web
analytics

Mami, mă doare, mami!!!! -durerea copilului tău-

Încă din a treisprezecea săptămână de viață fetală, căile nervoase care transmit stimulul dureros către cortexul cerebral devin active. Așadar, noul-născut simte, cu certitudine, durerea, iar, din păcate, pe parcursul evoluției sale, copilul va avea nenumărate ocazii să experimenteze durerea. Loviturile, căzăturile, arsurile, bolile și alte fel de fel de accidente sunt inerente copilăriei, iar prin ele copilul face cunoștință cu durerea. Ele nu trebuie neglijate sau banalizate, ci tratate cu toată seriozitatea atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere al reconfortării psihice.

Cum știm când îl doare ceva pe copil?

Cu cât este copilul mai mic, cu atât e mai greu să îți dai seama ce îl doare și cât de tare îl doare. Vârstele cele mai dificile sunt cele foarte fragede.

În primele 6 luni de viață, presupunem că bebelușul simte durere atunci plânge, țipă, are o expresie facială crispată, este agitat și doarme foarte rău. Aceste manifestări trebuie tratate cu maximă atenție. Pe de o parte trebuie de identificat dacă este vorba, într-adevăr, de durere și trebuie determinată și îndepărtatată sursa acesteia. Uneori, aceste semne indică foame, stress, oboseală sau anixietate, nu neapărat durere. Dacă simptomele persistă un timp mai îndelungat, cereți sfatul pediatrului.

Între 6 și 18 luni, plânsetele și țipetele pot indica, pe lângă durere, tristețe și furie. Abia după 18 luni, copilul știe să localizeze durerea și, eventual, să arate unde îl doare.

După 2 ani, lucrurile devin mult mai clare în ceea ce privește exteriorizarea durerii. Copilul arată ce îl doare prin intermediul limbajului corporal sau prin intermediul cuvintelor, odată ce a deprins vorbirea. Prin intermediul limbajului corporal, copilul ne comunică faptul că îl doare ceva atunci când ia o poziție antalgică (spre exemplu, se ghemuiește cu picioarele strînse sub corp dacă îl doare burtica sau ține brațul nemișcat dacă s-a lovit la mână).

Între 2 și 6 ani, copilul nu face disticție între cauza și consecința durerii și nici nu stabilește clar o legătură între tratament și ameliorarea durerii. Oricum comunică prin toate mijloacele care îi sunt la îndemână faptul că îl doare ceva. În preajma vârstei de 6 ani, apare teama unei afectări mai profunde a corpului, a dispariției sale sau chiar a morții. La durerea propriu-zisă sunt adăugate fel de fel de temeri, lucru ce duce la o exacerbare a manifestării durerii.

Cum alinăm durerea copilului?

În primul rând, copilul trebuie liniștit, pentru a obține de la el informații cât mai clare în privința a ceea ce îl doare. În funcție de vârsta copilului, trebuie să îi explicați clar și calm ceea ce se întâmplă. Dacă este vorba de o cauză minoră, ce poate fi tratată cu puțin paracetamol sau ibuprofen, nu ezitați să îi administrați medicația chiar dumneavoastră, dar dacă aveți vreun dubiu cu privire la sursa durerii, adresați-vă specialistului.

Plansul copilului poate fi provocat de multe cauze. Poti afla care sunt cele mai frecvente 12 cauze ale plansului la bebelus in articolul acesta: http://hainecopii.net/12-cauze-comune-ale-plansului-la-bebelusi/

  • LAROUSSE- ”Copilul  tău, de la naștere la 6 ani”, RAO, 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.