierde în greutate, ci pentru a crea o relație mai apropiată  cu Dumnezeu. Dar chiar dacă nu este un post creştin postul care își propune ca obiectiv pierderea în greutate, dacă decideţi să postiți, totuși, veţi pierde în greutate. Având în vedere că postul mare durează 40 de zile, dacă veți urma literalmente dogma creștină cu privire la post, inevitabil veţi slăbi.

Din moment ce postul înseamnă abstinență de la carne, lactate, ulei şi băuturi alcoolice, dacă îl urmați, înseamnă, de fapt, că vă înscrieți într-o dietă bazată pe plante, cu un  aport caloric scăzut. În timpul postului mare, creştinii pot mânca legume fierte sau crude, fructe şi nuci (fructe cu coajă lemnoasă). De obicei, meniul de post al monahilor nu include nici ulei, nici produse zaharoase, dar pentru majoritatea creştinilor, s-a acceptat  o formă mai permisivă de post, care vă permite să gătiți mîncărurile și cu ulei şi cu zahar.

Deoarece cuvântul care descrie cel mai bine perioada de post este abstinența, chiar dacă le este permis creștinilor să mănânce anumite tipuri de alimente, ei trebuie să se abţină de a mânca până când se satură. Un stomac plin face spiritul mai leneș şi comuniunea cu Dumnezeu nu poate fi atinsă. Pentru a facilita această comuniune, mai multe zile în perioada post solicită abstinența totală- creștinul trebuie să se abţină în unele zile de la consumul de orice fel de produse alimentare şi  lichide – de obicei, miercuri şi vineri. Un stomac gol sau aproape gol pentru 40 de zile înseamnă un aport mai mic de calorii şi, inevitabil, pierdere în greutate.

Chiar dacă scopul postului este unul spiritual, unele beneficii de sănătate sunt inerente. Postul înseamnă:

  • Scădere rapidă în greutate fără a flămânzi;
  • Detoxifiere;
  • O pauză pentru sistemul digestiv;
  • Reducerea proceselor inflamatorii; micșorarea stomacului;
  • O modalitate de a controla reacţiile alergice;
  • Scăderea tensiunii arteriale fără medicamente;
  • Educarea organismului în sensul limitării poftei de nicotină, alcool, cofeină şi de alte substanțe ce dau dependență;
  • O piele şi ochi mai luminoși, ca urmare a detoxifierii;
  • Reeducarea papilelor gustative în sensul recunoașterii adevăratului gust a alimentelor sănătoase și naturale.

Dacă veţi încerca să țineți post, veţi găsi  în acesta o poartă de acces perfectă pentru o dietă şi un stil de viaţă mai sănătoase. Un post ținut corect oferă motivează şi entuziasmează cu privire la posibilitatea de a face din acesta un nou stil de viață mai bun și mai sănătos.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.