web
analytics

Micronutrienti – Mineralele

Mineralele (substanţele nutritive minerale)

micronutrients

Sunt elemente chimice prezente în toate ţesuturile şi fluidele corporale, ele fiind necesare pentru menţinerea anumitor procese fizico-chimice, esenţiale pentru viaţă. Mineralele sunt entităţi separate de alte substanțe nutritive ca proteinele, grăsimile, hidraţii de carbon şi vitaminele; ele reprezintă aproximativ 4% din masa corpului.

Există minerale 103  cunoscute şi cel puţin 18 dintre ele sunt necesare pentru o sănătate bună.

Minerale pot fi clasificate ca macrominerale (minerale esențiale)- calciu, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, sulf şi clorură, microminerale- fier, cupru, cobalt, iod, zinc, molibden, fluor, seleniu şi  oligoelemente (bor, crom, arsenic, siliciu şi nichel).

Ce funcție au mineralele în corpul uman?

Deşi neînsemnate cantitativ, mineralele sunt importante pentru o dietă echilibrată. Organismul uman necesită minerale pentru a converti alimentele în energie, pentru a preveni deshidratarea şi pentru a regla funcţiile sistemelor cardiovasculor, osos şi nervos.

Macromineralele sunt necesare pentru echilibrul fluidelor, transmiterea impulsurilor nervoase, inclusiv în contracția musculară; ele influențează coagularea sângelui, reglează tensiunea arterială şi intervin în metabolismul proteinelor. Deasemenea, asigură starea de sănătate a dinților, oaselor şi a ţesutului conjunctiv.

Micromineralele sunt esenţiale pentru creştere şi dezvoltare; sunt implicate în transportul oxigenului şi în diverse funcţii metabolice. Mineralele, ca și vitaminele, funcţionează ca și coenzime. Ele participă la toate reacţiile enzimatice din organism şi ajută la asimilarea şi utilizarea vitaminelor şi altor nutrienţi.

Deficientul de minerale. Minerale în exces

Deficitul de minerale este definit ca nivelul redus de minerale esențiale în organism. O concentrație scăzută a unui mineral corespunde acelui nivel a respectivei subtanțe la care funcţia dependentă nu mai poate fi îndeplinită corect. Studiile de laborator au arătat că un nivel foarte scăzut al mineralelor esențiale poate duce la simptome specifice grave, şi în cele din urmă la moarte, din cauza imposibilității îndeplinirii funcțiilor de care sunt responsabili acești nutrienți. La om, este mai posibilă carența unui singur nutrient, decât carența mai multor elemente nutritive. Doar pacienții care suferă de malnutriţie pot prezenta carențe multiple. Conţinutul de minerale din corp poate fi măsurat prin testarea probelor de sânge, urină sau păr.

Un nivel scăzut de minerale poate apărea pentru că produsele alimentare nu mai sunt atât de bogate în minerale precum erau odată. Fructele, legumele și cerealele cultivate într-un sol deficitar în minerale sunt, la rândul lor, deficitare în acești nutrienți. Scăderea nivelului de minerale din sol este cauzată de agricultura intensivă și de utilizarea în exces de pesticide, erbicide şi îngrăşăminte.

Cele mai frecvente tulburări date de nivelul scăzut de minerale sunt: hipocalcemia si osteoporoza (deficit de calciu), nivelul de calciu redus în sânge (deficit de magneziu sever), anemia (deficit de fier), sistem imunitar slab, sensibil la boli (seleniu), guşă (deficit de iod), hipofosfatemie (niveluri scăzute fosfor).

Consumul în exces de minerale poate afecta, de asemenea, sănătatea. De exemplu, prea mult calciu în sânge poate provoca vărsături, pierderea poftei de mâncare, creşterea cantității de urină şi neregularități de ritm cardiac. Un nivel ridicat de magneziu în sânge poate duce la probleme cu inima sau la dificultăţi de respiraţie. Otrăvirea cu cupru provoacă vărsături şi diaree. Nivelurile toxice de seleniu sunt rare, dar, dacă apar, pot duce la probleme gastro-intestinale, pierderea părului, oboseală, iritabilitate și la o ușoară deteriorare a nervilor.

Surse de minerale

Mineralele sunt imposibil de secretat de organismele vii, ele provenind din sol, de unde sunt absorbite de plante. Ele trec direct în organismul uman prin includerea în dieta a plantelor sau, indirect, prin consumul de produse animale, care provin de la animale care au consumat plante conținând minerale. Mineralele, de asemenea, pot fi prezente în apa de băut. Conţinutul în acești micronutrienti depinde de locație (compoziţia solului nu este aceeași peste tot) şi de ce fel de apă este folosită (îmbuteliată, de robinet sau de izvor).

Mineralele sunt absorbite mai bine atunci când luate din alimente, nu ca și supliment. Rezerve bogate de minerale se găsesc în: fasole, morcovi, nuci, stafide, orez brun, caise, usturoi, spanac, semințe de susan, țelina, ciuperci, spanac, mere, roșii, căpșuni, banane, lămâi, portocale, ananas, castraveți, varza de Bruxelles, sfecla roşie, ouă, ton, miere, drojdie de bere, fructe de mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.