web
analytics

Este micul dejun masa cea mai importantă a zilei?

Uneori, dimineaţa devreme, înainte de a ajunge la serviciu, abia de reușești să mănânci un covrig sau o brioşă şi să bei o ceaşcă de cafea. Alteori, reușești să mănânci un adevărat mic dejun cu ouă şi şuncă. Iar alteori nu mănânci absolut nimic. Cum ar trebui să fie micul dejun, de fapt?

eggs-benedictDacă mănânci cantităţi moderate de produse alimentare la momentul potrivit,  îți poți  menţine nivelul de energie şi, totuși, poți să pierzi în greutate. Un asemenea moment potrivit  este și micul dejun.

Fiecare persoană ar trebui să înceapă ziua cu această masă, pentru că, după şase sau şapte ore de somn, corpul şi creierul au nevoie de combustibil pentru a susţine activităţile din ziua care abia începe.

Iată din ce motive nu ar trebui să sări peste micul dejun:

1. Cum am menţionat înainte, micul dejun oferă energia necesară de care corpul tău are nevoie pentru a funcţiona la parametri optimi până la prânz. Cu ajutorul micului dejun, vei avea energie pentru a face mai multe lucruri, mai bine. Studiile au aratat că persoanele care servesc micul dejun au rezultate mai bune datorită îmbunătăţirii funcţiilor cognitive.

2. Micul dejun dă un impuls corpului tău ca să producă enzimele necesare pentru a metaboliza grăsimile, ajutându-te să pierzi în greutate. S-a dovedit că persoanele care consuma micul dejun pot mai ușor să își menţină o greutate optimă, pentru că micul dejun  face metabolismul să ardă mai repede caloriile până la următoarea masă.

3. Te poate face să te simți sătul, astfel încât nu vei tânji după fel de fel de gustări nesănătoase pe tot parcursul dimineţii. Mai mult, dacă te decizi să nu mănânci micul dejun, te vei simți atât de înfometat la  masa de prânz, că vei mânca  mai multe alimente decât în mod normal, lucru ce anulează caloriile pe care le-ai economisit sărind peste micul dejun.

Atunci când planifici micul dejun, amintește-ți că acesta trebuie să includă o sursă sănătoasă de proteine și o mulțime de fibre. Această combinaţie satisface foamea şi te ajută să te simți sătul până la ora pranzului. Sursa de proteine poate fi carnea slabă, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, ouăle sau fructele cu coajă lemnoasă şi untul de arahide. Pentru fibre, poți mânca alimente cum ar fi:  fructe, legume şi cereale integrale. Evită alimentele bogate în grăsimi și calorii dacă este vorba de micul dejun. Unele alimente cum ar fi cerealele pentru micul dejun cu adaos de zahăr, produsele de patiserie, carnea grasă și procesată, cum ar fi şunca şi cârnaţii bogați în grăsimi saturate și sodiu și orice alt aliment cu adaos de zahăr, sodiu, grăsimi saturate şi multe calorii ar trebui fie scoase complet de pe lista de mic dejun.

Dacă ești de părere că nu ai suficient timp dimineața pentru micul dejun, amintește-ți că această masă nu trebuie să fie ceva extravagant sau complicat și nu ar trebui să ia mult timp pentru pregătire.  Un ou de fiert tare şi o felie de pâine prăjită 100% din cereale integrale, cu un pahar de suc de fructe este un mic dejun simplu şi sănătos. Un bol de cereale integrale cu iaurt și cereale cu fructe de padure este o altă opţiune bună.

Pentru cei care cred că, într-adevăr, nu pot mânca micul dejun dimineaţa devreme, îl pot diviza în două mici mese. Pot mânca ceva înainte de a pleca la muncă, ca un biscuite de cereale integrale, un ou fiert, sau o ceaşcă mică de iaurt şi, la una sau două ore mai târziu, se poate lua o scurtă pauză de la muncă, pentru a servi un măr sau o mână de nuci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.