web
analytics

Dieta Prasouda- o dietă sănătoasă, potrivită pentru a pierde în greutate

Considerată una dintre dietele cele mai sănătoase, dieta Prasouda este, de fapt, mai mult decât o dietă: este un mod de viaţă sănătos.

Dieta Prasouda, cunoscută și sub denumirea de dieta mediteraneană, își are originile în țările mediteraneene: Grecia, Italia,  Spania. Numele dietei vine, de fapt, de la o mică insulă stâncoasă situată aproape insula Andros din Grecia. Dieta este așadar specifică pentru populatiile mediteraneene, în rândul cărora ratele de obezitate și de mortalitate cauzate de boli de inimă sunt mult scăzute comparativ cu alte zone dezvoltate din lume.

Dieta constă într-o abordare naturală a alimentației, ceea ce înseamnă că produsele alimentare nesănătoase de tipul fast-food și super-procesate sunt interzise de planul de dietă. Se mănâncă doar alimente naturale și proaspete. Mesele zilnice includ cantităţi mari de fructe, legume, cereale (pâine şi cereale), semințe, nuci, fasole (leguminoase), ulei de măsline, produse lactate, peşte (mai ales), pui, puțină carne roșie (de vită sau de miel), vin şi ouă. Piramida  alimentară specifică dietei Prasouda este formată din 10% cereale integrale, 10% măsline ulei, 20% carne (mai mult peşte şi pui) şi peste 60%, fructe și legume. Felurile de mâncare sunt ușor de gătit, dar combinațiile de alimente şi reţetele sunt gustoase şi abundente.

Dieta Prasouda presupune timp pentru a servi în tihnă mâncărurile. Cinele, de exemplu, pot dura  și o oră. Mâncatul lent dă organismului suficient timp pentru ca mesajul că stomacul se umple să ajungă la creier. De obicei, mesele încep cu o salată care elimină mare parte din senzația de foame, astfel încât în momentul care se ajunge la felul de mâncare principal, stomacul este deja plin. Cele mai multe feluri de mâncare sunt servite cu un pahar de vin.

Vinul este, de fapt, parte din dietă. Consumat în cantităţi moderate, vinul are proprietăți benefice. Flavonoidele din vin funcționează ca antioxidanți, care reduc riscul de boli cardiovasculare.

Uleiul de măsline este, fără îndoială, o altă parte importantă a dietei Prasouda. Principalul motiv pentru care acest ulei este atât de important pentru dietă este acela el conține grăsimi monosaturate şi acizi graşi Omega 3. Consumul de ulei de măsline scade nivelul de colesterol LDL,  previne înfundarea vaselor de sânge, accidentele vasculare cerebrale şi atacurile de inimă.  Acizii grași Omega 3 şi 6 din uleiul de măsline şi peşte îmbunătăţesc  funcţiile cerebrale şi influenţează producerea serotoninei. Serotonina este un drog natural al fericirii,  produs de creierul uman, care luptă împotriva depresiei.

Oamenii care trăiesc în stilul de viaţă Prasouda sunt mai sănătoși, mai fericiţi şi trăiesc mai mult. Corpul lor este suplu întreaga viaţă. Cu aceasta dietă, se pot pierde până la 3-4 kg pe lună, fără înfometare. Spre deosebire de orice altă dietă, dieta Prasouda te face să te simți sătul, astfel încât cei care țin dieta au succes în a scăpa de kilograme și în a se menține ulterior la o greutate ideală. În tot timpul dietei,  se bucură de energie, de somn liniștit şi  de o stare de sănătate mai bună. Dieta îmbunătăţeşte funcțiile mentale, crește speranţa de viaţă, scade riscul de hipertensiune arterială şi de accidente vasculare cerebrale, scade șansele de a dezvolta Alzheimer şi diabet zaharat de tip 2.

Plan de dietă Prasouda, de o zi:

MIC DEJUN:

–        Două felii de pâine de secară cu soia si floarea soarelui, unse cu foarte puțină margarină cu conţinut scăzut de grăsime;

–        30 g somon afumat;

–        50 g de roșii și ceapă;

GUSTAREA DE DIMINEAŢĂ:

-150 de grame de brânza de vaci slabă;

PRÂNZ:

-1 farfurie de supă de ciuperci , cu legume fierte, cu un pic de ulei de măsline;

-100 g cod la cuptor;

-3 linguri de cartofi  fierți;

-100 g de salată verde, cu ulei de măsline şi suc de lămâie;

GUSTAREA DE DUPĂ-AMIAZĂ

-1 cană de lapte degresat;

-1 ceașcă de fructe de sezon ( zmeură, mure, căpşuni):

CINA:

-150 de grame de roșii si castraveți;

-40 g de cuşcuş fiert;

-2 felii de șuncă.

Suporterii din dietei  Prasouda recomandă antrenamente cardiovasculare moderat spre intense cel puțin o dată pe săptămână. Idealul ar fi să se facă trei-cinci sedințe de câte 30-60 minute de  antrenament fizic intens pe săptămână. Exercițiile fizice zilnice suntcea mai bună opţiune posibilă pentru sănătate. Intensitatea  antrenamentului  depinde de nivelul actual al condiției fizice, dar scopul este îmbunătățirea acesteia prin exercițiu zilnic.

 

Citeste mai mult:

• theprasoudadiets.com

 

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.