web
analytics

Dieta Flexitariană: Metoda predominant vegetariană de a pierde în greutate

Consumi carne numai din când în când? Esti flexitarian!

Dacă regimul tău alimentar se bazează predominant  pe vegetale şi rareori ți se întâmplă să mănânci  carne, poți să te declari flexitarian. Termenul de ”flexitarian”a fost consacrat de dieticianul Dawn Jackson Blatner în cartea ”Dieta Flexitariană: Metoda predominant vegetariană de a pierde în greutate, pentru a fi mai sănătos, a preveni bolile şi pentru a adăuga vieții tale ani prețioși”.dieta predominant vegetariana

Ideea de bază a dietei este că nu trebuie să elimini din regim complet carnea –poți fi vegetarian 90% din timp și să mai mănânci câte o friptură din când în când. Oricum, dacă vei decide să devii flexitarian, această dietă ar putea să te ajute să cântăreşti cu 15% mai puţin decât cei ce mănâncă, de reguă, carne; vei fi mai sănătos şi, în medie, vei trăi cu 3,6 ani mai mult.

Dieta flexitariană este un regim de tipul 3-4-5: micului dejun i se alocă aproximativ 300 de calorii, prânzului 400 şi cinei 500. Dacă adaugi două gustări de aproape 150 de calorii fiecare, vei obţine un aport zilnic de 1500 de calorii, ceea ce înseamnă că vei economisi 500-600 calorii zilnic. Cu acest “deficit de calorii” şi cu activitate fizică zilnică mai intensă, cu siguranţă vei pierde în greutate.

Flexitarienii mănâncă mai ales fructe şi legume, tofu, fasole, linte, mazăre, nuci și semințe (proteine vegetariane), ouă, cereale integrale, lactate; condimente. Dieta predominant vegetariană este bazată pe legume bogate în fibre, fructe și cereale integrale, astfel că senzația de foame va fi combătută ușor. Pentru persoanele care încearcă să elimine carnea din meniul lor zilnic, modul flexitarian de a mânca le ajută să treacă mai ușor de la  stilul alimentar non-vegetarian la cel vegetarian.

Sub microscop, o dietă flexitariană este compusă din 27-30%-grăsimi; 15-20%-proteine; 50-57%-glucide. Cantitatea recomandată zilnic de fibre este de 22-34 grame. Promotorul dietei flexitariene, Jackson Blatner, recomandă a se lua în fiecare zi multi-vitamine şi suplimente minerale.

Adevărata frumusețe a dietei este că nu trebuie urmată exact – din când în când, mai poți greși cu o friptură sau o burger; nu trebuie să meargi la extrem şi renunţi la orice aliment pentru că, de fapt, alimentaţia sănătoasă poate fi foarte flexibilă.

Iată în ce ar putea consta meniul zilnic:

• Mic dejun: un măr și o felie de pâine prăjită  cu unt de migdale sau terci de ovăz cu semințe de floarea soarelui și stafide;

• Pranz: avocado şi fasole neagră sau linte cu pita bread;

• Cina: salata cu semințe de Quinoa sau orez brun prajit cu sparanghel şi migdale;

• Gustări:  floricele de porumb sau Mousse de ciocolată cu zmeură.

Cartea  Dieta Flexitariană îți oferă şansa de a descoperi o mulţime de rețete. Acestea se bazează pe o mare varietate de alimente, iar cele familiare, care se găsesc în orice magazin alimentar domină listele de ingrediente.

Dieta poate fi urmată o perioadă mai scurtă de timp, după meniul de cinci de săptămâni, sau poate fi adoptată ca un nou plan de dietă pentru viaţă. Este uşoară, sănătoasă şi FLEXIBILĂ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.