web
analytics

Morcovul – prietenul siluetei

Morcovul  (Daucus carota) morcov

Carota (latina veche) sau karoton (greaca), este o leguma radacinoasa, prietenoasa cu silueta, care provine din Afganistan.

Pentru fiecare 100 de grame, morcovul ofera 89 de grame de apa, 7,6 grame de carbohidrati, 0,98 grame de proteine, 0,24 grame de grasimi, 30 mg de calciu, 0,6 mg de fier, 18 mg de magneziu. Este, de asemenea, o sursa buna de fibre (3 g), de vitamina B1 (0.039 mg), vitamina B2 (0.053 mg), vitamina B6 (0.09 mg), vitamina C (7.1 mg), vitamina K, biotin, potasiu (240 mg), tiamina si contine o cantitate generoasa de beta-caroten (3.62mg). Totul pentru doar 35 de calorii.

Dincolo de lista de valori “hranitoare” inclusa de morcov, aceasta legume banala care-si duce veacul pe masa din bucatarie este considerata de catre unii nutritionisti ca fiind un aliment termogenic– un aliment care determina metabolismul sa arda calorii.

Ce este metabolismul si cum este influentat de alimentele cu efect termogenic?

In fiecare celula ce face parte din organismele vii, are loc o serie de reactii biochimice cu rol de mentinere a vietii, cunoscute ca metabolism. Acest proces se refera la toate transformarile chimice ce au diverse enzime ca si catalizatori si care permit organismelor sa se dezvolte, sa se reproduca, sa-si mentina structurile, sa se adapteze mediului. De fapt, metabolismul include toate reactiile biochimice care au loc in celulele vii, iar digerarea si transportul substantelor nutritive in interiorul si intre diferite celule nu fac exceptie.

Metabolismul presupune doua subprocese: catabolismul si anabolismul. Catabolismul descompune materia organica pentru a obtine energie. Folosindu-se de lucruri mai mari pentru a face lucruri mai mici si eliberand energie in acest proces, catabolismul este sursa de energie pentru orice tip de activitate, indiferent ca aceasta are loc la nivel celular sau la nivelul intregului organism, pentru a-i facilita deplasarea. Anabolismul utilizeaza energia pentru a construi componente necesare celulei, precum proteinele sau acizii nucleici. Permite corpului sa dezvolte noi celule si sa mentina tesuturile existente. Reactiile anabolice (de biosinteza) utilizeaza molecule si produsi chimici simpli, pentru a sintetiza o paleta larga de produsi finiti complecsi.

Organismul arde calorii si obtine energie pentru indeplinirea a trei functii: mentinerea metabolismul bazal, desfasurarea activitatii fizice nerestrictionate si pentru termogeneza alimentelor (efectul termogenic al hranei).

Metabolismul bazal (rata metabolismului bazal- RMB) reprezinta cantitatea de energie utilizata zilnic de corpul uman pentru functionarea normala a organelor vitale, in repaos. RMB este influentata de o serie de factori precum: varsta, sexul, cantitatea de masa musculara, ereditatea, dieta (infometarea si postul micsoreaza rata metabolica de baza!), temperatura mediului inconjurator, stressul, functia glandei tiroide, dimensiunile corporale (in mod surprinzator, cu cat corpul cantareste mai mult, cu atat metabolismul e mai rapid).

Indicatorul activitatii fizice nerestrictionate se refera la cantitatea de energie utilizata de organism pentru desfasurarea activitatilor fizice zilnice.

Efectul termogenic al alimentelor (ETA) se bazeaza pe faptul ca a converti energia dintr-o forma in alta nu este niciodata 100% eficient. Digestia, absorbtia, transportarea si depozitarea nutrientilor consuma calorii. Procesul hranirii organismului cheltuie o anumita cantitate de energie ca si caldura. Aceasta pierdere este, in medie, de 10% din caloriile ingerate zilnic. Alimentele cu efect termogenic cresc rata metabolismului pentru ca sunt mai dificil de digerat, procesat si utilizat de catre organism.

Aici intervine morcovul!

 “Coloratii” carbohidrati din aceasta leguma solicita metabolismului sa arda cam 20% dintre caloriile pe care morcovul le aduce ca aport, tocmai pentru a fi digerat. Carbohidratii din morcovi sunt cam 49,5% zaharuri, dar amidonul si fibrele nu sunt deloc de ignorant. Amidonul din morcov este un carbohidrat complex si descompunerea legaturilor moleculare sub efectul enzimatic, consuma timp si extra-energie. Cu privire la fibrele continute de morcov, organismul, in incercarea  de a le metaboliza, produce enzime, dar acestea nu pot descompune fibrele la nivel molecular, asa ca ele parasesc tractul digestiv intacte. Dar chiar daca fibrele nu pot fi digerate, incercarea de a le transforma, consuma energie, arde calorii si accelereaza metabolismul.

Morcovii sunt, de asemenea, bogati in antioxidanti. Consumul lor ajuta corpul sa-si imbunatateasca reactiile biochimice si determina o functionare mai eficienta a metabolismului. Nivelul scazut de antioxidanti poate afecta “chimia” creierului, influentand negativ controlul apetitului si echilibrul hormonal.

Ai nevoie de un morcov?

Daca toate aceste informatii te-au convins ca ai nevoie de un morcov si déjà ai cautat in bucatarie aceasta leguma pentru a-ti imbunatati metabolismul, mai cauta si niste fructe si legume care au un efect asemanator cu cel al morcovului: mere, sparanghel, broccoli, varza, salata verde, merisoare. Nu de alta, dar nimeni nu isi doreste sa se trezeasca intr-o zi cu fata prea portocalie pentru ca a mancat prea multi morcovi!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viata sanatoasa pentru tine si familia ta. Ghid pentru o viata sanatoasa, silueta, nutritie si frumusete.