web
analytics

Dieta fără gluten. Lady Gaga, Miley Cyrus, Oprah Winfrey, Victoria Backham sunt câteva figuri celebre care au promovat acest regim, ca o modalitate de a rămâne tânăr şi suplu.

Pentru persoanele cu alergie la gluten (intoleranță la gluten), pâinea ce nu conține acest tip de proteină este o necesitate reală. Pentru ele, a mânca alimente care conţin gluten, înseamnă simptome neplăcute, precum balonare, disconfort abdominal sau durere, diaree, tulburări musculare şi dureri osoase sau articulare. Forma severă a acestei intoleranţe este boala celiacă, o tulburare digestivă cronică ce dăunează mucoasei intestinului subțire, putând  să conducă la malabsorbţia mineralelor  și substanțelor nutritive.cereale fara gluten

Pentru a evita simptomele nedorite ale acestei  boli , persoanele  afectate trebuie să adopte o dietă fără gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în produsele alimentare prelucrate din grâu şi din specii de cereale înrudite cu grâul. Deoarece  glutenul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, urmarea unei diete stricte, poate fi un lucru greu şi frustrant. Dieta este pentru întreaga viață și a se trișa încălcând regulile ei nu este o opţiune: chiar și atunci când mănâncă o cantitate mică de alimente cu gluten, persoanele cu alergii la acesta pot fi puternic afectate.

 

Regimul fără gluten exclude din dietă orice sursă a acestuia, cum ar fi grâu, orz, ovăz, triticale (un hibrid de grâu şi secară) şi secară. Substanțele nutritive de bază necesare pentru ca organismul să funcţioneze corect vor proveni, în principal, din alte grupe de alimente cum ar fi legume, fructe, produse lactate, carne. Cerealele şi amidonul admise pentru acest tip de dietă sunt din porumb, cartofi, orez, tapioca, arorut, mei, lupin, quinoa, sorg şi cartofi dulci. Uneori,  tipuri  diferite de fasole, soia şi făină de nuci sunt folosite în obținerea de produse fără gluten pentru a le îmbogăți cu proteine şi fibre dietetice. Înlocuitorii produselor ce conțin gluten sunt  alimente speciale, precum pâinea fără gluten, faina, pastele, biscuiții fără gluten, care pot fi, de asemenea, incluse în mesele zilnice.

Alegându-și alimentele corespunzătoare pentru dietă, persoanele cu alergii  la gluten  s-ar putea întâni cu problema contaminării alimentelor cu gluten. Contaminarea se produce atunci când alimentele fără gluten vin în contact cu produsele alimentare care conţin gluten sau cu suprafețe, ustensile şi aparate de bucătărie care anterior au fost contaminate cu gluten. Cel mai adesea, contaminarea accidentală poate avea loc în punctele de procesare a produselor fără gluten unde se prelucrează și alimente cu conținut de gluten. De regulă, eticheta de pe acest tip de produs menţionează că ar putea exista urme de gluten.

Dieta fără gluten este o dietă populară printre celebrităţi la momentul actual. Lady Gaga, Miley Cyrus, Oprah Winfrey, Victoria Backham sunt câteva figuri celebre care au promovat acest regim, ca o modalitate de a rămâne tânăr şi suplu. Adevărul este că dieta în sine nu te face mai subțire sau mai tânăr. Dacă pierdeți în greutate urmând această dieta, înseamnă, de fapt, că ați redus aportul de calorii zilnic, prin excluderea din meniu a unor alimente comune, precum pâinea. Cei care țin dieta ca o necesitate din cauza stării lor medicale trebuie să înlocuiască alimentele scoase din alimentație cu produse similare care îi pot menţine echilibrați nutrițional întreaga lor viaţă. Pentru ei, această dietă este un mod de viața si nu o opţiune pentru slăbire, astfel încât  trebuie să găsească alte surse pentru elementele nutritive ca fierul, calciul, fibrele, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, care provin, de obicei, pentru ceilalți din pâine de grâu şi produse de patiserie.

Iată ce poate include în meniul zilnic o persoană cu intoleranță la gluten:

  1. Pâine și cereale fără gluten: 6 – 11 portii/zi;
  2. Fructe – 2-4 porții/zi;
  3. Legume – 3-5 porții/zi;
  4. Produse lactate- 2-3 porții/zi;
  5. Carne – 2-3 porții/zi.

Resources and references:

  • www.mayoclinic.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.