web
analytics

Diabetul gestațional- riscuri pentru mamă

Sarcina poate fi considerată o stare diabetogenică, deoarece hormonii produși de placentă – progesteron, cortizol, lactogen placentar, prolactina, hormon de creștere, sunt factorii determinanți în  manifestarea insulino-rezistenței.  În prezenţa acestor hormoni, sensibilitatea la insulină se reduce cu până la 80%, caz în care se instalează diabetul gestațional. Un diagnostic de diabet gestațional înseamnă atenţie specială la nivelul glicemiei pentru a evita complicații nedorite pentru mamă şi copil.

 

Cum este afectată mama de diabetul gestațional?diabet gestational

 

Pentru mamă, diabetul gestațional este asociat cu unele complicaţii cum ar fi: hipertensiune arterială, preeclampsie, risc de a avea probleme la naştere (cezariană), şanse mari de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în viitor.

 

Hipertensiunea arterială

 Hipertensiunea arterială şi diabetul gestațional vin, de obicei, împreună.  Specialiştii au încercat să explice acest fenomen prin faptul că acumularea de glucoză din sânge poate schimba modul în care sângele circulă în corpul unei femei gravide. Se pare că sângele bogat în glucoză este relativ mai dens şi mai greu de transportat în organism, ceea ce duce la creşterea presiunii în interiorul arterelor.

Netratată, hipertensiunea ar putea duce la preeclampsie, o afecţiune caracterizată prin prezența hipertensiunii arteriale şi a unor cantităţi semnificative de proteine în urină (tensiune arterială > 140 sistolică și/sau > 90 diastolică şi 0,3 grame sau mai mult de proteine în urină). Preeclampsia necontrolată se transformă în eclampsie, deci într-un real pericol pentru viața mamei și copilului.

Placenta previa

Placenta se desprinde de peretele uterului, astfel încât apare riscul de hemoragie și posibilitatea pierderii sarcinii.

Complicaţii la naşterea copilului

 Diabetul gestațional creşte riscul de a avea un copil mare (mai mult de 4 kg-a se vedea macrosomia), ceea ce înseamnă o naștere pe cale naturală dificilă sau o cezariană.

Risc de a face diabet de tip 2 în viitor

De obicei, la 6 săptămâni după naştere, nivelul de zahărului din sânge revine la normal, dar mamele care au avut diabet gestațional ar trebui să fie atente la glicemie pe  viitor, deoarece au un risc cu 60% mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2 mai târziu în viaţă. Aceste mame ar trebui să fie, de asemenea, atente în timpul sarcinilor lor viitoare, deoarece odată ce au avut diabet gestațional în timpul unei sacini au şanse de 40% – 50% de a avea din nou diabet gestațional pe parcursul  următoarelor sarcini.

Read more:

  • Gestational Diabetes Mellitus- Tracy L. Setji, MD; Ann J. Brown, MD; and Mark N. Feinglos, MD, CM;
  • Insulin resistance and its potential role in pregnancy-induced hypertension- Seely EW, Solomon, 2003;
  • Gestational diabetes and the incidence of type 2 diabetes- Kim C, Newton KM, Knopp RH; Diabetes Care, 2002;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.