web
analytics

Exercițiile fizice, remediu al depresiei

Women exercising in a fitness centerSedentarismul, o problemă modernă

Oamenii sunt mai puțin activi în zilele noastre, partial din motivul că tehnologia ne-a făcut viețile mai ușoare. Puține persoane mai efectuează muncă manuală și foarte puțini dintre noi au slujbe care să implice efort fizic. Toate activitățile noastre sunt mult mai puțin solicitante acum din punct de vedere al efortului fizic depus.

Inactivitatea este un ucigător silențios, de fapt. Comportamentul sedentar este foarte nociv pentru sănătatea noastră, crescând astfel riscul multor boli cronice, precum bolile de inimă, diabetul, precum și creșterea în greutate și obezitatea.

Nu numai că ar trebui să încercăm să ridicăm gradul de activitate al activităților noastre, însă ar trebui redus și timpul pe care îl petrecem stând jos.

Beneficiile exercițiilor fizice

Deși suntem convinși că deja știi că activitatea fizică este importantă, dorim totuși să aducem în discuție importanța acesteia pentru asigurarea unei vieți mai bune. Știai, de exemplu, că exercițiile fizice reduc anxietatea și stresul, riscul de hipertensiune, diabet, boli cardiace, insomnia, obezitatea și probabilitatea demenței? Că îmbunătățesc nu numai funcționarea fizică, ci și cea cognitivă? Că un pic de exercițiu poate dubla forța musculară la persoanele de 87 de ani? Ba chiar mai mult, cercetările psihologilor demonstrează că exercițiul poate fi cel mai de încredere declanșator al stării de fericire (Lyubomirsky, 2008).

Tal Ben-Shahar, unul dintre cei mai populari profesori de la Universitatea Havard, consideră că lipsa exercițiului este ca și cum ai lua depresive. Iată de ce. Un studiu faimos a comparat trei grupuri de pacienți cu depresie. Primului grup i-au fost prescris anti-depresive, celui de-al doilea grup i s-a recomandat exerciții de gimnastică aerobică, iar celui de-al treilea grup i s-a recomandat o combinație a celor două. Indiferent de tipul regimului tratamentului oferit, cei mai mulți pacienți și-au îmbunătățit starea patru luni după ce au fost implicați în proiect. Totuși s-au constatat rezultate surprinzătoare după șase luni, când 38 % din participanții din primul grup (cei cărora li s-au administrat anti-depresive) au recăzut în depresie, la fel și 31 % din cei din grupul cu terapie combinată, pe când doar 9% din grupul celor care au practicat doar exerciții fizice au suferit din nou de depresie (Babyak et al., 2000).

Multe persoane găsesc o eliberare emoțională prin activitatea fizică. Activitatea fizică îți ocupă mintea și te ajută să pui deoparte listele lungi cu chestiile pe care le ai de făcut și situațiile frustrante – cel puțin temporar. Exercițiile reduc de asemenea cortizolul, hormonul stresului, eliberând hormonii fericirii, endorfinele. După efectuarea unor asemenea exerciții, este normal să simți o îmbunătățire a dispoziției tale.

Așadar, atunci treci printr-o perioadă când nu te simți în apele tale, chiar dacă exercițiile fizice sunt ultimul lucru care ți-ar trece prin cap să îl faci, noi îți recomandăm cu încredere să treci pe la sala de gimnastică sau să faci ceva mișcare afară, în loc să stai întins în pat frământându-te.  O oră de aerobic, exerciții de stretching sau joggingul s-ar putea să fie exact ceea ce îți trebuie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.