web
analytics

Dieta cu oțet de mere: Acidifiază-ți regimul alimentar ca să slăbești!

Oţetul de mere a devenit cunoscut în Statele Unite la sfârşitul anilor 50, când Deforrest Clinton Jarvis (1881-1966), un medic din Vermont, a publicat best-seller-ul: Medicina populară. Ghidul unui doctor din Vermont pentru sănătate. În această carte, Dr. D.C. Jarvis afirmă că numeroase afecţiuni comune, cum ar fi răceala, diverse infecţii, reumatismul și artrita pot fi remediate şi chiar vindecate cu o cură de 1 sau 2 lingurițe de oțet de cidru de mere dizolvate într-un pahar de apă şi luate de mai multe ori pe zi, după cum este necesar.

În opinia  doctorului Jarvis, unul dintre beneficiile acidifierii dietei de zi cu zi cu oțet de mere este și pierderea în greutate. Dar chiar dacă recomandările acestui doctor au mai mult de 60 de ani, dieta cu oțet cu mere este la modă și astăzi, fiind considerată o dietă de succes pentru cei ce vor să slăbească.

Persoanele care țin cura cu oțet cu mere pot slăbi până la 5 kg în două săptămâni. Avantajul este că nu există niciun plan de dietă specific dietei cu oțet de mere. Cei ce țin dieta pot mânca ceea ce doresc, atâta timp cât mănâncă echilibrat din punct de vedere nutrițional şi nu exagerează cu mărimea porţiilor.

În cadrul dietei Apple Cider Vinegar, se vor consuma 1-2 lingurițe de oțet de cidru de mere dizolvate într-un pahar de apă, cu 15 minute înainte de fiecare masă. “Cocktail”-ul poate fi îndulcit cu o linguriță de miere sau cu extract de ștevie, pentru a face economii la calorii. În alte versiuni ale dietei, oţetul de mere este combinat cu un pahar de suc de mere sau cu suc de grapefruit.

Pentru cei care nu sunt prea încântați de ideea de a bea apă cu oțet de mere, există comprimatele cu oțet de mere. Acestea sunt  suplimente alimentare, care conțin fie numai oţet de mere, fie, pe lângă oțet, conțin și alte boostere metabolice, cum ar fi: piper Cayenne, pulbere de rădăcină de ghimbir sau extract de fructe de Garcinia Cambogia.

Cum acționează oţetul de mere pentru a conduce la pierderea în greutate?

 • Similar cu merele, oțetul de cidru de mere conține pectină, o fibră alimenatară care reduce pofta de mâncare.
 • Oțetul de mere stimulează papilele gustative. Cu papilele gustative funcționând corect, este mai uşor să apreciem corect aromele alimentelor, astfel încât vom fi tentați să mâncăm mai puțin, iar poftele exagerate vor putea fi controlate.
 • Acizii din oțetul  de mere intervin în digestia proteinelor şi în producţia unor hormoni, mai ales în secreția hormonului de creștere, care joacă un rol esenţial metabolizarea celulelor grase. Acidifierea dietei creşte disponibilitatea proteinelor pentru sinteza hormonilor.
 •  Oțetul de cidru de mere stimulează digestia, reducând timpul în care grăsimile rămân în sistemul digestiv. Cu cât stau mai mult grăsimile în tractul digestiv, cu atât mai multe grăsimi vor fi absorbite.
 • Acizii din oțet de mere extrag mai repede fierul din alimentele ingerate. Dacă o cantitate mai mare de fier este absorbită, sunt stimulate arderile din organism. Este cunoscut faptul că fierul este o componentă cheie a substanţelor care transportă oxigenul către celule și că oxigenul este cel ce stimulează arderile. Consum rapid de energie înseamnă pierdere în greutate mai rapidă.
 • Oțetul de cidru de mere reglează nivelul zahărului din sânge și îmbunătățește metabolismul.
 •  Oțetul de mere, luat în mod regulat, contribuie, datorită potasiului conținut,  la echilibrarea sodiului din dietă. Înlocuirea sării din dietă cu oțet de mere va limita retenţia de apă şi tentaţia de a consuma alimente grase.

Riscurile dietei Apple Cider Vinegar

 • Consumat concentrat, din cauza acidității sale ridicate, oțetul de mere poate provoca iritaţia gâtului şi stomacului; poate dauna chiar și smalțului dinților. Întotdeauna oțetul trebuie să fie diluat cu apa sau cu suc înainte de a-l înghiţi.
 • Utilizarea pe termen lung a oțetului de mere poate cauza deficienţe de potasiu şi poate agrava osteoporoza.
 • Oțetul de mere conţine crom, care poate afecta nivelul insulinei din organism, astfel încât persoanele cu diabet zaharat trebuie să fie foarte atente cu utilizarea acestei substanțe.
 • Poate interacţiona cu anumite medicamente, așa că este recomandat avizul medicului înainte de a lua doze regulate de oțet de mere.

Citește mai mult:

 • Apple Cider Vinegar for Weight Loss & Good Health, Cynthia Holzapfel;
 • Folk Medicine: A Vermont Doctor’s Guide to Good Health, Deforrest Clinton Jarvis;
Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.