web
analytics

Medicamente de slăbit eliberate pe bază de rețetă

slimming pillsMedicamentele pentru slăbit eliberate pe bază de prescripție medicală sunt pentru multe persoane obeze ultima speranță de a ajunge la o greutate cât de cât apropiată de cea ideală. Medicamentele eliberate cu rețetă nu sunt indicate persoanelor care doresc să piardă un număr mic de kilograme și nici copiilor cu vârste mai mici de 16 ani.

Pastilele de slăbit, în funcție de substanța activă conținută, acționează fie la nivelul sistemului nervos, fie la nivelul tubului digestiv. Există mai multe modalități de acțiune a acestor medicamente, în vederea activării procesului de slăbire:

  • inhibarea poftei de mâncare;

Aceste  medicamente acționează la nivelul sistemului nervos și conțin substanțe ca sibutramine, diethylpropion și phentermine, care creează senzația de saturație în condițiile în care se consumă cantități foarte mici de alimente.

  • blocarea asimilării grăsimilor din alimente

Substanța activă din aceste pastile este, cel mai des,  orlistat-ul, care acționează ca un blocant al grăsimilor când se consumă alimente grase.  Grăsimile ingerate nu sunt absorbite în organism, ci se elimină prin scaune.

  • la nivel metabolic, prin creșterea ratei metabolismului

Creșterea artificială a metabolismului sau a vitezei cu care corpul descompune, transformă în energie și utilizează nutrienții din alimente este o metodă de slăbire consacrată de mult timp. Majoritatea pastilelor de slăbit conțin componenți chimici care acționează și în sensul sporirii ratei metabolice.

Pe piata românească, printre cele mai cunoscute medicamente de slăbit care se eliberează pe bază de rețetă, se enumeră:

  • Regenon R

Acțiune: la nivelul sitemului nervos

 Se recomandă pacienților cu obezitate severă, care au un indice al masei corporale de cel puțin 30 kg/m2 și care care nu au obținut rezultate numai cu un regim corespunzător pentru reducerea greutății. Substanța activă este amfepramona, un simpatomimetic cu acțiune indirectă, ce aparține grupei de anorexigene. Substanțele din această grupă acționează prin inhibarea centrului foamei. Întrucât poate da dependență, durata tratamentului este de 4 – 6 săptămâni și nu va depăși în niciun caz trei luni.

Reacții adverse: hipertensiune pulmonară, dependență, sindrom de abstinență, reacții psihotice sau psihoze, stări depresive, nervozitate, agitație, tulburări de somn, vertij, tahicardie, palpitații, hipertensiune, dureri precordiale; izolat- accidente cardiovasculare sau cerebro-vasculare, aritmii, modificari EKG.

  • Xenical

 Acțiune:  la nivel digestiv

Se recomandă în tratamentul obezității împreună cu un regim moderat hipocaloric. Substanța activă este orlistatul. Xenical nu reduce apetitul. Este un inhibitor potent, specific și cu durata lungă de acțiune a lipazelor gastrointestinale. Enzimele inactivate nu pot hidroliza grăsimile alimentare, fiind astfel posibil ca aproximativ 30% din grăsimile consumate la o masă să treacă prin intestin nedigerate.

Reacții adverse: necesitatea mărită sau urgentă de scaun, flatulență (gaze) cu eliminare de balonare, eliminări uleioase sau scaune grase și uleioase.

  • Reductil- din cauza efectelor adverse periculoase, acesta a fost retras de pe piața românească.

Medicul este singurul în măsură să recomande sau nu administrarea acestui tip de medicație. Cea mai buna metodă de pierdere a excesului ponderal și de menținere a unei greutăți sănătoase este aceea de a urma o dietă echilibrată, controlată, care să imprime și îmbunătățirea obiceiurilor alimentare, precum și exercițiul fizic zilnic.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.