web
analytics

Dieta pentru controlul alimentației emoționale de la autorul cartii “Cum pot pierde în greutate oamenii care simt prea mult”

Când oamenii mănâncă ca răspuns la o suferinţă emoţională şi nu pentru că le este foame, ei se alimentează compulsiv, emoțional. Pentru majoritatea dintre noi, alimentația emoţională este o metodă de a obține un oarecare confort psihic după un dezechilibru emoțional.feel_too_much Colette Baron-Reid

Alimentația emoţională este declanşată de foamea emoţională şi chiar dacă, fizic, stomacul este plin, o tendință compulsivă de a mânca îi îndeamnă pe oameni să mănânce mai mult. Din păcate, la nivel fizic, rezultatul acestui fenomen înseamnă kilograme în plus, adăugate greutății corporale, în timp ce la nivel psihologic, rezultatul este un sentiment suplimentar de vinovăţie cauzată de mâncatul în exces. Potrivit lui Jane Jakubczak, profesor la Universitatea din Maryland, 75% din  cazurile de supraalimentare sunt cauzate de emoţii, astfel încât controlul corespunzător al acestora este foarte important. Alimentația emoţională este o situaţie care ar trebui să fie gestionată cu atenţie, pentru că oamenii care mănâncă prea mult pentru a fi capabili să facă faţă unui anumit sentiment, sunt la un pas de tulburările de alimentaţie.

În cartea “Cum pot pierde în greutate oamenii care simt prea mult“, autoarea Colette Baron-Reid prezintă un program în patru pași, de opt săptămâni pentru gestionarea mâncatului cauzat de stresul emoţional. Programul pentru pierdere în greutate pentru cei ce mănâncă emoțional nu este un program de slăbire tipic, cu sfaturi prescriptive.

Potrivit lui Colette Baron-Reid, pentru a determina dacă ești o persoană care mănâncă emoțional, trebuie să răspunzi la următoarele întrebări:

 • Te simți  copleşit de emoţiile resimțite de anumite persoane din apropierea ta?
 • Cauți să consumi alimente care îți produc senzația de confort psihic, în special seara?
 • Ai tendința să te îngrași în perioadele stresante?
 • Te temi că nu îți vei putea controla niciodată stilul de a mânca?

Răspunsul pozitiv la aceste întrebări te situează în categoria celor ce mănâncă pe bază emoțională, ceea ce înseamnă că ar trebui să urmezi dieta 8 săptămâni pentru oamenii care ”simt prea mult”.

Baza programului presupune învăţarea unui mod de a gestiona încărcătura emoţională a evenimentelor şi determinarea unor limite sănătoase pentru empatia emoțională. Acest lucru este prezentat ca un proces de patru pași, care include exerciţii practice şi un jurnal scris.

Programul presupune mai ales transformarea propriului eu, a modului de a reacționa la evenimentele cu o importantă încărcătură emoțională. Scopul programului este de a-i ajuta pe cei afectați cum să combată motivele psihologice ale alimentației compulsive.

Pentru a controla alimentația emoţională, ar trebui să:

 • Identifici ceea ce declanșează în cazul tău comportamentul de a mânca emoţional;
 •  Înlocuiești nevoia de a mânca cu o altă activitate plăcută.
 • Când nu poți controla nevoia de a mânca, înlocuiește, cel puţin, mâncarea junk food cu ceva mai sănătos.
 • Mănâncă porții mai mici de alimente ce-ți dau confort psihic; limitează consumul la 4 muşcături.
 • Încearcă  să te orientezi către o alimentație organică, pe bază de plante cultivate local;
 • Evită alimentele procesate şi toate alimentele modificate genetic;
 • Mănâncă alimente vegetariene pentru a nu empatiza cu emoţiile transmise de animalele de la care provin laptele, ouăle, carnea; dacă nu poți deveni vegetarian, moderația este cheia când vine vorba de consumul de produse de origine animală ;
 • Fii atent la modul în care corpul tău răspunde la diferite alimente; descoperă ce te ajută să combați tendința de a mânca emoțional.

Alimentele organice şi sezoniere de tipul quinoa, tăiței de hrișcă, pâine integrală, tofu, lapte de soia, miso, năut, proteine din mazăre, linte, fasole, unt de migdale, nuci crude şi seminţe, ouă, popcorn, ulei extra-virgin de cocos, ulei de măsline extra-virgin, ierburi şi condimente naturale, ștevie ar trebui să fie baza dietei consumatorilor compulsivi.

Planul de control al alimentației emoţionale include și exerciţii fizice. Scopul lor este de a elibera emoțiile acumulate în exces în timpul zilei.

ARGUMENTE PRO:

 • Ajută la conștientizarea stilului de a mânca și duce la slăbire pentru că oamenii devin capabili să controleze mâncatul emoțional.
 • Se adresează motivului ascuns pentru excesul de greutate, care, combătut, permite eliminarea excesul de kilograme, pentru totdeauna.
 • Nu este o dieta restrictivă; există doar câteva reguli de urmat atunci când vine vorba de alimente.
 •  Încurajează activitatea fizică zilnică și beneficiile sale pentru sănătate.

ARGUMENTE CONTRA:

 • Nu oferă un plan de dietă bine structurat, astfel încât, pentru oamenii care au nevoie de orientări stricte pentru controlul supraalimentării, acesta s-ar putea să nu funcționeze.
 • Poate trece ceva timp până când pierderea în greutate să survină.
 • Nu include un anumit meniu zilnic orientativ sau reţete.
 • Practic, nu este o dietă propriu-zisă, ci un stil de viața ce include referiri și la aspectul alimentar, focusându-se pe rezolvarea unor mici probleme de natură psihologică.

 

 

everydiet.org

webmd.com

 

One comment

 1. Arhi, sper ca iti aduci aminte ca sunt in ultmuil an la medicina.Cine a zis ca oul nu are colesterol e handicapat rau.Adultii nu au voie sa consume mai mult de doua oua pe saptamana altfel se depune placa de aterom in veselie.LDL (low-density lipoprotein) colesterol creste in draci.Copiii au voie chiar si 4-5 oua pe septamana.Ai grija la sanatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.