web
analytics

Află cum să-ți întărești sistemul imunitar prin dietă!

Sistemul imunitar îndeplinește două roluri vitale în organismul uman:

 • Produce anticorpi și stimulează activitatea celulelor specializate în apărarea organismului  de a distruge intruşii de tipul microbilor, viruşilor, bacteriilor, sau de a le neutraliza produșii toxici.
 • Ține sub control celulele corpului pentru a se asigura că acestea nu sunt anormale sau deteriorate.

În fiecare primăvară, schimbările de temperatură slăbesc sistemul imunitar şi pot apărea tot felul de boli. Pentru a-ți proteja organismul şi pentru a-ți stimula sistemul imunitar, ar trebui să faci o serie de lucruri, cum ar fi:

 • Să adopți o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale; să reduci cantitatea de grăsimi saturate consumată.imunitate
 • Să faci mișcare în mod regulat.
 • Să-ți menții o greutate optimă.
 • Să eviți fumatul şi consumul de alcool.
 • Să te odihnești.

Pentru a-ți întări sistemul imunitar prin dietă, se pot implementa mai multe strategii:

 • Detoxifierea corporală- abordarea unei diete scurte de detoxifiere;
 • Evitarea sau limitarea consumului de carne sau înlocuirea cărnii consumate cu varianta organică a acesteia – carnea convenţională este tratată cu antibiotice, care pot slăbi sistemul digestiv și sistemul imunitar.
 • Suplimentarea dietei cu probiotice: aceste substațe sunt pline de bacterii benefice.
 • Consumul de fructe şi legume de sezon, locale.

Deasemenea, sistemul imunitar poate fi ajutat prin:

 • Îmbogăţirea dietei cu antioxidanți;
 • Un aport zilnic echilibrat de substanţe nutritive şi microelemente.

Fructele şi legumele îți pot face sistemul imunitar mai puternic datorită conţinutului lor ridicat de antioxidanţi. Antioxidanții sunt nutrienți de tipul vitaminelor și mineralelor, care protejează şi repară celulele afectate de radicalii liberi(oxidanţii). Aceștia sunt produse toxice secundare pe care corpul le produce în cadrul procesului de transformare a alimentelor în energie. Deasemenea, ei mai provin din fumul de ţigară, poluare, expunerea la lumina solară şi la alţi factori de mediu nocivi. Radicalii liberi pot deteriora ADN-ului şi pot suprima sistemul imunitar al organismului. Atunci când ei interferează cu sistemul imunitar, pot face organismul mai vulnerabil la răceli, gripă şi la alte infecţii.

Trei antioxidanți importanți din clasa vitaminelor sunt beta-carotenul, vitamina C și vitamina E. Aceștia pot fi găsiți în fructele și legumele colorate. Alte surse bogate de antioxidanţi sunt:  sfecla, broccoli, pepenele galben, morcovii, grapefruitul roz, spanacul, tomatele, pepenele verde,  varza de Bruxelles, ardelul verde sau galben, nucile, semințele de floarea soarelui, prunele, merele, fructele de pădure, lucerna, varza, ceapa, vinetele, celebrele gonji.

Două minerale cu un puternic efect antioxidativ, care pot ajuta la stimularea imunităţii, sunt zincul și seleniul. Ele provin din: stridii, carne roșie, carne de pasăre, fasole, nuci, fructe de mare, ton, cereale integrale fortificate şi produse lactate.

Nu numai oxidanţii, ci și deficienţele de macronutrienţi pot slăbi sistemul imunitar. Aportul de energie are o influenţă importantă asupra activității sistemului imunitar. Oamenii subnutriţi sau, dimpotrivă, persoanele obeze sunt expuse la un risc mai mare de infecţii. De exemplu, dietele de 1200 calorii sau mai puţin pe zi pot afecta funcţia imună. Acelaşi rezultat provine și din aportul excesiv de energie, obezitatea fiind asociată cu o rată crescută de boli infecţioase. Din acest punct de vedere, pentru a asigura un sistem imunitar puternic, dieta ar trebui să fie echilibrată nutrițional și caloric.

În concluzie, pentru a menţine sistemul imunitar cât mai puternic posibil, trebuie să ai o dietă hrănitoare şi echilibrată. Dacă, deasemenea, când completezi dieta cu exerciţii fizice şi reduci stresul, sistemul imunitar nu te va dezamăgi.

 

 • NUTRITION AND IMMUNITY IN MAN- Lillian Langseth, ILSI Europe Concise Monographs, 1999 International Life Sciences Institute;
 • www.webmd.com
 • my.clevelandclinic.org

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.