web
analytics

Dieta anti-estrogen- Un pas important spre regăsirea echilibrului hormonal și a greutății corporale ideale

Dieta anti-estrogen (dieta antiestrogenică) este o dietă recomandată atât femeilor, cât și bărbaților, care prezintă simptomele specifice excesului de estrogeni. Dieta vizează reducerea riscului instalării tulburărilor metabolice, reducerea riscului de creştere în greutate, de infertilitate şi chiar de apariție a cancerului de prostată, uterin şi de sân.

 

Ce sunt estrogenii?

Estrogenii sunt hormoni sexuali feminini, responsabili cu apariția și dezvoltarea caracteristicilor sexuale specific feminine. Estrogenii au un rol foarte important în procesul de reproducere. Chiar dacă este un tip de hormoni specific femeilor, și bărbaţii produc estrogen. În cazul femeilor, estrogenii sunt produși de ovare, placentă (în timpul sarcinii), de glandele suprarenale şi de cele mai multe tipuri de ţesuturi, dar, în special, de țesutul gras și muscular. La bărbați, cantităţi mici de estrogen sunt produse de glandele suprarenale, pituitară, testicule şi de ţesutul gras.

Chiar dacă majoritatea dintre noi presupunem că estrogenul este un singur hormon, termenul “estrogen” definește, de fapt,  un grup de hormoni – estradiolul, estronul și estriolul:

 • Estradiolul este un tip “activ” de estrogen, care generează, de fapt, cea mai mare parte din gama de efecte specifice estrogenului. Este produs, în principal, de ovare.
 • Estronul este cea mai slabă formă de estrogen, fiind, de obicei, produs de celulele de grăsime de pe burtă. Biochimiştii îl consideră un precursor al estradiolului.
 •  Estriolul este un produs metabolic rezultat din metabolismul estradiolului, care poate bloca receptorii de estrogen pentru formele mai puternice de estrogen.

Ce se întâmplă atunci când în corpul nostru este prea mult estrogen?

 

Efectele execesului de estrogen sunt:

 • În cazul femeilor: oboseală, dureri de cap, creştere în greutate ( acumulare de țesut gras mai ales în zona taliei, a trunchiului şi a sânilor), metabolism lent, retenție de apă, dureri articulare, ovare polichistice, endometrioză, colesterol ridicat, gândire încețoșată, pierderi de memorie, schimbări bruște de dispoziţie, depresie, insomnie, poftă exagerată de dulciuri, scăderea libidoului; efecte mai grave ale excesului de estrogen: îmbătrânire accelerată şi infertilitate; risc crescut de cancer de sân şi uterin; risc crescut de formare de cheaguri de sânge; posibile probleme tiroidiene.
 • În cazul bărbaților: scăderea libidoului, producție redusă de spermatozoizi, tulburări de prostată, oboseală cronica, acumulare de grăsime şi creştere în greutate, incapacitate de a pierde din grăsimea abdominală şi sensibilitate crescută la stres;
 • În cazul copiilor:  pentru fetițe – instalarea de cicluri timpurii, dezvoltarea timpurie a sânilor; pentru băieți – accentuarea unor caracteristici specific feminine.

Dieta antiestrogenică

Avem prea mult estrogen în organism fie pentru că producem prea mult, fie pentru că mâncăm prea multe alimente care conţin estrogeni și compuşi ai acestora (alimente contaminate cu pesticide, erbicide, pline de hormoni de creștere). Hormonii farmaceutici (hormonii utilizați în terapia de substituţie hormonală -TSH) şi anticoncepționalele  cresc și ele nivelul de estrogen din corpurile noastre.

Dieta anti-estrogen este o opţiune excelentă pentru normalizarea nivelurilor de estrogen.

Dieta antiestrogenică sau Dieta anti-estrogen a fost consacrată de Ori Hofmekler, un cercetător în domeniul nutriției și al exerciţiului fizic, cu diplomă în Științe umane, care a creat și programul de dietă numit Dieta The Warrior (dieta Războinicului). Soluția pe care Ori Hofmekler  o propune pentru a lupta cu excesul de estrogen este consumul de alimente anti-estrogenice și utilizarea de suplimente anti-estrogenice (plante cu acțiune de inhibiare a estrogenilor), concomitent cu eliminarea din dietă a alimentelor şi a substanţelor chimice bogate în estrogen sau care stimulează producția de estrogen.

Alimentele anti-estrogenice sunt acele alimente care inhibă estrogenul sau care ajută la metabolismul său.

Dieta antiestrogenică are trei faze distincte:

 • Faza I: Detoxifierea ficatului – săptămâna 1
 • Faza II: Etapa consumului de grăsimi sănătoase- săptămâna 2
 • Faza III: Reintroducerea alimentelor – săptămâna 3 și următoarele.

Faza IFaza de dezintoxicare a ficatului este centrată pe recâştigarea sănătății ficatului. Un ficat sănătos are capacitate metabolică superioară de ardere a grăsimilor şi are o rezistență sporită la toxicitate. Ficatul este uzina unde se metabolizează estrogenul, astfel încât scopul acestei săptămâni este de a elimina toxinele din acest organ, pentru a se asigura un metabolism mai bun al estrogenului.

În această fază, ca, de altfel, în toate celelalte faze ale dietei, masa principală a zilei este cina. În timpul zilei, puteţi servi porţii mici de fructe şi legume anti-estrogenice şi portii mici de proteine (iaurt slab sau ouă). Seara, puteţi alege oricare dintre alimentele anti-estrogenice admise: legume crucifere, ceapă, usturoi, uleiuri omega-3, fasole, cereale, ouă fertile, peştesălbatic sau brânză.

Suplimente anti-estrogen recomandate (inhibitori de estrogeni): derivate din floarea pasiunii, muşeţel şi extract de crucifere; rădăcină de papadie; vitamina C; Shilajit (acizi esenţiali şi minerale); probiotice, multivitamine si minerale (naturale, nu sintetice).

Faza II: Etapa consumului de grăsimi sănătoase – Ca și în faza I, masa principală din zi este masa de seară. Se includ toate alimentele anti-estrogenice ca în faza I (verdețuri, legume crucifere, ceapă,  usturoi şi uleiuri omega-3) şi se adaugă proteine din fructe de mare şi grăsimi sănătoase din nuci crude sau semințe (cele mai bune alegeri sunt migdalele, nucile pecan, nucile, dovleacul, semințele de in şi seminţe de cânepă proaspăt zdrobite. Grăsimile provin, în principal, din nuci şi seminţe. Se evită cerealele, tuberculii bogați în amidon (cartofi, igname și orice alte rădăcini bogate în amidon) şi carnea. Brânza poate fi folosită ca o sursă complementară de proteine.

Faza III: Reintroducerea alimentelor – În această fază, alimentele care au fost anterior restricţionate (pâine, paste, carne) vor fi reintroduse în planul alimentar de zi cu zi. Este recomandat să reintroducă un singur aliment o dată  şi nu mai multe de trei pe săptămână, pentru a vedea efectul lor asupra organismului.

Masa principală a zilei rămâne cina.

Combinaţi corect alimentele:

 • Nu amestecați carbohidrații cu grasimile.
 •  Proteinele pot fi combinate și cu carbohidrați și cu grăsimi, dar pe rând.  De exemplu, carnea se poate combina cu nuci sau seminţe.

O parte importantă a dietei anti-estrogen este exercițiul fizic. Atunci este asociat cu o alimentație antiestrogenică, exerciţiul poate facilita pierderea în greutate şi  poate scade nivelul de estrogen.

Read more:

 • The Anti –Estrogenic Diet- How Estrogenic Foods and Chemicals Are Making You Fat and Sick”- Ori Hofmekler, Rick Osborn, North Atlantic Books, CA, USA;
Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.