web
analytics

Învață-ți copilul să mănânce corect, pentru a evita kilogramele în plus

eating 1Este destul de tentant ca, atunci când ajungi acasă, după o zi de muncă, să îi dai copilului să mănânce numai ce vrea el. Totuși, pe termen lung, nu îi faci niciun serviciu. Un copil nu poate ști ce este bun pentru el și curând te vei trezi că vrea să mânânce, spre exemplu, numai cereale cu lapte sau numai cartofi prăjiți. Din păcate, majoritatea copiilor nu aleg să mănânce numai lucruri sănătoase, de genul legumelor, ci aleg alimente sau feluri de mâncare care sunt foarte bogate în calorii și care nu sunt echilibrate nutrițional. Acest lucru poate duce, în timp, la instalarea obezității.

Totuși, nu este cazul să deveniți obsedați de greutatea copiilor și să-i țineți la regim, dar dacă observați că greutatea pare să fi  scăpat de sub control, trebuie să luați unele măsuri pentru ca acest lucru să nu se agraveze. Nu uitați că, în ultimii ani, rata obezității a crescut alarmant în rândul copiilor.

Pentru a vă asigura ca domnișoara sau cavalerul dumneavoastră nu acumulează kilograme în exces, este bine să îi cântăriți și să îi măsurați regulat. Astfel îi veți putea compara curba de greutate cu limitele normale. Curba de greutate specifică vârstei sale o puteți găsi în carnetul său de sănătate/vaccinări.  Pe lângă evoluția în sine a greutății, trebuie să îi urmăriți indicele masei corporale. Acesta se calculează prin raportarea greutății la înălțime (la pătrat) și se evaluează după vârstă și după alte câteva criterii medicale. Este știut că, în primele luni de viață, indicele masei corporale crește foarte mult, pentru a atinge valori maximale în jurul vârstei de 1 an. O dată ce începe să meargă, această curbă începe să descrească lent, până la vârsta de 6 ani, când își reîncepe traseul ascendent.

Pe la vârsta de 3 ani, este posibil să apară salturi în creșterea în greutate a copilului. Pentru a le ține sub control, dar și pentru a-l învăța cu obiceiuri alimentare bune, trebuie să respectați câteva reguli:

  • Pregătiți-i copilului 4 mese pe zi: mic dejun, prânz, gustare și cina.
  • Mesele trebuie să fie compuse din porții mici și nu este cazul să îi dați o altă porție, dacă nu a cerut-o.
  • Ca regulă, lăsați copilul să mănânce în ritmul său. Majoritatea copiilor mănâncă încet. Temperați-l doar dacă mănâncă prea repede, fără să mestece mâncarea bine.
  • Obișnuiți-l cu fructe și legume.
  • Evitați alimentele prea grase sau prea dulci.
  • Limitați consumul de băuturi răcoritoare dulci. Rezervați-le  pentru ocazii speciale, cum ar fi aniversările sau petrecerile în famile.
  • Alungați din dulapuri ”rezervele”dulci. Micile surprize devin, cu timpul, obiceiuri, lucru ce trebuie evitat.
  • Încurajați-vă copilul să facă efort. Orice fel de mișcare fizică, indiferent că este vorba de un sport organizat sau de o simplă plimbare în parc, este importantă pentru starea de sănătate  a copilului dumneavoastră.
  • Limitați timpul petrecut în fața televizorului sau a calculatorului. Filmele și jocurile pe calculator înseamnă inactivitate și o provocare la ronțăit.

TOATE ACESTE OBICEIURI BUNE/REGULI SE APLICĂ TUTUROR MEMBRILOR FAMILIEI. MICUȚUL TĂU NU TREBUIE SĂ SE SIMTĂ FRUSTRAT SAU PEDEPSIT DACĂ ARE BURTICA MAI ROTUNJOARĂ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.