web
analytics

Dieta mediteraneană reduce riscul bolilor de inimă, incidența cancerului, inflamaţia, precum și incidenţa bolilor Parkinson şi Alzheimer.

Dieta mediteraneană este un plan de alimentație ce promovează sănătatea inimii, combinând elementele delicioase ale bucătăriei mediteraneene. În cadrul acestei diete, puteți savura alimente tradiţionale din ţările din jurul Mării Mediterane. Dieta mediteraneană este mai mult decât o dietă – este un stil de viaţă, care vă ajută să pierdeți în greutate și să vă îmbunătăţiți sănătatea. În 1993, această dietă a fost oficial recunoscută de Oldways, o organizaţie non-profit  de nutriţie din Boston, ca una dintre cele mai sănătoase.dieta mediteraneeana

Ca orice altă dietă sănătoasă, este bazată pe legume, fructe, fasole, cereale integrale, nuci, măsline şi ulei de măsline, brânză, iaurt, peşte, carne de pasăre, ouă şi vin. Aceste alimente aduc în organism toți macronutrienții necesari, de o manieră echilibrată, împreună cu alte mii de micronutrienți, de tipul antioxidanților, vitaminelor, mineralelor şi fibrelor, care lucrează împreună pentru a furniza energie organismului şi pentru a-l proteja împotriva bolilor cronice.

Dieta mediteraneană încurajează consumul de fructe şi legume proaspete, de sezon. De obicei, reţetele mediteraneene sunt simple şi sunt caracterizate de  tendinţa de a păstra ingrediente cât mai aproape posibil de starea lor naturală. În bucătăria mediteraneană, alimentele sunt rareori prăjite în ulei.

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile dietei mediteraneene, iată ce trebuie să faci:

 • Limitează consumul de carne roşie. Ia proteinele mai mult din fasole, nuci, peşte şi din alte plante – Aceste alimente nu sunt doar o sursă de proteine, ci adăugă alimentației fibre si antioxidanți valoroși și scad, în acelaşi timp, aportul de grăsimi saturate. În bucătăria mediteraneană, garnitura este felul principal, iar carnea este  doar aroma.
 •  Mănâncă o mulţime de fructe şi legume – Popoarele mediteraneene mănâncă până la 9 porţii de fructe şi legume proaspete zilnic.
 • Utilizează uleiul de măsline şi alte uleiuri pe bază de plante pentru gătit – Uleiul de măsline este favoritul mediteraneenilor, deoarece este plin de componente sănătoase, cum ar fi grăsimile mononesaturate şi antioxidanţi, potriviți pentru combaterea bolilor. Cel mai bun ulei de măsline este cel presat la rece, extravirgin.
 • Savurează carbohidrații sănătoși –  Cerealele integrale sunt cea mai bună opţiune, deoarece sunt bogate și în carbohidrați complecși, și in fibre. Cartofii și mamaliguța, care este făcută din făină de porumb, sunt, de asemenea, frecvent utilizate ca aport de amidon in dieta mediteraneană.
 • Mănâncă peşte – Peştele are conținut scăzut grăsimi şi are puține calorii. Deasemenea, conţine acizi graşi omega-3, care sunt buni pentru inimă și creier. Este recomandat să se servească peşte o dată sau de două ori pe săptămână.
 • Coace, fierbe, sau pregătește la grătar alimentele, nu le prăji. Alimentele fierte în ulei nu-și au locul în această dietă.
 • Folosește ierburi şi condimente pentru a da aromă alimentelor și redu sarea.
 • Adaugă dietei brânză şi iaurt, cu conținut scăzut de grăsimi. Aceste lactate sunt excelente surse de calciu.
 • Bea apă şi vin. Conform dietei mediteraneene, trebuie băute şase pahare de apă în fiecare zi şi un pahar sau două de vin roşu, dacă îți plac băuturile alcoolice.

Beneficiile dietei mediteraneene

 • Dieta tradiţională mediteraneeană reduce riscul bolilor de inimă, incidența cancerului și a mortalității cauzate de cancer, precum și incidenţa bolilor Parkinson şi Alzheimer.
 •  Dieta mediteraneană a fost asociată cu un nivel mai mic de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL)-colesterol “rău” care poate bloca arterele.
 • Multe fructe și legume de dieta mediteraneană au un conținut ridicat de antioxidanți şi vitamine (D, K, E) care cresc densitatea minerală osoasă.
 •  Dieta mediteraneană conţine alimente anti-inflamatorii care ajută la menținerea unui  imunitar mai puternic.
 • Schimbând stilul de a mânca cu dieta mditeraneeană,  poți pierde în greutate, încet, dar sănătos.
 • Dieta mediteraneană încurajează practicarea de exerciţii fizice.
 •  Persoanele care aderă la principiile dietei mediteraneene tradiţionale tind să trăiască mai mult.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.