web
analytics

Microorganisme benefice: Probioticele

Probioticele sunt microorganisme benefice pentru sănătate, care ajută la menținerea balanței normale a microflorei intestinale. Aceste microorganisme pătrund în organism prin intermediul alimentelor, înmulțindu-se în intestine.

 probioticeExista mai multe soiuri de probiotice, printre care bifidobacteriile si bacteriile acidolactice, insa nu toate bacteriile acidolactice sunt probiotice.

Ce alimente conțin probiotice?

Câteva dintre produsele probiotice accesibile ar fi: iaurtul, chefirul, brânza de vaci, băuturile din soia, laptele (ne)fermentat, borșul acru, varza murată și castraveții murați, ciocolata neagră, măslinele,  tofu.

Iaurtul

Iaurtul este un aliment probiotic atâta vreme cât în compoziția sa sunt prezenți lacto-bacilii. Iaurtul probiotic contribuie la menținerea sănătății tractului intestinal și urinar.

Chefirul

Chefirul este o  bautură fermentată din lapte, care conține microorganisme, nutrienți, vitamine (A, B1, B2, B6, D, acid folic), minerale (iod, fier, calciu). Procesul de fermentare poate modifica valorile ingredientelor benefice, prin urmare și procentajul diferit de grăsime pentru diversele tipuri de chefir.

Borșul acru

Borsul este un preparat probiotic, viu, care conține vitamine și fermenți activi.

 Murăturile

Murăturile se obțin prin fermentarea acidolactică, naturală, cu tulpini de bacterii probiotice sălbatice (Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides) a legumelor și fructelor proaspete, sănătoase, în saramură. Varza murată conține acid lactic, reglator al microflorei intestinale, și lactobacili benefici pentru întărirea sistemului imunitar și sănătatea colonului.

Beneficiile utilizării probioticelor

  • Susținerea metabolizării carbohidraților complecși și intensificarea arderilor în organism;
  • deoarece 80% din sistemul imunitar își are originea în tractul intestinal, probioticele sunt cele care întăresc sistemul imunitar;
  • eliminarea bacteriilor patogene din intestine și mobilizarea fagocitelor responsabile de neutralizarea agenților patogeni;
  • profilaxia diareei determinată de antibiotice;
  • combaterea candidozei vaginale și a infecțiilor tractului urinar;
  • reducerea simptomelor de balonare și diaree în cazurile de intoleranță la lactoză;
  •  reducerea inflamației ileonului la pacienții care au suferit îndepărtarea chirurgicală a colonului;
  •  prevenția cancerului de colon;
  • combaterea sindromului de intestin iritabil .

Probioticele și pierderea în greutate

S-a demonstrat că indivizii cu un regim alimentar bogat în probiotice sunt cei care reușesc să își mențină greutatea la un nivel optim, pe când oamenii care consumă mai rar alimente cu probiotice tind să fie supraponderali. Acest lucru intervine întrucât probioticele optimizează consumul de energie provenită din hrană.

Mai multe probiotice înseamnă un metabolism care funcționează la parametri optimi, conducând la mai puține depozite de grăsime formate în țesuturi.

http://www.farmamed.ro/informatii_pentru_sanatatea_ta/sanatate/probioticele.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.