web
analytics

Infertilitatea masculină: este posibil ca spermatozoizii soțului tău să fie cauza pentru care nu rămâi însărcinată?

Nu te păcăli cu gândul că infertilitatea este un fenomen rar. Unul din șase cupluri de vârstă reproductivă se confruntă cu infertilitatea și atât factorii masculini, cât și cei feminini pot contribui la această problemă de cuplu.

Unii experți consider că diferite aspecte ale vieții noastre moderne, precum dieta, condiția fizică și factorii de mediu contribuie la apariția acestei probleme și influenteaza negativ cantitatea și calitatea spermatozoizilor bărbaților.

Dacă dorești să crești șansele de concepție în mod natural, este vital ca tu și partenerul tău să conștientizați care sunt capcanele societății actuale.

Cum poate stilul de viață să aibă impact asupra fertilității masculine?calitate sperma

Steroizii anabolizanți și alte substanțe destinate să îmbunătățească performanțele fizice pot avea un impact serios asupra spermatozoizilor. Astfel, nu numai sportivii profesioniști sunt în pericol în căutarea condiției corporale perfecte. Consumul acestor substanțe poate reduce producția de spermatozoizi și micșorarea testiculelor.

Experții în infertilitatea masculină explică că aceasta se întâmplă deoarece aceste substanțe împiedică creierul să stimuleze organele reproductive să producă testosteron, astfel încât nivelul de testosteron din testicule scade în comparație cu cel existent în restul corpului, unde nivelurile vor fi normale sau chiar peste medie datorită suplimentelor.
Renunțarea la steroizi poate de asemenea cauza o pierdere a energiei, scăderea apetitului sexual și instalarea unei stări de oboseală, astfel încât dacă știi sau bănuiești că soțul tău utilizează astfel de suplimente va trebui să îl avertizezi cu privire la aceste riscuri. În cele mai multe cazuri, spermatozoizii își revin, însă, în cazul consumatorilor înrăiți de steroizi, ar putea să nu mai atingă un nivel normal de fertilitate pentru tot restul vieții!
Știai că temperatura ridicată provenită de la laptop poate reduce nivelurile de fertilitate ale bărbaților?
Există raporturi recente care sugerează că undele calde provenite de la laptop pot determina spermatozoizii să dobândească o formă anormală și să scadă în număr. Spermatozoizii cu forme anormale au o capacitate redusă de a înota încetinind astfel ritmul de înaintare către ovocit.

De asemenea există cercetări asupra efectului tehnologiei wireless asupra calității spermatozoizilor. Astfel, cercetătorii de la Nascentis Centre for Reproductive Medicine din Cordoba, Argentina și de la Eastern Virginia Medical School au constatat că spermatozoizii sunt mai puțin capabili să se deplaseze și își modifică structura genetic odată cu creșterea tamperaturii și prezența semnalului Wi-Fi.

În comparație, spermatozoizii observați la aceeași temperatură, dar în absența condiției Wi-Fi, au avut o mobilitate mult mai bună. Această cercetare a fost realizată în condiții artificiale, astfel încât sunt necesare și alte demersuri științifice, dar cu siguranță se merită să nu pierdem din vederea cest aspect atunci când dorim să concepem un copil.

Care sunt opțiunile chirurgicale?
Dacă partenerul tău are un număr redus de spermatozoizi, o opțiune ar putea fi TESE (Testicular Sperm Extraction, puncție testiculară). Aceasta este o tehnică chirurgicală relative nouă care se efectuează sub anestezie generală. Se realizează o incizie pe scrot, iar testiculele sunt explorate cu ajutorul unui microscop.

Cum poate o dietă să influențeze fertilitatea masculină?

O dietă precară și lipsa activității fizice pot avea un impact important asupra șanselor de a concepe pe cale naturală. Nutriționista Neema Saviddes,de la Harley Street Fertility Clinic, Marea Britanie, explică, de exemplu, că un indice de masă corporal redus sau crescut poate constitui o barieră când încerci să ai un copil, astfel încât corectarea greutății devine obligatorie. Câteva schimbări ale dietei pot influența semnificativ calitatea și cantitatea spermatozoizilor și te pot ajuta să îmbunătățești problemele de sănătate conexe.

Există anumite mâncăruri care îmbunătățesc calitatea spermatozoizilor, cum ar fi carnea de pui, de curcan, nucile, toate bogate în zinc. Acest element nutritive cheie stimulează motilitateas permatozoizilor și îndepărtează estrogenul din corpul masculin (care este asociat cu numărulscăzut de spermatozoizi).

Peștele, ouăle și ciupercile furnizează organismului seleniu, care este esențial în producerea de testosteron, în timp ce somonul și carnea de vită conțin vitamina B 12 care îmbunătățește numărul de spermatozoizi.

În final, aportul de vitamin C (asigurat de kiwi, portocale, sparanghel, migdale, avocado șiroșii) poate optimiza viabilitatea și mobilitatea spermatozoizilor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.